Månedens Bryggeri: 7 Fjell Bryggeri, Bergen

I denne serien presenterer vi vanligvis bryggerier som er i drift, men når det skal startes opp et nytt bryggeri i Bergen, med Gahr Smith-Gahrsen som bryggerimester finner vi dette så spennende at vi rydder plass til 7 Fjell Bryggeri. Utfra at de ennå ikke har startet opp fant vi det mest naturlig å ta dette som et intervju.

Månedens Bryggeri: 7 Fjell Bryggeri, Bergen

For å få kabalen til å gå opp for en hobbyjournalist og en småbarnsfar med en fot i lærerjobben og en i det nystartede bryggeriet måtte vi ta intervjuet en lørdags kveld hjemme hos Gahr. Selvsagt over et par øl. Noe som ikke plaget oss nevneverdig. Dette er en setting både Gahr og Ølportalens utsendet trives godt i og den trivelige sørlendingen serverer ikke sine gjester noe han ikke ville drukket selv.

Hvem står bak 7 Fjell Bryggeri?

– Initiativtakere er Jens Eikeset, Steinar Knutsen og Morten Dale. Jens har jobbet med øl på Børskjelleren og har også drevet med hjemmebrygging, Steinar er en kjent figur i utelivsbransjen, og Morten jobber med finansiering. Sammen utgjør de et svært entusiastisk kobbel som gleder seg til oppstarten.

Jobber du nå heltid med bryggeriet?

– Nei, ikke ennå, men 1. november er lærerjobben historie. Litt rart og vemodig egentlig, å si farvel til gode kolleger og det gode miljøet på Holen Skole etter så mange år.

Det ryktes at dere har funnet lokaler som dere mener er passende. Hvor ligger dette?

– Hehe, det har vært litt frem og tilbake her. Både Laksevåg, Midtun og Sandviken har vært inne i bildet, men av forskjellige grunner har det ikke blitt til noe disse stedene. Nå ser det imidlertid veldig bra ut med tanke på lokaler i Åsane. Vi får komme tilbake til dette så fort papirene er underskrevet og det faktisk er helt sikkert hvor vil kommer til å holde hus.

Når regner dere med å brygge i egne lokaler?

Det vil naturligvis avhenge av når lokalene formelt er på plass, men vi krysser fingrene og håper på månedsskiftet januar/februar.

Blir det flere ”gjøkebrygg” før dette?

– Her er planene ikke helt klare, men det er ikke umulig.

Bryggerimesteren humler 7 Fjells første øl under bryggingen hos Lervig.

Bryggerimesteren humler 7 Fjells første øl under bryggingen hos Lervig.

Hvor kjøper dere bryggeutstyr og hvilken kapasitet har det?

– Vi kommer til å kjøpe brygghus og gjæringstanker fra A. N. Technologies fra Israel. Dette er samme produsent som har laget Lindesnes Brygghus’ nye utstyr. Vi kjøper i første omgang et semi-automatisk system på 20 hl. Tappelinje kommer etter alt å dømme til å bli kjøpt fra Italienske Framax.

Vi vet andre nye bryggerier har måttet utvide ganske raskt. Har dere planene klare?

– Igjen, det vil naturligvis komme an på hvor lokalene faktisk blir, men hvis ting går etter planen, vil det bli gode muligheter for utvidelser i lokalene vi ønsker oss.

Hvor mange ansatte vil dere være når dere starter opp (og eventuelle utvidelsesplaner)?

– Helt i starten vil vi kun være to heltidsansatte, Jens Eikeset som daglig leder og undertegnede som brygger, men vi ser oss forhåpentlig relativt raskt etter flere som kan være med på å hjelpe til for eksempel tapping. Vi håper naturligvis på å selge mest mulig, og hvis ting går som vi håper blir vi ikke en tomannsbedrift lenge.

Hvor kan vi forvente å finne øl fra 7 Fjell i fremtiden?

– Vi ønsker naturlig nok å selge øl til flest mulig mennesker og gjennom flest mulig kanaler. De første stedene vil nok bli utesteder, men så fort vi har øl å selge vil vi prøve å få det ut både i butikker og på Vinmonopolet.

Kan du si noe om hvilke øl som kommer til å bli faste i utvalget?

