Anmeldelse av Skummende lidenskap – Fem Stabeiser og deres øl

At øl-Norge er i utvikling er det ingen tvil om, og det kommer stadig nye bryggerier til. Men noen har vært med lengre enn andre, og kun noen få kan man finne over alt i Norge. Ølforfatter Gustav Jørgensen har vært innom de 5 ”store små” for å dokumentere deres reise.

Anmeldelse av Skummende lidenskap – Fem Stabeiser og deres øl

Ny bok av Gustav Jørgensen

Håndverksøl og mikrobryggerier består mye av følelser og lidenskap. De får fram det gode og det onde i enkelte mennesker, og man kan få servert meninger fra mangt og en hver om de norske bryggerier og det de står for. ”Skummende lidenskap” er en bok der fokuset ligger på historien og menneskene bak bryggeriene, og deres reise frem til dit de er i dag.

Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir, Kinn Bryggeri og Lervig er alle presentert – fra oppstart til der de er i dag. I tillegg presenteres noen av de ølene som bryggeriene har laget, både gamle og nye.

Det virker dessverre som at forfatter og forlag har hatt det veldig travelt med å få ut boken, og det er til tider mye grammatiske feil og jeg opplevde noen ganger at det var gale henvisninger. Noen steder er også tekst avkuttet, som virker veldig forstyrrende for leseopplevelsen. Innimellom kommer det også en del digresjoner som ikke er baket godt nok inn i historien, noe som også bidrar til en forstyrrende leseopplevelse. Et av eksemplene er de forskjellige dryppene om danske bryggerier – som er gode historier, men som vies litt vel mye plass i enkelte kapitler.

Likevel er det en til tider engasjerende bok, mye grunnet temaet som det skrives om. Man føler for Kjetil Jikiun sin ferd med Nøgne Ø, med det slitet og motgangen som møtte dem i de tidlige årene. Man blir engasjert av denne litt frekke, pretensiøse Mike Murphy som virkelig vil gjøre Lervig til det ledende håndverksbryggeriet i Nord-Europa. Manglende språkvask og korrektur, lav kvalitet på bildene trekker dog mye ned på helhetsopplevelsen av boken som ellers er godt skrevet. Vi håper at det kommer et revidert opplag nummer to, der forfatter og forlag har tatt seg tid til å gjøre en så grundig jobb med bokens tema fortjener.

Er du sent ut med julegavene, er det bare å springe til nærmeste bokhandel, eller kanskje finner du noen andre tips her

Skriv en kommentar