Ølfestivalen 2013 på Nærbø: Et lite intervju med Sigbjørn Lerbrekk

Jeg sitter på toget hjem fra Nærbø en høstkveld 2011 og tenker: "Gjett om jeg gleder meg til neste gang. Synd det er hele to år til neste gang".

Ølfestivalen 2013 på Nærbø: Et lite intervju med Sigbjørn Lerbrekk

Det var selvfølgelig turen hjem fra den forrige Ølfestivalen på Nærbø. Vi hadde smakt sake fra Nøgne Ø, Ægir hadde nettopp lansert Harvest Ale, Kinn var relativt «nye» og hadde gitt oss en smakebit av deres Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout Porter og Eddie fra Midtfyns hadde sjarmert oss alle i senk med sitt «stand-up» foredrag.

To år til neste gang. To år er lenge å vente. Vel, plutselig er vi alle blitt to år eldre, et par kilo tyngre og særdeles lite klokere, og plutselig er tiden inne for å kaste seg på lokaltoget sørover igjen. I anledningen ønsket jeg å ta en liten prat med en av initiativtakerne, Sigbjørn Lerbrekk, fra Jæren Ølklubb som arrangerer festivalen.

Dette er tredje gangen festivalen arrangeres, og forskjellen fra de foregående årene er at festivalen har utvidet med én dag, i tillegg til å ha flere norske, samt utenlandske aktører. Ølmenyen har også vokst betraktelig, noe de som vil delta på arrangementet vil få stor glede av.

Fortell litt om hvordan dere kom i gang med festivalen. Hvor kom ideen fra, hvor lang tid tok det å realisere festivalen? (hadde dette noe å gjøre med det store hjemmebrygger miljøet man finner over hele Jæren)

Vi var noen personer som jobbet i Nærbø Idrettslag som ønsket å lage en Oktoberfest, og videre fikk lyst å lage en ølmesse. Vi forstod fort at et idrettslag ikke kunne arrangere en ølmesse med tanke på verdiene og holdningene som følger med. Derfor stiftet vi Jæren Ølklubb. Våre vedtekter forteller at vårt hovedmål er å arrangere ølmesse på Nærbø hvert annet år, og vi ønsker med dette å fremme kunnskap om øl og ølkultur til den generelle befolkning. Vårt eventuelle overskudd skal også doneres til Nærbø Idrettslag når klubben ønsker det. Vi brukte 1 års tid på å realisere festivalen. Alt gjøres på dugnad. Vi som tok initiativet til dette hadde på den tiden lite peiling på øl utover Tou, Carlsberg og Guiness, og knyttet derfor fort til oss personer med faglig kompetanse, både hjemmebryggere, personer som drev ølutsalg og andre med stor interesse for øl.

Sammy fra Ølportalen og Kjetil

Sammy fra Ølportalen og Kjetil

Hvilke utfordringer og uforutsette hendelser møtte dere i starten, og var det mye byråkrati å jobbe seg gjennom for å få alle tillatelser på plass?

Vi støtte på lite problemer i det hele. Vi var heldige og fikk med oss mange faglig kompetente personer i staben, slik at vi løste det meste fortløpende.

Hvem er initiativtakerne bak festivalen og hvor mange er involvert i prosessen?

Noe er jo nevnt tidligere. På www.jølk.no finner du listen over alle som er med i prosessen, totalt 14 stk.

Hva gjorde at dere valgte å gjennomføre dette på Nærbø, og ikke gjøre det «trygge» og holde det i Sandnes eller Stavanger?

I og med at dette har utspring på Nærbø, ble det naturlig. En annen faktor er at dette gjøres på dugnad, og dugnadsånden er som kjent fortsatt sterk på bygdene. At det var mulig var vi aldri i tvil om. Før vi startet var det allerede arrangert både whisky og vinmesse på Nærbø.

Dere har gått over fra å ha én dag for to år siden til nå å holde festivalen over to dager, noe som viser at interessen tydeligvis er stor blant folk. Hvordan falt valget på å kjøre arrangementet over to dager?

Vi har absolutt sett en økende interesse. Vi har bare plass til 1300 personer i messelokalet, og antar at det er et antall vi kan nå dette året. Det er delvis årsaken til at vi ville supplere med en dag. En annen årsak er at mange utstillere reiser langt for å komme til oss, og vi ønsker at de skal få litt mer ut av det.

Fortell litt om prosessen om å skaffe bryggerier, leverandører og utstillere. Når startet planleggingen for årets festival, og når falt de siste brikkene på plass?

