Hva nå Hansa Borg og Nøgne Ø?

Etter at det ble kjent at Hansa Borg var i forhandlinger om å kjøpe aksjemajoriteten i Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri har det blitt spekulert mye, på diverse diskusjonsfora om hva dette vil ha å si for Nøgne Øs fremtid og produktportefølje. Vi har tatt en liten prat med noen av dem som har vært involvert i forhandlingene.

Hva nå Hansa Borg og Nøgne Ø?

Daglig leder, både før og etter oppkjøpet, Tore Nybø forteller at Nøgne Ø fortsatt kommer til å være som de har vært med åpenhet og fokus på kvalitet.
– Det som forandres er at vi nå får en større mulighet til å bli mer proffe på HMS og administrasjon, samt å utnytte Hansa Borgs gode kompetanse og kontakter innenfor HoReCa-markedet (Hotell, Restaurant og Catering). Han legger til at Nøgne Ø ikke har vært spesielt gode på det siste, og at detaljene i dette samarbeidet blir opp til markedsansvarlig hos Nøgne Ø, Tom Young, og hans nye samarbeidspartnere hos Hansa Borg.
– Samlet sett gir dette oss muligheter til støtte på det vi ikke har vært sterke på, og en mulighet til å konsentrere oss om det vi kan: Nyvinning og kvalitet på produkt.

Hva med planene om nybygg og tomten dere har på hånd?
– Nå er det andre forutsetninger, så vi må gå i dialog med Hansa om dette og gi de litt tid til å sette seg inn i det arbeidet vi har gjort.

Administrerende direktør i Hansa Borg, Lars A. Midtgaard, bekrefter at de kommer til å se på forskjellige muligheter for å sikre tilstrekkelig kapasitet, både på kort og lang sikt.
– Hvordan dette skal ivaretas vet vi ikke i dag. Kortene skal legges på nytt og vi er åpne for forskjellige modeller, men det som uansett er sikkert er at hoveddriften blir værende i Grimstad. Noe vi har tatt en prat med ordføreren om. Han er fornøyd med at byen får beholde det han beskriver som en av deres sterkeste varemerker.
– Vi har kjøpt aksjemajoriteten i et bryggeri som vi har fulgt i flere år. Der vi har sett vekstpotensialet og nå får vi være med å utvikle dette videre. Om dette blir ved å stille kapital til disposisjon, eller på andre måter, må vi komme til enighet med de andre aksjonærene om, men vi legger ikke skjul på at vi har kjøpt for vekst.

Når vil selve overtagelsen skje?
– Nå skal dette først godkjennes av Konkurransetilsynet. Dette tar normalt 15 arbeidsdager. Deretter skal generalforsamlingen godkjenne selve kjøpet og vi kan overta.

Mr. Nøgne Ø himself, Kjetil Jikiun er, som de to andre, svært fornøyd med avtalen.
– Nøgne Ø har vært ledende på håndbrygget øl siden før dette ble en bølge her i landet, og nå har vi tenkt å surfe videre på denne bølgen. Det å si at «nå er vi store nok» har aldri vært i våre tanker.

Hva betyr dette for din rolle i bryggeriet?
– Først og fremst vil jeg få mer tid til det jeg virkelig brenner for. Å utvikle og brygge godt øl og sikre kvaliteten på dette. Jeg vil få færre administrative oppgaver innen salg, markedsføring og lagerhold.

Vi tok oss også tid til en prat med Tom Young, om hans tanker om samarbeidet på markedssiden.
– Det vil selvsagt gjøre en del ting enklere for oss å være knyttet til et nettverk  som har representanter over det meste av landet, men hvordan selve samarbeidet skal utformes må vi bli enige om når overtagelsen har skjedd.
– Personlig er jeg opptatt av at de som har kontakt med våre kunder skal kunne en del om produktene og bedriftene de representerer. En god øl-fremmer er i stand til å fortelle kunden om hvordan ølet skal oppbevares, serveres, hva som skiller den fra andre øl og litt om ølstilens historie.
– En av utfordringene vi sliter med daglig, i tillegg til sprengt produksjonskapasitet, er lagerkapasiteten. Det er tungvint å kjøre varer frem og tilbake mellom bryggeriet og leid lager på Rykene. Dette håper jeg vi klarer å gjøre noe med.

Vi i Ølportalen ser frem til å følge både Hansa Borg og Nøgne Ø fremover, høre om deres felles planer og om det kommer til å bli store forandringer lengre inn i fremtiden. Vi venter i spenning og er klare til å dekke dette, og alt annet som rører seg i det norske øllandskapet.

Bildet i headingen viser, F.v.: Sjefsbrygger ved Nøgne Ø, Kjetil Jikiun, administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, Lars A. Midtgaard og daglig leder Nøgne Ø, Tore Nybø. Foto: Nøgne Ø/Hansa Borg Bryggerier AS.

