Årets øl-innovasjon, hardt juryarbeid

Etter enda en forhåndsdømming med alt fra Haandbryggeriets Surpomp til Nøgne Øs #1001, var det på tide med jurymøte.

Årets øl-innovasjon, hardt juryarbeid

Jury Årets ølinnovasjon 2013

Bryggeriene har sendt inn mye godt, og det er artig å se forskjellen – alt fra små mikrobryggerier til de største i Norge, og alle har gjort seg flid med å bli med. Noen av de har tatt seg bryet med å håndtappe og håndklistre etiketter på noen av ølene, jeg vil tro at det er fordi det ikke var noen flaskebatcher på lager da konkurransen ble utlyst, slik at det er tappet fra fat.

Det er mye spennende ølmessig, men i innovasjonsdelen er det ikke bare selve ølet det går på. Hvis det er en type øl som man har mange av fra før av, vil det nok ikke gjøre seg altfor bra i denne delen av konkurransen. De har god sjanse i konkurransen rundt jul, men nå vil det være øl som både ser bra ut innpakningsmessig, og som tilfører noe ekstra i markedet. Det kan være øltyper vi ser lite av, eller typer som gjør at øl blir mer tilgjengelige for de som bare drikker lys lager.

Jurymøtet på mandag var artige saker, det er veldig interessant å ha med så mange ulike fagområder i en slik bedømmelse. I juryen sitter Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Stein Killi, professor i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de tre aktørene som står bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Gustav Foseid, Norbrygg og undertegnede fra Ølportalen. Noen vil kanskje være litt skeptiske til det ølfaglige i en slik blandet jury, men jeg kan skrive under på at det var meget bra – det var selve ølinnovasjonen som står i hovedfokus, og juryen ble enstemmig enige i vinneren, som er et meget godt øl.

Årets øl 2013

Årets øl 2013

Følgende ølmerker og bryggerier er påmeldt:

 • Hansa IPA Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
 • Hansa Hvete Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
 • CB Sørlands Spesial (mørk pilsner), Hansa Borg Bryggerier, Kristiansand
 • Surpomp (surøl), Haandbryggeriet, Drammen
 • Halvors Jul (akevittfatlagret ale), Haandbryggeriet, Drammen
 • VPA – Vossa Pale Ale, Voss Bryggeri, Voss
 • Saisonissima (saison), Sundbytunet Mat & Drikke, Jessheim
 • Kinn Gamleguten (lys staut), Kinn Bryggeri, Florø
 • Ivar Asen-øl (byggvin), Kinn Bryggeri, Florø
 • Hopp i høyet (belgisk saison), KSM Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
 • Fru Humle (IPA-light), KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
 • Mr. Porter porter, KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
 • Slogen India Pale ale, Trollbryggeriet Liabygda, Sunnmøre
 • Nøgne Ø, Kriek of Telemark , Nøgne Ø, Grimstad
 • Nøgne Ø #1000 og #1001 (spiced ale), Nøgne Ø, Grimstad
 • Dark Horizon Tokyo Black (imperial stout), Nøgne Ø, Grimstad
 • Munkholm Original (alkoholfri), Ringnes, Oslo
 • Munkholm Fatøl (alkoholfri), Ringnes, Oslo
 • Munkholm Bayer (alkoholfri), Ringnes, Oslo
 • Ringnes Julespecial, Ringnes, Oslo
 • Ringnes Superior Polaris (dobbel bokk), Ringnes, Oslo
 • Lervig Johnny Low (IPA lettøl), Lervig Aktiebryggeri, Stavanger
 • Mack Brown Ale, Mack Bryggeri, Tromsø
 • Mack Hveteøl, Mack Bryggeri, Tromsø
 • Nordlys, Mack Bryggeri, Tromsø

I 2012 vant Sur Megge fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen.  Klassen Årets Øl-Innovasjon er først ut og deles ut på en festforestilling i Stavanger Konserthus 15. november. Gallaen sendes på TV2 igjennom TVprogrammet «Det Norske Måltid» på nyåret.  Hovedkåringen foregår som en kombinasjon av nettbasert publikumsnominering og en endelig vurdering av et ekspertpanel. Resultatet av disse rundene offentliggjøres i februar 2014.

