Brygging som del av undervisningen

Da vi fikk mail fra Høgskolen i Bergen om at de var begynt med brygging, som en del av undervisningen, ble vi raskt enige om at dette var noe vi måtte se nærmere på. Vi sendte avgårde vår mann i Bergen, som i tillegg til å være litt over snittet interessert i øl har vært student ved HiB.

Brygging som del av undervisningen

Det er en regnvåt tirsdag ettermiddag og jeg er på vei til skolen. Tilbake til Bergen Ingeniørhøgskole, som nå heter Høgskolen i Bergen avdeling for Ingeniørutdanning. Skolen der jeg hadde tre gode år, hadde mye godt sosialt samvær, var aktiv i studentarbeidet, drakk en og annen pils, og fikk med meg såpass i timene at det gav meg en relevant jobb. Men jeg skal verken ta opp igjen utestående fag eller møte gamle studievenner til mimrekveld. Jeg skal overvære brygging. Ikke i regi av bryggelauget, som er startet opp godt etter at jeg sluttet på skolen, men i form av undervisning. Ja du leste rett. Brygging har blitt en del av undervisningern ved HiB.

Jeg kjører inn på Bakplassen, der mang en ingeniørstudent har tilbrakt natt til 17. mai med å pynte biler til Hovedprosesjonen. I det jeg parkerer ser at det er folk i arbeid i en av garasjene. Den som Marinbiologi brukte, før det ble så få søkere at linjen ble lagt på is. I det jeg nærmer meg blir jeg møtt av Mathias Chr. Mathiesen. Læreren og hjemmebryggeren som står bak dette prosjektet. Hjemmebryggingen gjør han som en del av Bryggestupet, men her skal vi konsentrer oss om undervisningen.

IMG_2155

For å rydde eventuelle misforståelser ut av veien. Dette dreier seg ikke om utdanning av bryggere, men et nyinnført fag som heter «Ingeniørfaglig innføringsemne», som skal «legge til rette for en forståelse av akademisk dannelse samt en bevisstgjøring av egen ingeniørprofesjon» og som skal gjennomføres første studieår. Det er her Mathias har funnet ut at brygging passer godt som tema for førsteårsstudentene på automatiseringslinjen. Disse har han først gitt en innføring i brygging.

Deretter har han delt klassen inn i grupper med forskjellige oppgaver:

  • Ledergruppe
  • Montering
  • Strike-temperatur
  • Mesketemperatur
  • Skyllevannstemperatur
  • Kokedimmer
  • Oksigenisering
  • Gjæringsskap
  • Magnetrører
  • Design

Disse har så sluppet løs på varer som er handlet inn, på ekte hjemmebryggervis, hos Vestbrygg og Biltema, og på mer konvensjonelt undervisningsutstyr. Det har vært vurdert, filosofert, skissert, demontert og montert, frem til utstyret stod klart og skulle testet. For at dette ikke skulle bli helt kaos ble klassen delt i to og dermed ble det også to brygg. En stout og en wit.

IMG_2148 HIB Brygging

I det jeg ankommer er en gjeng godt i gang med kjølingen av første brygg, mens Oksideringsgjengen sitter småspente og venter på å få testet sitt utstyr. Andre er i gang med hjemmebryggingens hovedaktivitet: Rengjøring av utstyr. Mathias ser ut til å ha forholdsvis grei kontroll på det som skjer og studentene henger fortsatt med, selv om det nærmer seg slutten på dagen for den første gruppen.

IMG_2163 HIB Brygging

Vørteren er ferdig kjølt og blir plassert i Oksideringsanrettningen, som i realiteten er en ristemasking med frekvensregulering. Straks den er ferdig her overtas den av gruppen som har ansvar for gjæringsskapet og forsvinner ut av garasjen og opp i etasjene på HiB, der gjæren skal kose seg i så prefekt temperatur som mulig.

IMG_2144 HIB Brygging

Den halvdelen av klassen som skal gjøre sin brygging på kveldstid er allerede i gang med forberedelsene til sitt brygg og gjør siste sjekk av oppsett og PC-program. Jeg konstaterer at interessen for selve bryggingen er litt varierende, men alle gjør sin bit. Om det er karakterene eller det å smake på det ferdige ølet som frister mest er ikke godt å si.

IMG_2149 HIB Brygging

Mens gruppen som har hansvar for mesketemperaturen konstaterer at den nå er der den skal være rusler jeg hjem til mitt og lar studenter og lærere pusle videre med sitt. Både under denne bryggingen og eventuelle mindre strukturerte når studentene låner utstyret og lager øl bare for ølets skyld. På den måten har har Mathias, i tillegg til å gi ungdommene en innføring i praktisk bruk av ingeniørfaget, gitt dem innføring i en fantastisk spennende hobby.

Denne videoen ble laget av Oksideringsanrettningen, eller var det, Vørterristinatoren, ved en senere anledning.

http://youtu.be/G2awKI626x8

Skriv en kommentar