Vis 12 kommentarer

 1. Har det blitt kjent hva Hansa Borg må ut med for sine aksjeandel? Hva er verdien av Nøgne Ø?

  1. De har blitt enige om ikke gå ut med prisen av hensyn til markedet.

 2. Regner med «det kompromissløse bryggeri»-delen av navnet ryker etter oppkjøpet..

 3. Marius: Hvor har du dette fra?

  Klippet fra pressemeldingen:

  Gründerånden og den kompromissløse kjærligheten til ølbryggingen vil bestå….

  Når vi nå kommer inn på eiersiden, skal ikke gründerånden bare bestå, men videreutvikles. Vi skal sørge for at selskapet får vokse videre på sine egne premisser, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg.

  1. Jeg bare tenkte for eksempel på det at CB’s IPA heter Hansa i butikken.
   Men forhåpentligvis blir det lite kompromisser.
   En ting jeg er litt nysgjerrig på er om puber som tidligere har hatt Nøgne Ø inne, nå også må ha inne andre øl fra Hansa Borg og må droppe andre mikro-øl, eller om Hansa Borg er greie og dropper sånne eksklusive avtaler.

   Jeg er generelt skeptisk til at store selskaper kjøper opp små. Det er litt trist at alle bryggeriene i verden tilsynelatende skal eies av en håndfull megacorporations.
   Men hvis det blir som uttrykt i pressemeldingen er det vel bare å skåle. 🙂

   1. Jeg er også bekymret om det samme vil kje her. De store bryggeriene har jo vært kjent for å «tvinge» serverings stedene med å kvitte seg med konkurrentenes produkter fra pubene/serverings stedene. Som igjen vil føre til mindre mangfold av øl på serverings stedene. Dette håper jeg at de store bryggeriene vil unnga å gjøre, ellers skyter de seg selv i foten. (Og kundene også??)

 4. Jeg har hørt flere bekymre seg om «monopol tilstander». Jeg ville også likt dette dårlig, men jeg har ikke så mye tro på at enkeltaktører i bransjen har like mye makt lenger som de hadde på 80, 90 og 00 tallet. Puber vi omtaler som gode er nettopp dette fordi de fører et bredt utvalg og da står de fritt til å kjøpe hvor de ønsker om de skal opprettholde dette utvalget. Hvor lenge er det Hansa har distribuert Ægir nå, et par år? Har vi merket noe til slike tilstander til nå? Kan i alle fall ikke huske at noen har skrevet eller sagt noe som helst i den sammenhengen. Regner med dette skal gå ganske greit fremover så lenge investorene er bevisst på sin kundegruppe.

 5. Denne avtalen er vel mer eller mindre definisjonen av et kompromiss. Eller er det kun innenfor kompromissløs kjærlighet til ølbryggingen dette slagordet gjør seg gjeldende? I en artikkel i magasinet Plot fra 2011 blir ikke Hansa Borg levnet mye ære, men fremstilt som noen store bøller som demonterer og kaster ut tappetårn fra Nøgne Ø fordi puben hadde en ekslusiv avtale med Hansa Borg. Men alt dette er tilsynelatende glemt nå. Og hvorfor MÅ Nøgne Ø ekspandere? Dette blir jo på bekostning av andre mikrobryggerier, og pengene havner i lommene til Hansa Borg. Jeg gir gladelig pengene mine til Kjetil og Tore for det fantastiske ølet de lager, men jeg er mindre lysten på å betale for rensen av blåskjortene til adm. dir. i Hansa Borg. Jeg er ikke sint, bare skuffet.

 6. Nøgne Ø: Det oppkjøpte bryggeri.

  1. Nøgne Ø: Det solide bryggeri.
   Nøgne Ø: Det vellykkede bryggeri
   Nøgne Ø: Det forbilledlige bryggeri
   Nøgne Ø: Det smarte bryggeri
   Nøgne Ø: Pina dø!

 7. Så spørs det da hva som er mest kompromistløst da, følge sin drøm og gjøre det man mener selv er riktig for å gjøre godt øl tilgjengelig for flest mulig eller lytte til de som måtte ha en annen oppfattelse? Hvem har fasiten til hva som er riktig og galt, de som våger å gjøre noe selv eller de som velger å dømmer andre for sine kontoversielle valg? 2011 er lenge siden i ølverdenen, intet er glemt, men verden går videre og nye muligheter oppstår. Jeg har ingen fasit, men velger å gi nye tanker en sjanse. Ikke sint, bare avventende.

  1. Ja, det må jo være opp til hver enkelt hva de mener om dette salget eller oppkjøpet. Jeg dømmer ingen. De som har tatt dette valget har sikkert gått både en og to runder med seg selv før de bestemte seg, og de er jo i deres fulle rett til å selge seg selv til Wal-Mart om de så skulle ønske. Jeg syns bare det er rart og skuffende. Og det gode ølet deres er da relativt godt tilgjengelig fra før av. Men jeg kommer sikkert til å donere noen kr til Nøgne Ø, også i fremtiden. Og noen til Hansa Borg…

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.