Månedens bryggeri: To Tårn, Trondheim

I sommer var Ølportalens utsendte på besøk hos det myteomspunnende bryggeriet i det gamle sand- og vanntårnet på Marinborg i Trondheim.

Månedens bryggeri: To Tårn, Trondheim

To Tårn sine lokaler ble tidligere brukt da damplokomotivene regjerte på de norske statsbaner, og bygget ble brukt til å holde vann til dampkjelen og sand til å strø på skinnene når togene skulle bremse. De har hatt sine oppstarts-utfordringer med flere utsettelser, men nå i juni var de endelig i gang med produksjonen. Da jeg kom på besøk fikk jeg en fin og spennende omvisning i det vertikale bryggeriet, jeg dere leste riktig. Bryggeriet er en av de få gravitasjonsbryggeriene i Nord-Europa. I tredje etasje settes vørteren før man koker det og fører ølet ned til andre etasje der man setter ølet til gjæring. Når gjæringen er ferdig, og ølet er klar til flasking, føres ølet ned til første etasje der man flasker ølet. Til slutt føres ølet ned i kjelleren for lagring og etter hvert sendes det ut porten til kunder, eller opp igjen til deres egen bar. To tårn Bryggerimester Børge Barlinhaug har ei mor fra Stjørdal, og har i sine ungdomsår blitt fostret opp på tradisjonene med å brygge det gode, gamle tradisjonsbrygget – Stjørdalsøl. Til slutt fant han heldigvis ut at det gikk an å brygge annet øl enn dette røykølet, så han gikk sammen med en kammerat og startet et eget bryggeri. De ønsket da å gjøre det med stil. De ønsket ikke bare et «vanlig» bryggerilokale, men noe «utenom det vanlig». Etter noe runder fant de ut at de skulle spørre jernbaneverket om de hadde noe lokaler ledige, og det hadde de – det gamle vanntårnet på Marinborg. Etter noen runder med jernbaneverket og seg selv, mye jobbing og stort pågangsmot er de nå i gang. Jeg fikk smake meg igjennom ølsortementet de hadde, og første øl ut var en cream ale. Denne typen øl oppstod i USA som et motstykke til de kommersielle bryggeriene sitt øl. Et lettdrikkelig øl, med en fin sødme både i aroma og smak, samt at ølet har et hint av humle, videre kom ølene på rad og rekke. En amerikanisert pale ale, en Rug IPA i butikkstyrke, videre fikk jeg en IPA, en nydelig milk stout og til slutt en belgisk strong ale – Belgisk høy og mørk.

Redaktøren koser seg

Redaktøren koser seg

Jeg vil si at ølene til To Tårn på det jevne er gode og kvalitetsrike, men om det er verd den prisen som de har på ølet er en annen diskusjon. Det er det opp til publikum å bedømme. De har planer om å ha en pubkveld èn torsdag i måneden, så da er det bare å ta turen til bryggeriet for å smake og gjøre seg opp en mening. Ølportalen vil takke for gjestfriheten, og ønsker To Tårn lykke til videre i oppstarten. Ser frem til flere øl fra den fronten.

Skriv en kommentar