Ukens anbefalte øl – Tuborg Juleøl

Vi har valgt et mainstream juleøl fra butikk denne gangen og noe av grunnen til det er at dette er et av de få juleølene du får tak i mer eller mindre "over alt", men som samtidigstikker seg littegrann ut. I tillegg er det plass til alle her på Ølportalen, både bryggerigiganter og småskalaprodusenter.

Ukens anbefalte øl – Tuborg Juleøl

Tuborg Juleøl er et fint og gyllent øl, med en godt balansert sødme og bitterhet. Ølet er smaksrikt med en avstemt fruktighet, med et hint av lakris, er en skikkelig stemningsskaper i jula

En lys juleøl. Ganske så god, og helt i tråd med danskenes juleøltradisjon som bryter noe med de vi er vant til her på berget. Dette er et godt matøl, eller en frisk tørsteslukker etter snømåkingen.

PS. Danskenes versjon på 5% er enda noen hakk bedre….

Vis 27 kommentarer

 1. Faktisk kjekt å se en positiv anmeldelse av et slikt «industri-øl».

  Synes bryggerigigantene ofte blir vel mye demonisert i «ølnerd-kretser»…

  Av og til kan en «kjedelig» øl også være ganske så god. Så fortsett med slikt…

 2. synes faktisk den norske varianten var hakket bedre enn den danske i år.
  litt rundere og mer forfriskende.

 3. Denne «spøken» synes jeg ikke var spesielt god. Dere ber om økonomisk støtte, og så kommer dere med Tuborg… Jeg liker at en våger å provosere, men dette var mest trist.

 4. Prøver dere å fornærme norske øldrikkere og bryggere,
  eller kan der ikke bedre, Ølportalen?

 5. Man må gjerne velge å presentere et mainstream øl, men det er da vitterlig mye annet som er langt bedre enn denne.

 6. Det finnes utrolig mye som er bedre enn dette triste juleølet.

 7. Hundre prosent enig med Ole Richard og Erik. For egen regning vil jeg kalle dette en episk feilvurdering og en stor fornærmelse. Ølportalen har redusert seg til en tulleportal.

 8. Vi er langt mer opptatt av å fremsnakke øl enn å kritisere og båssette. Det kan andre ta seg av.
  Vi anbefaler en ny øl hver uke. Flertallet av disse er i kategorien håndbrygget/mikro.
  Vi vil dekke et så bredt område som mulig.
  Utfra dette ser vi det som helt logisk anbefale slike øl som dette fra tid til annen. Da selvsagt basert på at den som anbefaler ølen faktisk liker den.

  Har dere som kritiserer denne anbefalingen i det hele tatt årets variant av Tuborg Juleøl?

 9. Nå må vi ikke ta helt av her. Ølportalen er for alle, også de som drikker lys lager og bare det.

  Jeg skjønner at dette skaper debatt, men intensjonen vår her er hverken å fornærme norske øldrikkere eller bryggere, heller tvert om. Øldrikkere finnes i alle former, også de som lurer på hvilken pils de skal ha til jul.

  Jeg håper dere har sett at vi i løpet av snart ett år på nettet har fremmet norsk øl i alle former – dette er noe vi fortsatt skal gjøre i 2014.

  Vi takker for tilbakemeldinger, og ikke minst takk for den økonomiske støtten vi til nå her fått. Det er vi evig takknemlig for.

  Jeg for min del kommer til å velge et annet øl en denne i jula, men jeg kan gjerne anbefale dette ølet til de som ikke vil ha juleøl, men som heller ønsker en lys lager (pils) med litt julesmak – det er disse dette ølet er for.

  Jeg vil ønske dere en riktig god jul og et godt nytt år, og måtte dere drikke det ølet som dere har lyst på. Skål!

 10. Ingen kritiserer Tuborg Juleøl som sådan.
  Poenget er at folk mener det er tatt noen urdårlige journalistiske valg her.
  Det må dere tåle å høre.

  NB! Ja Sammy, jeg har smakt årets utgave av Tuborg Juleøl.