– Hvilke som faktisk blir faste, vil avhenge av salget, men vi kommer i alle fall til å brygge en pale ale i butikkstyrke relativt tidlig. Et mikrobryggeri kommer knapt utenom å brygge IPA, og jeg sysler for tiden også med testbrygging av en black IPA/ASIBA/Cascadian dark ale (eller hva man nå skal kalle typen). Jeg har også et ønske om at Andhrímnir Barley Wine skal komme ”hjem”. Da dette ølet ble brygget hos Nøgne Ø var kanskje ikke markedet klart for en slik øltype, men i dag tror jeg en god barley wine absolutt har sin plass. Vi kommer også til å brygge noen av ABC-ølene på 7 Fjell. Hvilke det faktisk blir vil tiden vise, men Henrik Imperial Amber er et slags hjertebarn, så jeg har veldig lyst til å gjøre dette ølet til fast inventar. Surøl er også noe vi har lyst til å jobbe med. Hvis vi får det som vi vil har vi god plass til fat som kan brukes til formålet, og tanken er å sette i gang med brygging av surøl relativt raskt, siden dette er øltyper det fort tar et par år å få ferdige. Jeg har laget en god del surøl som hjemmebrygger og kommer nok til å basere eventuelle produkter på en del av disse. På et eller annet tidspunkt MÅ jeg brygge et surøl med bjørnebær, rett og slett fordi jeg elsker bjørnebær… Når det gjelder navn er det lite som er klart. Vinterølet vårt vil etter alt å dømme ganske enkelt hete ”7 Fjell Vinter”, fordi det er et sesongøl, men ikke et tradisjonelt juleøl. Flere av de øvrige navnene vil nok ha tilknytning til Bergen og Vestlandet (Svartediket Black IPA, anyone?), men ingenting er altså spikret ennå.

Vil ølet fra 7 Fjell få en klar og gjenkjennbar profil?

– Jeg håper naturligvis det, samtidig som jeg håper vi kan lage et relativt bredt spekter av øl som vil gi folk forskjellige smaksopplevelser. Målet som brygger er også å kunne brygge teknisk godt og rent øl, med stabilt høy kvalitet.

Du har mange kontakter i norske bryggerier, ser du muligheten for samarbeidsbrygg?

– Absolutt. Så fremt noen er interessert i å samarbeide med meg, da! Drømmen må være å lage en hel serie av samarbeidsbrygg, og kanskje gjøre det til et fast innslag i sortimentet til bestemte tider. Men det forutsetter jo naturligvis at andre bryggere har interesse av det. Som hjemmebrygger har jeg vært privilegert som har blitt kjent med veldig mange dyktige (og ikke minst hyggelige!) bryggere, og jeg har selvsagt lyst til å benytte meg av dette nettverket videre. Min ABC-partner Kim Odland har i alle fall fått beskjed om å komme seg opp til jomfrubrygget!

Hva vil skje med ABC Brewing når du blir heltidsansatt i 7 Fjell?

– ABC vil fortsette. Jeg ser på ABC som en mulighet for 7 Fjell til å nå ut til flere, og 7 Fjell som en mulighet for ABC til å få økt kontroll over egne produkter. 7 Fjell vil selvsagt være mitt hovedfokus og daglige virke, men samarbeidet med Kim vil være svært nyttig for 7 Fjell, så det er ingen konflikter her. Han vil forøvrig til tider bli sysselsatt med R&D (Research and development) for 7 Fjell, så at ABC fortsetter gagner begge bryggeriene. Gjøkebryggeriet får et slags fast hjem, kan man si. En del av ABC-ølene vil dog fortsatt bli brygget hos andre.

Hvem er egentlig mest fornøyd, du som gjør hobbyen til jobb eller din kone som nå slipper å dele deg med både jobb og hobby?

Vel, jeg er nok den mest fornøyde, men kona er ikke lei seg for at jeg antakelig flytter hjemmebryggeriet ut av gjesterom og kjøkken. Jeg har dog verdens met fantastiske kone, og hun er utrolig tolerant i forhold til bryggingen og ølinteressen min. Brygging er, som de fleste som kjenner meg vet, en veldig viktig del av livet mitt, og jeg er meget takknemlig for at jeg ikke egentlig har hatt særlige begrensninger i utførelsen av hobbyen. Jeg synes genuint synd på alle hjemmebryggere jeg hører si ting som ”jeg får ikke lov til å brygge inne av kona”, ”kona liker ikke at…”. Jeg har tydeligvis mye å være glad for, og fremtiden er svært lys med tanke på ølbrygging!

 

Vi ønsker 7 Fjell lykke til og ser frem til å smake på varene. Både det som er brygget hos andre og det som de etterhvert kommer til å brygge i egne lokaler og vi har en mistanke om at vi ikke er alene om dette.

Vis kommentar

  1. Jeg foreslår surølet «Sur Nedbør».

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.