Her har forskjellige personer i klubben ansvar for sine «utstillere». Siste messe var i 2011. Frem til Oktober i fjor hadde vi et par samlinger angående 2013 for å holde «koken». Prosessen startet for fullt igjen i Oktober 2012. Altså bruker vi ca 1 år på planleggingen. De siste brikkene faller på plass en dag og to før festivalen, aldri før. Det er mange utstillere, det er mye som skal klaffe, spesielt logistikkmessig, så vi må snu oss fort mange ganger når det drar seg til. Men det løser seg alltid.

Nærbøl 2011 fra Lervig

Nærbøl 2011 fra Lervig

Allerede i 2011 fikk dere laget et eget øl hos Lervig (som var en Nelson bombe hvis jeg husker riktig). I år er det ABC/Kinn som står for produksjonen. Fortell litt om prosessen her, og hvordan er responsen fra publikum så langt?

Vi var aldri i tvil om gjenta dette. Odd Rune Hølland som er med i komiteen, kom i kontakt med Kim Odland hos ABC Brewing, og luftet et samarbeid. ABC var positive. Deretter kom Kim ut med første testbrygg som vi fikk smake på vårt faste møtested Holdeplassen Pub. Kim tok med seg tilbakemeldingene vi ga, og kom senere tilbake med runde to. Denne ble godkjent. Sammen ble vi enige om å bruke Kinn som produsent. Vi er fasinert av at Kinn bruker åpne gjæringskar, og det var litt av årsaken til at valget falt på dem denne gang. Interessen har vært enorm. Vi produserte totalt 3500 liter ( mot 700 i 2011 ) og er snart utsolgt. På flaske er det kun Vaaland Ølutsalg som har litt igjen. Noen puber sitter med noen fat. Vi har selvsagt også spart nok til messen, slik at alle kan få smake

(Redaktøren kan bekrefte at ølet smaker fortreffelig. Du kan lese mer om det her)

Kommer det til å bli snakk om å gjøre festivalen årlig?

Ikke på nåværende tidspunkt. Det arrangeres også whiskeymesse på Nærbø annet hvert år, og den går av stabelen de årene vi ikke har messe. Men man skal aldri si aldri.

Nå popper det jo opp ølfestivaler over hele landet. Har dere dialog og samarbeid med noen av disse?

Nesten ikke. Det betyr ikke at vi ikke ønsker det i fremtiden.

Hva blir framtidsplanene for Ølfestivalen på Nærbø, og hvilke bryggerier står øverst på ønskelisten? Hva ønsker dere å gjennomføre og videreutvikle i fremtiden?

Vanskelig å si noe konkret her. Vi har allerede, og har hatt, utenlandske bryggerier på listen. Det vil vi jobbe for å få mer av de neste årene. Samtidig ønsker vi at mest mulig av de norske er med oss til enhver tid, og ønsker selvsagt spesielt å støtte de som har vært med oss fra starten. Videreutvikle oss er vi nødt til. Det blir som med alt annet, ellers stagnerer det. Her har vi allerede flere ideer på blokka, med ønsker ikke å si noe om det enda.

Noen siste ord?

Vi gleder oss vanvittig til messen. Riggingen begynner onsdag 16 oktober, og allerede torsdagen begynner utstillerne å komme. Vi gjør alt vi kan for å kalle oss «Norges beste ølmesse», og når vi ser på bredden av utstillere som kommer også i år er vi sikre på å klare det. Vi ønsker alle velkommen til ølmesse på Nærbø i hyggelige omgivelser, og skal yte vårt aller beste for at dere trives hos oss.

Skål, og vel møtt! Sigbjørn, JØLK

Disse to karene kommer også i år!

Disse to karene kommer også i år!

Etter å ha tatt en sniktitt i programmet, som forøvrig forblir en godt bevart hemmelighet frem til dørene åpner på Fredag, kan jeg hinte frem at årets program ser meget lovende ut, både når det gjelder ølmeny, aktører og ikke minst bryggeriene som stiller. For mer informasjon kan dere klikke dere inn på Jæren ØlKlubb sine sider, der programmet for begge dagene står. Jeg oppfordrer alle som har anledning til å ta turen innom, men er stygt redd for at billetter, som forøvrig kan kjøpes på www.billettservice.no, kan forsvinne fort jo nærmere helgen vi kommer.

Vi ønsker Jæren Ølklubb lykke til med det som sannsynligvis blir et fantastisk festival, og ser frem til å ta en skål med dere på Nærbø til helgen.

Hepp hepp og to klaser bananer!
– Kjetil fra Ølbloggen «Die by the beer»

Eddie Szweda fra Midtfyns kommer i år også, her sammen med Haffy.

Eddie Szweda fra Midtfyns kommer i år også, her sammen med Haffy.

Skriv en kommentar