  1. Vi tåler det meste og kommer til å bevise det ved å ikke bli skremt av denne kritikken, men fortsette med samme linjen. En linje jeg mener trekker nye folk inn til det smakfulle ølets fantastiske verden, i stedet for å skremme dem ved at vi fremstår som en lukket gruppe, slik vinelskere til tider kan bli oppfattet.

   OG: Jeg har ikke smakt Tuborgs Juleøl i år og drikker generelt minimalt med lager.

   1. Intensjonen med å «trekke nye folk inn til det smakfulle ølets fantastiske verden» er det umulig å være uenig i.
    «Linjen» skjønner jeg ikke helt.
    Anbefale øl etter innfallsmetoden uten å krav til kvalitet i den tro at man tekkes flest mulig og ikke skremmer dem ved at vi framstår som en lukket gruppe?
    Det var et retorisk spørsmål. Jeg stopper her og ønsker alle en god og smaksfull jul.

 11. Ser at Ole R. har gitt denne den dårligste scoren av alle på ratebeer! 😀 For meg blir dette som å anbefale Ringnes Grillpils til sommerøl, når det finnes masse av fantastiske Saison, Pale Ales, IPA & Hvete øl. Og med tanke på at det er rett før julaften dette kommer synes jeg det er trist! En rask kikk innom bloggen til Jon-Robert Solbakken tilsier at mannen kunne kommet opp med noen mer gøyalt enn dette, kanskje det er tidsnød i julestria? 😉

 12. Dette handler ikke om «øl-nerding», lukkede grupper eller bryggerigigant demonisering. Det handler om at ølentusiastene ønsker å dreie forbruket mot kvalitet fremfor den ølkulturen og øltrenden som vokste frem på 70 tallet og fremover mot 2000 tallet. Øl skulle ikke lenger handle om kvalitet og råvarer, men være en enkel generisk tørstedrikk hvor image og markedsføring representerte forskjellene. Dette klarte mer eller mindre å legge ølkulturen og mange historiske øltyper døde og begravet.

  Noen av oss husker når Danske øletusiaster ble stiftet – formålet var å ta tilbake KVALITETEN. De innledet tidlig en dialog med selveste Carlsberg, som resulterte i Semper Ardens labelen og senere Jacobsen Husbryggeri. Uansett hva man mener om disse ølene, så er det liten tvil om at det er smaken som har hovedfokuset her. Ser vi på Tuborg juleølet så representerer det slik jeg ser det motpolen til dette. Ølet smaker som en dårlig pils med karamell essens og markedsføres masivt i DK med sexy nissepiker og det som hører til.

  Selvfølgelig er det et stort marked for dette og svært mange som kjøper denne pakka. Men det er også mange som kjøper Coronna og Sol med en limebit i flasketuten. Men er det naturlig å anbefale dette som øl for å ikke virke nerdete av den grunn? Butikkene flommer nesten over av gode alternativer dette året og det som mer enn noen annet gjør noe positivt for ølkulturen er nettop det at godt øl ikke nødvendivis finnes «over alt», men krever en liten ekstra innsats det er å besøke butikken litt bortenfor som faktisk har et ønske om å tilby et litt bredere utvalg enn den sjappa du besøker til vanlig. Det er i alle fall denne type øl og denne type butikker man burde sette fokus på.

  Men jeg skal ikke forsure julestemningen, det er bare ment som en begrunnelse for hvorfor jeg satte kaffen i halsen når jeg leste denne anbefalingen. Det er flott at ølportalen ønsker å utfordre og provsere litt innimellom. Det har de i alle fall klart denne gangen og det viser bare at det finnes engasjement hos leserene.

  God jul til alle sammen!

 13. Er det lov å angre den der donasjonen? 🙂

 14. Skal ikke helle makroøl på bålet, vil bare si at det til tider er en tendens hvor man opplever å bli gjort narr av, fordi man sier man har hygget seg med et makro øl.

