Ukens anbefaling: Chimay Blue 2013

Trappistøl. Et mystisk uttrykk og mystiske øl. Eller?

Ukens anbefaling: Chimay Blue 2013

Mange tror at trappistøl er en spesiell type øl, og på et vis er det korrekt. Trappistøl er nemlig øl som er brygget i trappist-kloster, som er en drevet at katolske trappistmunker. Det sier dog ingenting om ølets smak, som kan variere fra lyst, lett og syrlig til mørk, kremete og fyldig. Og ingen av de trappistbryggeriene er like kjente som Chimay, det største av de 8 bryggeriene.

Chimay brygger i dag 4 øl: Blue-, Red-, White- og deres siste tilskudd Golden Cap. Det siste er et øl som tidligere kun har vært brygget til munkene selv, men deres absolutt mest kjente er deres Chimay Blue. Når ølet er tappet i 75cl flasker kalles det Grande Réserve, og det er ikke uten grunn.

Fakta

En av reglene for å få betegnelsen «Trappist» på flasken, er at bryggeriet ikke skal tjene penger på salget av ølet. All ekstrainntekt skal gå til gode formål, og Chimay har flere fond for å hjelpe lokalsamfunn og andre menigheter. Faktisk ble det i sin tid donert penger til det nye klosteret på Tautra, Mariakloster, som ligger snaue 500 meter fra Klostergården Mikrobryggeri.

Ølet bry nemlig på stor smaksrikdom, og har en rik duft av mørk sirup, nøttekake, blomster og et godt preg av karamell. På smak følger ølet opp med de samme smakene av karameliserte valnøtter, svisker og rosiner, et lett friskende preg av alkohol i finish. Ikke så rart det kanskje, med sine 9% er ikke dette en smågutt i klassen. Det er et meget godt øl å legge til lagring, og ølet er sågar merket med årgang. Ved rett lagring på rundt 10 grader i et mørkt sted, vil etterhvert alkoholprege myknes opp, og ølet få et enda mer vinøst preg. Husk at den lill 33cl flasken må lagres stående grunnet sin metallkapsell, mens den store 75cl godt kan ligge med sin naturlige kork.

I matveien er dette et koseøl sågar som et matøl. Ypperlig til harde oster, langtidskokte gryter eller kanskje en karamelisert créme brûle? En personlig favoritt når høstværet setter igang som verst.

Tilgjengelighet: Vinmonopolet og utesteder

Pris: 49,90

Alkohol: 9%

Bildet er hentet fra www.chimay.com

Vis kommentar

  1. Denne ølen har jo vært en introduksjonsøl for mange inn i håndtverksølens verden. Blir alltid overrasket når jeg smaker denne, og skjønner at den enda er god. I motsetning til mange av de andre ølene man smakte tidlig i håndtverksølkarrieren.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.