Ukens anbefalte Øl: Fjellbryggeriet Lun Brown Ale

Fjellbryggeriet er et splitter nytt bryggeri som har sin beliggenhet i Åmotsdal i Telemark.

Ukens anbefalte Øl: Fjellbryggeriet Lun Brown Ale

Fjellbryggeriet Lun

Type: Brown ale

Kjøpt: Matkroken Natland

Ølene deres har foreløpig ikke spesielt bred distribusjon, men vi i Ølportalen føler likevel at denne ferskingen av et bryggeri fortjente litt oppmerksomhet.

«Lun». Brown ale. Høres koselig ut. Jeg stiller forventningene inn på en god høstøl som kan nytes mens løvet faller og kveldene har blitt mørke igjen. Vil den levere? Utseendet er i alle fall lovende: en tett, nesten ugjennomsiktig nøttebrun kropp med et kremet, lyst beige hode av middels størrelse. Aromaen er heller ikke til å kimse av, jeg finner hasselnøtter, korn, nougat og en toner av den karakteristiske malten som brukes til denne type ale: «brown malt». I bakgrunnen kjennes små hint av høy og smørkaramell (diacetyl) uten at dette blir forstyrrende på noe vis. Jeg tar en slurk. Dette er en overraskende fyldig øl til butikkstyrke å være, og føles tidvis nesten litt kremaktig i munnen. Behagelig. Først kommer noen søte og litt kornete toner, deretter den brune malten som jeg nevnte i aromaen, samt brød og hint av hasselnøtter, nougat og kjeks. Til tross for den komplekse sødmen har den en fin og kort bitter avslutning, der humlen kommer fram som en mild urteaktig og balanserende faktor. Karboneringen er middels, som passer svært bra til å få fram smak og aroma uten å føles stikkende i munnen.

Konklusjonen er at denne ølen definitivt lever opp til navnet sitt: en smakfull, lun og hyggelig brown ale. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at det kanskje er den beste innen sin type i dagligvare-segmentet i Norge akkurat nå. Selv plukket jeg opp flasken på Matkroken Natland i Bergen, men det vil nok på sikt være mulig å finne Fjellbryggeriets produkter på steder som utmerker seg med godt ølutvalg i resten av landet også. Bare å holde utkikk her altså.

Skriv en kommentar