  Jeg er delvis oppvokst i Danmark (er der nå på juleferie) og har mang en gang løpt ned til nærmeste værtshus på J dagen (Julebryg dagen). Selv om dansk juleøl stort sett smaker det samme år etter år, så er det en tradisjon (som forfatteren nevner er noe anderledes en vår), og jeg gleder meg til å stå med en iskold sneøl i min hånd. Jeg har også jobbet som kinomaskinist i bl.a. København, og har varme minder fra november, når jeg klippet inn Tuborgs Julebryg film inn på reklamerullen ( https://www.youtube.com/watch?v=Z-14o9el7cA ).

  Men skal du nevne den gleden i diverse fora bør du nok passe på å ha tykk hud, for der fikk man huet bitt av og spyttet ut av en del ølentusiaster.

  Jeg (som nå sitter nede i Danmark) synes det var artig at dere nevnte denne øllen, bare leit at det ikke var i en flaske! (Den er forøvrig både i små flasker, en egen design flaske ny av året og i små og store dåser (hirr) her i Danmark i år.

  1. Hear hear! Blir litt skremt når jeg ser hva slags kommentarer enkelte av «øl-ayatollahene» har liret av seg.

   Til tross for sikkert 90% (og vel så det) av artiklene her på forumet handler om håndverksøl, så må man altså hisse seg opp og skrive om «episke feilvurderinger» og urdårlig journalistikk» fordi man våger å skrive om et øl som ikke passer inn i det gode selskapet.

   Kanskje de rett og slett ta hobbyen sin litt VEL alvorlig. Er iallefall ikke slike folk det frister å drikke øl sammen med…

   1. «Litt skremt» var veldig spikeren på huet.

    Om det er danskenes «J-dag» eller Dogfish Head som får hele firmaet til å sitte å gumle mais for å lage Inca chica, uansett, jeg liker å lese om øl, og det er vel helt greit at man kan gjøre det uten å føle seg latterlig.

 15. synes det er ganske merkelig at det finnes så mange øl-entusiaster som totalt forkaster overgjærede øl etter å ha smakt noen mikrobrygg, litt som at man aldri skal spise mors kjøttkaker igjen etter å ha smakt taco.

  pils er like godt som alle andre øltyper, og man blir ikke kulere av å mislike mainstream.
  tvert imot er det derfor vi alle hater hipsterene 😉

 16. Det var da voldsomt for ubegrunnede påstander og til og med hat man skulle lese på selveste julaften da. Her er fokuset flyttet kraftig bort fra saken og gjort til noe personlig. Kjenner dere meg og de andre som reagerer negativt på det ølet at Øportalen velger å på å anbefale? Er det noen som virkelig tror at det mest nærliggende ølet vi ser på som et godt alternativ er et eksperimentelt enganstilfelle fra Dogfish head? Er vi alle sammen både «øl-ayatollahene» og hipstere som ikke drikker undergjæret øl fordi vi akkurat har smakt et par overgjærede øl – og om det nå var så, gir det noen rett til å hate oss? Det er kanskje ikke så rart at det blir krig i verden dersom mennesker går rundt med slike holdninger hver gang deres meninger blir utfordret.

  Jeg velger alikevel å håpe at når engasementet for øl er like stort på begge sider så kan det fort gi utslag av følelesestyrte usakligheter og velbrukte hersketeknikker. Jeg kan selvfølgelig ikke snakke for andre, men føler for å tydligjøre et par poenger her:

  Jeg kjenner faktisk de fleste «øl-ayatollahene» som har ytret seg her. Det er flotte og engasjerte mennesker som er ærlig engasjert i øl og ølulturen, mennesker som bruker masse tid og energi på å stadig lære mer om og fremsnakke kvalitetsøl. Vi har lenger fartstid enn et par år, noen av oss flere tiår. Det vil si at at vi har vært vitne til en tid da den ene etter den andre av historiske øltyper har nesten eller helt forsvunnet på bekostning av et massivt påtrykk fra den store internationale industrigiganter med helt annet fokus enn kvalitet. Derfor er vi er glade i Ølportalen og deres linje for å trekke inn flere mennesker i den smakfulle delen av ølverden.

