Ukens anbefalte øl – CAP Hunting High & Low

Her på berget dukker det opp nye mikrobryggerier i nær sagt hver en by, men hvordan er det hos söta bror? Nær sagt det samme, men å få tak i det kan være litt tricky. Systembolaget har lenge hatt en policy med «nære øl» som gjør at skulle man ha noe fra Mora Bryggeri måtte man til Dalarne, noe fra Helsingeland Ångbryggeri til Gävleborgs län, og så videre. Nesten tilsvarende har det vært her - utvalget av svensk øl i Norge har vært ganske lite, så det er hyggelig at nykommere som CAP får distribusjon.

Ukens anbefalte øl – CAP Hunting High & Low

Fakta

 Tilgjengelighet: Diverse utesteder med godt utvalg (i alle fall i Oslo Sentrum)

Pris: Litt varierende

Alkohol: 6,3%

Mattias Hammenlind har vært bryggermester på Sigtuna i noen år, og har nettopp startet CAP Brewery utenfor Stockholm. Sigtuna har laget mye godt opp gjennom årene (ser jeg i smaksnotatene mine har de et godt snitt, og de mørke ølene deres er spesielt gode – prøv en Midtvinternattens Mörker når den kommer ut til jul!). Men, Sigtuna ble litt for tradisjonelle for Mattias, slik at for å kunne lage akkurat det han ville, måtte han starte for seg selv.

Jeg var så heldig å bli invitert på lanseringsgrillfesten hos Cask, importøren her i Norge, der jeg fikk smake på de ulike variantene som er tilgjengelige. Siden bryggeriet er helt i startfasen er det jo alltid finjusteringer som må til (litt dimethylsulfid i ett av ølene, f.eks (Se faktaboks)), men kvaliteten er jevnt over god – det handler mer om hva slags øl man er på jakt etter.

Fakta

Dimethylsulfid eller DMS, lukter ofte hermetisk mais eller kål-aktig. Opptrer naturlig i korn, men mengden varierer. Dette forsvinner ved kraftig fosskoking av vørteren. Noen bakterier kan også gi dette preget. Aromaen er ganske flyktig, små mengder vil fordunste etter noen minutter.

Endless Vacation Pale Alen er med kraftig sitrushumle (mer en American India Pale Ale), Black Celebration Juvenile Porteren er ganske kraftig røstet, Exciter IPA-en er kraftig humlet med noe behov for polering, og I’m Curious Double IPA og Imperial Stout er fyldige og godt balanserte.

Men – skal du bare smake bare ett øl fra CAP, er det Hunting High & Low Umbrella Ale du bør gå etter. Spennende humlepreg i aroma av Eeast Kent Golding, Simcoe og Citra, som gir lett sitrus, lett furu og lett fruktighet, sammen med et lett bærpreg. Balansert mot smak med et rundt, fyldig maltpreg med noe appelsinsødme, er dette både lettdrikkelig og spennende på én gang. Noe vil kanskje synes det er bittelitt søtt, men det er et godt drikkeøl som også fungerer flott til mat. Prøv til høstgrillmaten!

Hunting High & Low skulle egentlig vært lansert på Vinmonopolet i dag, men når man kommer til kassen finner man ut etter litt graving at ølet ikke er «mottakskontrollert». Det blir forhåpentligvis lov å kjøpe det i løpet av noen dager.

 

 

Vis 4 kommentarer

  1. Fin fyr det der, historien bak tittelen er også morsom, forøvrig så kaller han ølene sin oppe etter heavy metal titler, men siden denne ølen var spesielt for Norge ble den oppkalt etter en A-HA låt. Etikkettene er forøvrig også tøffe, de er tegnet av designeren deres sin 10 år gamle datter, og noen av etikkettene er dystre som bare det! Tøft!

  2. den skulle nok blitt lansert i dag, men den finnes ikke i polets systemer.. :\

  3. Hadde flaskene i handlekorga, men ble nektet å kjøpe disse da jeg kom til kassen.Blokkert var svaret, ingen visste hvorfor…..
    Polet i et nøtteskall.

    1. Samme opplevelse her. «Sperret» på polspråk kan bety så mangt.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.