Julegaver

Julen nærmer seg med stormskritt og vi vet av personlig erfaring at det kan være vanskelig å finne gaver til enkelte venner og familiemedlemmer som "har alt". Vi har derfor laget noen forslag, som bør kunne passe for dem i familien som er litt over snittet interessert i øl eller som giveren mener kan bli nettopp det.

Julegaver

Glassett Spigelau
Et lite utvalg av godt øl er selvsagt en mulighet, og selv om vi kunne satt sammen forslag som «Hansas Samlede Verker», «The Dark Side of Nøgne Ø» eller «Ægir, øl og gudelære» vil vi her konsentrerer oss om litt mer varige verdier.

For den som nylig har begynt sin ferd i ølets mangfoldige verden kan det passe godt med et sett med forskjellige ølglass. Kitch’n og Jernia har et greit sett med fire glass fra Spiegelau, i god kvalitet, til 299,-. For mer erfarne ølnerder kan det muligens passe bedre med en firepakning med stettglasset vist på bildet (199,- på Tilbords) eller en to pakning med de spesialdesignede IPA-glassene (199,- på Tilbords). Vi anbefaler ikke de «tradisjonelle» lagerglassene med stett. Disse havner fort innerst i skapet hos et ølinteressert menneske.

Link til Kitch’ns beskrivelse av glassene.
Link til Jernias beskrivelse av glassene.

Har mottakeren et favorittbryggeri, eller tre, kan selvsagt et sett med glass med dette bryggeriets logo også være en mulighet.

Nøgne Ø_Flaske_åpnerEn annen nødvendighet for en ølelsker er selvsagt en god åpner. Disse finnes i et utall varianter, med håndtak i alt fra hjorteføtter, via diverse figurer av mennesker og dyr, til sølv i håndtaket. Vi faller ikke helt for disse utformingene, men mener denne fra Nøgne Ø er både funksjonell og stilig.

145,- på Nøgne Øs Webshop

Et alternativ, som er både funksjonelt og stilig, er selvsagt den tradisjonelle «speedåpneren», som en ofte ser brukt av bartendere. Disse finnes blant annet hos barsjefen.no (98,75 + frakt) og bar-zone.no (fra 31,- + mva og frakt)

 

Fem Stabeiser og Deres ØlFor mange er bøker en velkommen gave, både til jul og ved andre anledninger. Vi vil i tillegg hevde at de bøkene vi anbefaler deg å putte under treet også vil passe for dem som ikke pløyer gjennom de siste utgivelsene fra Nesbø, Petterson eller Pratchett, men rett og slett er interessert i øl eller ølbrygging.

Den av årets bøker som treffer bredest er nok ølelsker, foredragsholder og forfatter Gustav Jørgensens «Skummende Lidenskap – Fem Stabeiser og Deres Øl». Her han snakket med sentrale folk på «De Fem Store» mikrobryggeriene, for å finne ut mer om hva som driver dem og hva deres mål er. I tillegg presenterer han ryddig og pent ølutvalget fra hvert av disse bryggeriene.

Boken er tilgjengelig på en del bokhandlere, på hjemmebryggerbutikker og på enkelte nettbutikker.

300,- på Nøgne Øs Webshop.
305,- på Tanum.no

 

Handbok i olbrygging_STOR

Et annet godt bokalternativ er Gustav Foseids «Håndbok i Ølbrygging». Som navnet tilsier er dette en bok med brygging som tema. Foseid vant klassen for lys ale i NM i 2011 og bør dermed vite en del om temaet. Han har skrevet en bok som vår anmelder beskriver som «pr. i dag er den ledende boken for hjemmebrygging på norsk» og fortsetter «Selv vi som tror vi vet alt lærer noe i denne boken, og den lever klart opp til sin tittel som en håndbok i ølbrygging.» De som vil kan bla i de første sidene i boken ved via denne siden hos Kagge Forlag.

«Håndbok i Ølbrygging» er tilgjengelig hos mange bokhandlere, på hjemmebryggerbutikker og på en del nettbutikker.

299,- på Bokeksperten.no
299,- på Notabene.no

Her kan vi legge til at Kagge Forlag også har gitt ut boken «Øl Brygging – Fra hånd til munn» (Thomas Horne og Colin Eick) (399,-) som favner videre, men som vår anmelder ikke betrakter som like god som oppslagsverk for brygging. Til gjengjeld er den rikere illustrert.

Dersom gavemottakeren allerede har tilkjenngjort sin interesse for hjemmebrygging, men ikke kommet i gang med dette mener vi at et nybegynnersett bør være midt i blinken. Slike sett, som inneholder det aller meste du trenger for å komme i gang, selges av en rekke hjemmebryggerbutikker. Vi snakker da selvsagt om noe dyrere gaver enn de vi har vært innom tidligere i artikkelen. Her er noen eksempler:

Bakke Brygg (Trondheim) Kjelepakke fra 2 700,-
Bryggselv (Oslo/Stavanger/Nett) Kjelepakker fra 2 899,-
Vestbrygg (Bergen/Mail) Kjelepakker fra 2 290,-

Gjæringsdunk, vannlås etc. kommer i tillegg for disse pakkene, men her finnes også gode sett, som selvsagt er noe billigere.

Er ikke gavemottakeren sikker på om dette er noe for ham eller henne kan et bryggekurs være greit. De nevnte bryggebutikkene kan være behjelpelig med dette. Enten ved at de arrangerer selv eller ved at de har oversikt over hvem som drive med slikt i området. Dersom gavemottakeren allerede er godt i gang er selvsagt et gavekort fra en bryggebutikk en fin gave å få.

Sitter du nå og er irritert over at alle disse gavene er vinklet mot dem som er interessert i øl, samtidig som ingen i din omgangskrets ser ut til å ha denne interessen, på et nivå som gjør at noen av gavene vi har foreslått passer? Hvorfor ikke snu på flisen og gi bort hjemmebrygget øl? Når du leser dette har du selvsagt ikke tid til å lage dette før jul, men hva med et ølsett, som du lover å brygge og flaske, eller øltype etter fritt valg som du komponerer og brygger til mottakeren. Det beste med denne varianten er at du kan ta mottakeren med på selve bryggingen og flaskingen og få litt god kvalitetstid over kjeler og flasker.

Uansett hva du finner på ønsker vi deg en god julegavejakt.

Skriv en kommentar