  Vi har vel alle sammen donert en slant til portalen nå og føler som vårt talsrør at vi har vår rett til å kommentere og kritisere når vi er uenige i noe. Ølportalen er dyktige på å trekke frem håndverksøl og kvalitetsøl uansett om det kommer fra mikrobryggerier eller store kommersielle aktører. For oss det alltid ølet som kommer i forkus og ingen ting er bedre enn om de store også velger å utvide sitt repetoar med noen kvalitets spesialøl. Det er ingen som demoniserer bryggerigigantene, men vi er flinke til å gi beskjed når de presenterer øl under falsk flagg eller ødelegger for mindre bryggerier på den ene eller andre måten. De fleste av oss setter faktisk også god pris på en skikkelig pils, men som for alle andre øltyper finnes det både gode og dårlige eksempler. Vi prøver etter beste evne å tilegne oss erfaring og kunnskap gjennom å smake på alt vi kommer over med åpent sinn.

  Til tross for Ølportalens og alle andre entusiaster egasjement så er det ikke så stor andel av det konsumerte ølet her i landet som klassifiseres under spesialøl. Faktisk ikke mer enn rundt 2,5%. Det vil si at hele 97,5% er undergjæret fabrikkfremstilt øl. Ingen blir rakket ned på eller latterligjort om det er dette ølet de foretrekker å drikke, det er bare nok et eksempel på feilaktige konklusjoner som fremmes her. Spørsmålet her er heller om Ølportalen behøver å trekke frem et av de allerede mest solgte ølene i Norge fra Carlsberg som «belønnes» med 12 av 100 poeng på Ratebeer. Man behøver ikke å bevege seg lenger bort enn til Golden Naked Christmas fra samme bryggeri for å finne et øl med helt andre kvaliteter fra samme bryggeri.

  Så en slags konklusjon her fra undertegnede er at vi ikke er en gruppe «øl-ayatollahene»/hipstere som ønsker å latterligjøre andre. Ingen har påstått at øl må være sært for å være bra, ingen har påstått at det ikke finnes bra pils, det er heller ingen som har gått til personangrep og «biter hua av og spyttet på andre». Og definitivt ingen her har brukt så sterke utrykk som hat i denne sammenhengen. Tvert i mot har fokuset vært på selve ølet og Ølportalens begrunnelse for valget, noe som burde være helt legitimt og naturlig i et demokratisk samfunn. Så med tanke på ayatolla og andre påstander tatt ut i fra intet er også jeg blitt litt usikker her på hva slags folk det frister å drikke øl sammen med.

  Men uansett, god jul og godt nytt år til dere alle uansett hva dere måtte foretrekke å ha i glasset. Håper vi alle også får oppleve den glede det er å oppdage nye øl og nye smaker i løpet av det kommende året.

 17. Som nyutnevnt «øl-ayatollah» og » hipster som alle hater» har jeg følgende å si: Dere kjernekarer skulle bare visst hvor mye pils og lagerøl jeg drikker! Da hadde pipa fått en annen lyd 🙂 Ikke det at jeg grabber til meg den første og billigste boksen jeg ser, men prøver å få tak i lagerøl av god kvalitet innenfor sin type. Det er mye kjedelig der ute, mye godt å finne også hvis man legger i litt egeninnsats. Og jeg er tilogmed så nerdy at jeg brygger min egen pils i kjellern. Synd dere er så lettskremte folkens, og at dere må komme med stygge personkarakteristikker for å hevde en mening.
  Og ikke nok med det; No point taken!
  Vi diskuterer ikke hvorvidt Tuborg Juleøl er en god eller dårlig øl, eller om ayatollaher som meg ødelegger og skremmer.
  Nei, noen mener at Ølporten har gjort et dårlig valg ved å komme trekkende med en anbefaling av Tuborg Juleøl fire
  dager før julekvelden. Men DET er det ingen som vil diskutere her. Sammy trekker «kritisere og båssette»-kortet for å tydeliggjøre at det er sånne som meg som egentlig er
  problemet. Tommy er diplomatisk og prøver å roe ned, mens noen bare er hatske.
  Og jeg, jeg lover at jeg aldri mer skal mene noe som helt her inne. Aldri.

