Ukens anbefalte øl – Nøgne Ø Mandarina

Det er høst, og det er festivalsesong for alvor. Og i år virker det som at det er en ølfestival for hver lille krok her til lands, med opptil flere festivaler hver helg på forskjellige steder i landet. Dette har blandt annet Nøgne Ø tatt høyde for, og har laget 2 brygg som kun er å få tak i på festivaler. En av disse er single-hopen Mandarina IPA, som virkelig viser hvor spennende nye europeiske humlesorter kan være.

Ukens anbefalte øl – Nøgne Ø Mandarina

Mandarina er en av mange nye humler som har blitt utviklet de siste årene i europa, og Mandarina er et direkte svar på de nye humlesortene man finner i USA. Den er utviklet i Hüll i Tyskland, og er en meget fruktig humle på 8.5-10.5% alfasyre. Ikke veldig overraskende er gir den aromaer av mandarin, men også søt appelsin og urter som f.eks mynte. Med andre ord en humle som er meget annerledes enn det man ellers forventer av tyske humler, som gjerne er mer nyanserte, elegante og ikke så rett i fjeset som Mandarina.

Og Mandarina IPA er akkurat det, et øl med aromaer som hopper ut av glasset og nærmest ber om å bli konsumert. Frisk lett søtlig fruktighet, mandarin, sitronmelisse og en lett gresset preg er de mest opplagte duftene man finner. I munnen er det bløtt, har en markant men overraskende elegant bitterhet som finner god støtte i den fruktige humlesmaken. Igjen finner man mandarin (nesten litt kunstig søt) og andre sitrusfrukter. Smaken varer lenge og man får en lett varme fra de 7,5% alkohol i ølet, som også er med på å gi litt fylde til ølet også. Dette er et meget solid øl fra Nøgne Ø, og ikke minst en veldig spennende humle. Bryggeriets gode forhold med humlegrossisten Charles Faram har gjort at de fikk 100 kg, og gjør at vi får lov til å prøve det som kan bli en av de mer profilerte aromahumlene de kommende årene.

Rent matmessig er dette et øl som kan gå i fin kontrast med litt fetere festivalmat, da dette kun selges på festivaler. Vi vet at det er tappet flere flasker enn de kommer til å greie å selge ut på festivalene, men at det kommer på Vinmonopolet er nok veldig tvilsomt. Derfor er det bare å se på vår festivalguide å besøke din lokale ølfestival, og få deg et glass av denne smaksbomben!

Tilgjengelighet: Kun ølfestivaler 2013

Pris: Avhengig av festival

Alkohol: 7,5%

Skriv en kommentar