Ukens anbefaling: Rochefort 10

Trappistøl. Et mystisk uttrykk og mystiske øl. Eller?

Ukens anbefaling: Rochefort 10

Mange tror at trappistøl er en spesiell type øl, og på et vis er det korrekt. Trappistøl er nemlig øl som er brygget i trappist-kloster, som er en drevet av katolske trappistmunker. Det sier dog ingenting om ølets smak, som kan variere fra lyst, lett og syrlig til mørk, kremete og fyldig.

Et av disse bryggeriene er Brasserie de Rochefort, som er drevet av munkene ved Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy. Det har det blitt gjort siden 1595, og de følger de lover som må til for å få bruke logoen som offisiell trappistprodusent. De har 3 forskjellige øl, alle tilgjengelige her til lands: Rochefort 6 på 7,5%, Rochefort 8 med 9,2% og denne godbiten av et øl: Rochefort 10 på hele 11,3%.

Fakta

Trappistbryggerienes regler:

  • Ølet må brygges innenfor et Trappist kloster, enten av munkene eller under deres ledelse.
  • Bryggeriet skal ikke være klosterets viktigste geskjeftigelse, og det må drives med respekt for munkelivet. (et eksempel er deres organisering av hverdagen: 8 timer søvn, 8 timer arbeid, 8 timer bønn)
  • Bryggeriet skal ikke være ment som en inntektskilde, men for å kun sikre den daglige driften av klosteret. Alle ekstra inntekter skal doneres til gode formål, lokalsamfunnet og til mennesker som trenger hjelp.

Dette er et meget komplekst øl, både på duft og på smak. Det er et mørkt øl, med rubinrøde kanter og en lekker tett skumkrone. Det er såpass mye duft at man nesten må la det lufte seg litt, før duften avslører aromaer av mørke skogsbær, plommer, rosiner, tørket frukt og et lett preg av hasselnøtter. Når man smaker på det, er det en smaksbombe, og ikke bare grunnet sin høye alkoholprosent. Man kjenner at det er 11,3%, med et lett alkoholstikk i finish. Men det er også utrolig komplekst, elegant og overraskende velbalansert. Ettersmaken varer lenge og er vinøs med karamell, lett røstet preg, igjen både plommer, svisker og rosiner gjennom hele ettersmaken.

Dette er for undertegnede hovedsakelig et koseøl, i kalde vinterdager foran peisen. Men det er også veldig godt å nyte sammen med ost og langtidskokte kjøttgryter med en lett sødme i seg.

Dette er et øl som ikke bare er å anbefale, men som er med på listen over øl som må prøves før man dør. Hverken mer eller mindre!

Tilgjengelighet: Vinmonopolet og utesteder

Pris: 75,-

Alkohol: 11,5%

Vis 2 kommentarer

  1. For min del er dette sannsynligvis det beste ølet i standardutvalget på polet.

  2. Jeg holder en liten knapp på #8. #10 syntes jeg har et litt for stort alkoholpreg. Når det er sagt er hele serien veldig god, og er det svært god alternativ til juleøl.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.