Ølportalen oppsummerer ølåret 2013

Året er i full gang, og vi i Ølportalen vil se tilbake på det året som har vært. Et år som viste seg å bli et aktivt ølår med mange overraskelser.

Ølportalen oppsummerer ølåret 2013

Det har vært et begivensrikt år, som startet med at Ølportalen ble lansert 1.1.2013. Det var et stort øyeblikk for meg, og jeg kjenner jeg er stolt over den jobben vi har gjort med å formidle ølnyheter til vår lesere.

2013 har vært et år der vi nærmest har hatt en eksplosjon av nye bryggerier. I Bergen har 7 Fjell Bryggeri startet opp, med en av Norges mest profilerte hjemmebryggere som bryggerimester, Gahr Smith-Gahrsen.  I Trondheim har det det siste året gjort at byen har økt antall bryggerier med 200 prosent, Austmann Bryggeri og To Tårn Bryggeri, mens Bodø igjen endelig har et bryggeri i byen – Bådin. Det er ikke bare i de større byene man finner nye bryggerier, men også i fjellregionen. Der har vi fått Voss bryggeri, som for øvrig vant innovasjonsprisen under «Det Norske Måltid» som gikk på TV2 i høst, og Fjellbryggeriet. Utover disse har mange av de etablerte mikrobryggeriene i Norge økt sin produksjon. Ægir kan berette at de nesten har økt produksjonen med 100 prosent fra 2012 og både Lervig og Nøgne Ø har bikket 1 million liter øl i årsproduksjon.  Kinn har flyttet inn i større lokaler og både Lindesnes, Nøgne Ø og Haandbryggeriet ser på mulighetene til å finne større lokaler.

Når vi nå er inne på Nøgne Ø, så kan det vel sies at øl-Norges støste overraskelse kom nå i høst da det ble kjent at Hansa Borg Bryggerier kjøpte seg inn i Nøgne Ø. Vi hadde flere artikler på dette, og før det var offisielt skrev vi en kommentar om hva dette kunne medføre. Vi i Ølportalen er i utgangspunktet positive til dette, vi ser at Nøgne Ø får inn kompetanse på det de kan bli bedre på slik som HoReCa, administrasjon og HMS-system, men det aller viktigste er likevel det at Kjetil Jikiun endelig kan konsentrere seg 100 prosent på det han liker aller best – å brygge det ølet vi alle er så glade i.

Ellers har det vært mange ølfestivaler i høst.  Noen gode gamle travere og andre er nybegynnere som Bryggerifestival i Trondheim, og både Bergen Ølfestival og Ølfestivalen på Nærbø har begge økt i volum og kvalitet, samt at Haandbryggeriets festival hadde et veldig spennende program. Det er bare å glede seg til årets utgaver av festivalene.

Til slutt må jeg nevne at årets ølhund ble Kristin Devold og Ægir vant årets øl 2012 i januar 2013.

Jeg ser frem til 2014, med mye spennende på gang. Vi vet at NM-vinneren med Two Captains, Jan Halvor Fjell er i gang med planleggingen av Veholt bryggeri, og tidligere hjemmebrygger Robert Smith Hald har blitt ansatt av Waldermars Mikrobryggeri. Jeg gleder meg over fjoråret, og ser frem til å følge med i hva som skjer i 2014.

Da gjenstår det bare å ønske dere et riktig godt år, og oppfordre våre lesere til å spre det gode ølbudskap til noen som ikke har blitt frelst.

Vis 4 kommentarer

  1. Til info flyttet Lindesnes inn i nye lokaler i juli.

      1. Med så mange bryggerier som startet opp i 2013 og så mange planlagt i 2014, er det vanskelig å følge med på alt.
        Jeg kan forøvrig anbefale den fabelaktige ølbloggen The Beer Trotter, som i dag la ut en liste over alle nye norske bryggerier i 2013, og alle planlagte for 2014.

  2. Etter hva jeg har hørt er det vel sikkert at Haandbryggeriet flytter ila 2014,ikke bare vurderer.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.