Ukens anbefalte øl: Vossa Pale Ale

Voss Bryggeri vant nylig prisen «Årets Øl-innovasjon 2013» og har fått en del omtale for det, bl.a. på her på Ølportalen, så jeg skal ikke gå i dybden på bryggeriet denne gang. I stedet skal det handle om selve ølet som vant prisen: VPA eller Vossa Pale Ale.

Ukens anbefalte øl: Vossa Pale Ale

Vossa Pale Ale

Bryggeri: Voss
Kjøpt: Naboen Pub og Restaurant, Bergen
Pris: 62,- (for en «half pint»)
ABV: 6,5 %

Jeg får servert ølet fra fat – et lyst orange, lett slørete brygg med en middels stor hvit kremaktig skumtopp. Duften av einebær, tre, furunål og skogsbunn slår mot meg ved første sniff, og senere får jeg også med meg moderate mengder lyse malttoner, samt litt røde bær mot slutten.

Første slurk avslører imidlertid at einerbuskene er langt mer framtredende enn først antatt, og jeg blir derfor ikke (så) overrasket når bartenderen forteller meg at bryggeriet opplyser om hele 50 kg einer per 1000 liter øl! Foruten einebær får jeg også grapefrukt-lignende sitrustoner, furunål, urter og hint av lys maltsødme i bunnen. Kroppen er ganske lett men har en god fylde sammen med et moderat kullsyrenivå. Blandingen av einer og fruktig humle (Den New Zealandske «Nelson Sauvin», kommer det fra bak baren) er balansert og velsmakende, og ølet gir både assosiasjoner til tradisjonsbrygg fra Vestlandet så vel som amerikansk pale ale.

Denne kombinasjonen bærer ølet med en skarp eleganse som gjør at Ølportalens utsendte ølanmelder i alle fall ikke har problemer med å forstå juryens vurderinger når det gjelder innovasjon. Dette er et originalt øl. Og godt også.

Vis 8 kommentarer

 1. Er det riktig som det står at den er 6,5%? I artikkelen med juriens vurdering står det 5,6%.

  1. Nei, det er ikke riktig. Vi har hentet informasjonen fra RateBeer.com til denne artikkelen, og der er det skrevet feil ABV.

   Takk for tilbakemelding.

 2. Ai, det er helt rett – her har det nok skjedd en aldri så liten «switcheroo» mellom tallene. 5,6 er nok mer riktig. ØP retter opp snarlig, takk for oppmerksomheten. 🙂

 3. Hei dere.
  Riktig alkoholprosent på vår VPA er 6,5. Alle VPA er 6,5 og neste batch er akkurat målt til 6,5 🙂
  Beklager at det har sneket seg inn en feil som tydeligvis har forplantet seg på flere steder.
  Mvh Jon på Voss Bryggeri

 4. Vart ikkje umiddelbart kompis med dette ølet då eg smakte det, men originalt er det. Oregonian pale ale og Natabjødn frå same bryggeri er derimot heilt sjef! Litt off topic: Ser at det er to Tarjei som kommenterer her på ølporten. Kan me for enkelheits skuld omtale meg som Tarjei den Originale og han andre som Kopien?

 5. Har vel sneket seg inn enda en feil her. 50 kilo einer, og ikke 50 kilo einerbær, må det vel være. Gud være med den som må plukke 50 kilo einerbær. 🙂

  1. Jepp, det er altså snakk om einerLÅG, dvs. at man har brukt ca. 50 kg busk (med noen bær) i meskevannet til en 1000-liters batch. Beklager feilen. 🙂

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.