Måtte den beste og mest innovative vinne!

Vis 9 kommentarer

 1. Alt annet enn seier til Lervig og Johnny Low vil være en skandale her.

  Blir ikke stort mer innovativt enn en lavalkohols IPA.

  At ølet i tillegg har crossover-potensiale og selger bra til folk som hverken pleier å kjøpe IPA eller lettøl sier jo sitt.

  I tillegg oppfyller den i aller høyeste grad designkravene.

  Så her kan det bare være en vinner – GO JOHNNY!

  1. Hei. Skjønner at du liker Johnny Low godt, men jeg syns da ikke det er en SKANDALE hvis f.eks Kriek of Telemark, Surpomp eller Dark Horizon Tokyo Black vinner her. Et norskt surøl (de to første) er i mine øyne langt mer innovativt enn IPA, som stort sett har kommet i alle alkoholstyrker fra de fleste leverandører i det siste året/årene. Skal vi kåre en «innovasjon» som er en lavalkohols-IPA, ville jeg heller gitt den til Hansa IPA. Et klart eksempel på at et stort «industribryggeri» kan få til et meget godt øl om de virkelig vil. Dette vil merkes hos de andre store bryggeriene, som kanskje kommer til å følge etter i denne retningen, slik at godt øl blir tilgjengelig over alt.

   1. Fordi jeg tviler på at hverken Kriek (som jeg gleder meg til å smake), Surpomp eller Tokyo Black kommer til å sette preg på massemarkedet i samme grad som Johnny Low har gjort (i alle fall i de delene av landet hvor Lervig har god distribusjon).

    Føler meg også temmelig sikker på at det vil være et av de få nominerte ølene som fortsatt vil være i salg om 5 år.

    Og dermed oppfyller Lervig de ganske så omfattende kriteriene i større grad enn konkurrentene.

   2. Nå er vel strengt tatt Lervig også et «industribryggeri» som i størst grad lever av den «gode» gamle pilsen. Å kalle Hansa sin nye IPA et meget godt øl er etter min mening en usaklig stor overdrivelse, men smaken er som baken. Lervig har innovert fra dag 1 etter at Mike dukket opp, mens Hansa nå kommer diltende etter i et desperat forsøk på å holde seg aktuelle. For all del Hansa IPA er ikke forferdelig, men jeg tror faktisk at den kan styre en del menneske bort fra godt håndverksøl med den middelmådige og beske smaken. Da er Hveteølet deres mye bedre, og overrasket meg veldig, men etter min mening er Johnny Low den desidert mest verdige vinneren her.

    Når det er sagt så er jeg helt enig i at det ikke hadde vært noen skandale om f.eks Kriek of Telemark hadde vunnet. Her snakker vi surøl på høyt høyt nivå!

    Munkholm skjønner jeg ikke hvorfor er på listen i det hele tatt.

  2. Jeg syns det ser ut som om vinneren er kåra først, og så har juryen funnet på en passende liste med kriterier etterpå. Selvfølgelig vinner Johnny!

 2. Hvorfor er Munkholm Original er på listen? Det høres ikke ut som en innovasjon?

  1. Det var bryggeriene som fikk definere hva de ville ha med som innovasjon. Nå gikk ikke Munkholm-serien videre til finalen, men jeg antar det de tenkte på at de nå ga alkoholfri-drikkerne mulighet til å vegle mellom flere øl.

 3. Munkholm finnes det vel ikke innovasjon over (med mindre de har ny etikett), og selv om black tokyo horizon er fantastisk er det vel ikke innovasjon å brygge et collab-øl 3-4 år senere og stokke om på rekkefølgen?

  Surpomp er noe av det beste jeg har smakt i år, men når sur megge vant i fjor er også den lite innovativ.

  Jonny low eller hansa ipa som jeg ikke har smakt) er mine råtips, men hadde jo vært artig om et av de små Mikrobryggeriene vant!

 4. Johny Low er et kjekt øl det, men jeg ser ikke helt hvor innoativt det egentlig er. Nanny State har vært tilgjengelig lenge i Norge og forskjellen er ikke så stor. Ingen øl her representerer vel strengt tatt en smaksprofil vi ikke har sett før om vi skal se litt nøkternt på det.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.