Kvinnheradmeisterskapen i Ølbrygging

Det avholdes stadig lokale bryggekonkurranser. I helgen gikk Kvinnherad Meisterskapen i Ølbyggjing av stabelen i Uskedalen. Ettersom en av våre medarbeidere er oppvokst bare et stinkast fra konkurranselokalet var vi selvsagt til stede.

Kvinnheradmeisterskapen i Ølbrygging

Kvinnherad er en kommune sør i Hordaland, mest kjent for Baroniet i Rosendal og Sør Norge Aluminium på Husnes. Tradisjonen med brygging av «kodnøl» har aldri helt død ut, men heller ikke vært så tilstede som på Voss. Tradisjonen har våknet mer til live de siste årene, godt hjulpet av lag som Humlepungen Bryggelag i Uskedalen. Humlepungen har i flere år arrangert «Oppskåka», og denne har de siste 5 årene blitt slått sammen med Kvinnheradmeisterskapen i Ølbrygging (KM) som lokalavisen Kvinnheringen, med Aasmund Taarn Sande i spissen, arrangerer.

Årets Oppskåka og KM ble arrangert i helgen, og tradisjonen tro skjedde dette i «puben» på Dønhaug Gjestegard i Uskedalen. Som alltid var det diverse underholdningsinnslag, mye godt øl, gode diskusjoner og ikke minst kåring av Kvinnheradmeister i Ølbrygging. Denne konkurransen er delt i to. En for juleøl og en for «vanlig øl». Norøls dommerskjema brukes ikke, men i stedet dommernes ganer og preferanser styrer det hele. I år var det hentet inn et helt nytt dommerpanel for å sikre at det ikke ble de samme preferansene, og dermed de samme bryggerne, som ble fremhevet hvert år. Og som Taarn Sande påpekte: «Kvinnelege dommarar er og meir behagelege å sjå på».

Årets dommere var: Clara Hveem – bonde og tidligere leder i Hordaland Bondelag, Beate Hannisdal – kjøkkensjef på Handeland Gard og Una Kolle – bonde og produsent av økologisk is (Isrosa). Etter 3 timer intens smaking, og diskusjon over de 30 innleverte bidragene, kom disse frem til følgende resultatliste.

Juleøl:
Kvinnheradmeister: Podlen Sjølvbryggarlag
Heiderleg omtale: Nanobryggeriet, som ikke var til stede og Under Echen (ved undertegnede).

Vanleg øl:
Kvinnheradmeister: Høgrehandsbrygget
Heiderleg omtale: Avkroken Bryggjarlag og Mimes Brygg

Foto: Ola Matti Mathisen, Uskedalen.no

Vinnere og Dommere.
Foto: Ola Matti Mathisen, Uskedalen.no

 

 

Skriv en kommentar