Espedalen Fjellbryggeri

Det har lenge gått gjetord om øl brygget av Arthur Bredeli i Espedalen, så ølportalen så ingen annen utvei enn å sende en representant ut i fjellheimen for å se nærmere på saken. Bryggingen har pågått siden 2007 så det var vel egentlig på høy tid at Norges ølside nr. 1 på nett tok turen. Bryggeriet er tilhørende overnattingsstedet Ruten Fjellstue og det brygges kun for selvforsyning og konsumering på stedet.

Espedalen Fjellbryggeri

Ruten Fjellstue ligger 870 m.o.h. i Espedalen i Sør Fron kommune. I nærheten finner du Vinstra, Peer Gynt vegen og Jettegrytene i «Helvete». Fjellstuen har vært i kontinuerlig drift i over 70 år og er en familiebedrift der tredje generasjon nå står ved roret, og det er bryggeren selv, Arthur og kona Berit vi møter når vi ankommer Fjellstuen.

«-Jeg har mer en nok jobb med å brygge nok øl til Fjellstuen»

Arthur forteller at han har mer enn nok arbeid med å brygge øl til Fjellstuen, når vi spør om han har vurdert flaskelinje, salgsbevilling og distribusjon. Dessuten blir papirmølla for tidkrevende. Og dette er jo noe av det genuine med dette konseptet. Du må faktisk ta turen til Fjellstuen for å få mulighet til å smake på ølet.

Arthur har ingen fast portefølje som brygges kontinuerlig så derfor kan utvalget variere noe med sesongene. Når vi besøkte Ruten hadde de Fjellpils (6% og 4,5%), Brown Ale, Blonde Ale, Porter, Juleøl, to forskjellige IPA’er og en aldeles fantastisk «Sevje-Øl».

 

I tillegg til ølet som brygges på stedet tilbys det også et hundretalls øl på flasker fra resten av verden. Vi fikk en liten uoffisiell omvisning i ølkjelleren til Arthur, og her kunne man fort bli blank i øynene på flere måter. Makan til utvalg!

Ruten Fjellstue er et fantastisk sted! Beliggenheten i den flotte naturen, hovedbygningen som bl.a. rommer en 250 år gammel tømmerstue, det lille setertunet og ikke minst de flotte menneskene som jobber der.

Bryggerimester Arthur Bredeli

Bryggerimester Arthur Bredeli

Når kveldsmørket drev innover Espedalen disket husfruen Berit opp med en treretters til gjestene som vil bli husket i lang tid etterpå. Lokale råvarer, vel tilberedt i rause porsjoner. Og med Arthur som svingte seg mellom bordene og sørget for påfyll av både vått og tørt. Vi kan ikke annet enn å anbefale dette stedet på det varmeste! Enten man er interessert i fjellturer eller brygging (eller begge..) så er denne plassen helt suveren. Når man i tillegg opplever et vertskap som til de grader byr på seg selv, ja da blir man nesten målløs. Ruten Fjellstue ligger litt utenfor de store hovedfartsårene, men det er så absolutt verdt omveien.

Skriv en kommentar