Månedens bryggeri: Fjellbryggeriet

Månedens bryggeri: Fjellbryggeriet

Fjellbryggeriet i Åmotdal (i Telemark) har vi skrevet litt om før, men ikke vært så heldige at vi har fått smakt noe av det de produserer. Vi lurer på om de samme har irritert butikksjef Jan Ove Steinsvik på Matkroken, for han tok kontakt og ba om å få litt av produksjonen til sin butikk. Etter at forundringen hadde lagt seg fant Margit og Aasmund ut at det greieste var å kombinere denne leveransen med en barnefri helg i Bergen. Dermed fikk Matkroken god øl i sine hyller og vi fikk anledning til å møte Margit og Aasmund for en liten prat over en øl.

Fjellbryggeriet

Margit og Aasmund på plass på Henrik

Skal vi ta de tørre fakta først?
Hvor stor kapasitet har dere på bryggeriet?

Vi har et anlegg på 800 liter som gir oss ca. 600l øl per batch.

Og dette regner dere med er stort nok fremover?

Vi ønsker oss allerede et større anlegg, men så langt er dette kun ønsker og ingen konkrete planer.

Er dere så trygge på dere selv at alt nytt øl går direkte på dette anlegget?

Nei, vi tar det litt forsiktig og tester på et mer standard hjemmebryggeroppsett. Utfordringen er å skalere opp, for som alle hjemmebryggere vet er det ikke bare å bruke kalkulator og forholdstall her.

Hvilke øl blir brygget fast?

Lun, en brown ale, Vedhus en blond ale og Korp som er en stout. I tillegg kommer juleølet vårt Svartjoleftan, som forresten betyr lillejulaften. Som du skjønner prøver vi å finne navn med lokal tradisjon.

Hvordan vil dere beskrive bryggeriets profil?

Vi ønsker å lage fyldig smakfullt øl i butikkstyrke, og håper vi treffer med dette. Vi er også opptatt av gode kombinasjoner av øl og mat og derfor har vi trykket på flaskene hvilken mat vi mener ølet passer til.

Kommer det noe mer eksperimentelt fra dere fremover?

Vi liker å leke litt og har nettopp levert den første batchen i en serie vi kaller Ymist. Ymist betyr ymse/diverse og vi har tenkt å bruke denne tittelen for forskjellige øl som vi, i alle fall i utgangspunktet, kun har tenkt å lage en gang. Ymist 1 er et surøl som vi har smakssatt med eikespon.

Har dere andre prosjekter på gang?

Det som er kommet så langt at vi kan snakke litt om det er et samarbeid med Straand Hotel i Vrådal. De fyller 150 år i 2014 og skal i samarbeid med oss utvikle sitt eget jubileumsøl. I tillegg bør det nevnes at vi samarbeider godt med turistnæringen i vårt nærområde. Her kan vi nevne steder som Lien fjellgård, diverse lokale puber og diverse arrangement ved Dyrskun (jolemarked, oktoberfest…).

Leverer dere kun på flaske?

Nei, vi leverer også på fat til utebransjen og vi begynner nå med 5 liter fat, som bør passe bra for hytteturistene i vårt nærområde. Vår utsendte takket for intervjuet, og tok seg tid til en øl til med det trivelige paret før han hastet videre til neste avtale.

Skriv en kommentar