 18. Mye morsom lesing her, litt som å klikke innom en tilfeldig artikkel på dagbladet.no. Jeg må nok still meg i campen til øl-hipsterne og ayatolaene, for dette må være en av de mest patetiske øl-anbefalingene skrevet av ølportalen. Det er to grunner til at jeg mener dette. For det føreste så finnes det mange norske «industri-jule-øl» som holder en langt høyere kvalitet, samt at de faktisk er norsk, ikke et kontraktbrygget gigant-industri-øl. Her er det mange andre som kunne fortjent litt oppmerksomhet, som f.eks. Aass, Dahls, Hansa, Berentsens m.fl. For det andre synes jeg selve anmeldelesn av ølet er noget intetsigende og villedende. I første avsnitt er ølet «gyldent og god balansert», mens i andre avsnitt er det «lyst og ganske godt.»

  Og jeg må si at det er utrolig skuffende å se at folk må gå til personangrep på andre debatanter for å forsterke sine arguemnter, det er lavmål.

  1. Men karakteristikker som «tulleportal», «urdårlige journalistiske valg» og «episk feilvurdering» er altså IKKE hverken lavmål er personangrep.

   Har selv noen tiår bak meg som ølinteressert. Og husker godt tiden når Corona og Sol kanskje var det nærmeste man kom «spesialøl».

   Ingen vil tilbake dit. Men dersom man ikke skal kunne skrive om et slikt øl som dette uten å bli uthengt som «tulleportal» – ja da er takhøyden lav og engasjementet malplasert.

 19. Det gjorde godt å lese innleggene til Erik og Ole Richard; to øl-hedersmenn som ikke fortjener annet enn ros for arbeidet de har gjort i mange år.

  Til slutt vil jeg be de ansvarlige for Ølportalen om å være litt ydmyke, og innrømme at det i det minste er LITT hold i kritikken mot denne «anbefalingen». Jeg håper dere tar en intern diskusjon før dere eventuelt fortsetter «den samme linjen».

  Jeg beklager at jeg brukte ordet «tulleportal». Det skal flere bommerter til enn denne ene for å rettferdiggjøre en slik karakteristikk.

  1. Vi ser at anbefalingen kunne vært bedre underbygget og utdypet. Dette er noe vi selvsagt vil prøve å bli bedre på.

   1. Respekt!

 20. Stiller meg svært undrende til denne anbefalingen (og til mange andre som tidligere er blitt anbefalt). Det virker ikke som det er blitt noen konkrete føringer for hvilke øl som anbefales, og at det gjøres nært sagt altfor tilfeldig (fra en øl som kun er tilgjengelig på ølfestivaler i 2013 til makroøl tilgjengelig i så å si alle dagligvarer). Er tanken at det plukkes ut øl som representerer en ny stil eller kategori («alkoholfri», «glutenfri», etc) for hver gang, eller er det bare tilfeldige øl som redaksjonen har smakt og liker? Hadde det ikke vært bedre om man tok utgangspunkt i noe litt mer dagsaktuelt? I stedet for å anbefale f.eks. «Rochefort 10» og «Kinn Vestkyst», heller tatt utgangspunkt i hvilke «nye» øl som er tilgjengelig gjennom butikk/vinmonopol?

  Når det er sagt, synes jeg olportalen.no gjør en kjempejobb med å spre kunnskap om godt øl og holde oss oppdatert på hva som skjer i miljøet. Jeg må innrømme at jeg har andre kilder til å oppdage nytt og spennende øl, men lærer stadig noe nytt her, særlig da om nye norske ølbryggerier, og setter veldig stor pris på flere av de oversiktene som tilgjengliggjøres på denne siden.

  En artikkel som dreper myten om at lager = pils hadde vært kjempefint, tror jeg! Det er mange spennende lagertyper med urgamle tradisjoner, og det er nok en gang viktig å understreke at vi fremdeles drikker og liker undergjæret øl, selv om mange av makrobryggerienes brygg ikke er mye å skryte av.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.