Ukens anbefalte øl: Nøgne Ø #1000 og #1001

Ingenting er bedre enn å starte helgen – og det nye året – med god norsk ølhistorie. Derfor dobler vi denne uken og anbefaler ikke bare en, men to øl fra Nøgne Ø.

Ukens anbefalte øl: Nøgne Ø #1000 og #1001

2013 var et historisk år for Nøgne Ø. De fikk blant annet nye eiere og passerte for første gang mer enn en million liter øl brygget i løpet av ett år. De fikk også utdelt Gaselleprisen – en pris som deles ut av Dagens Næringsliv til vekstbedrifter – for sjette året på rad og ble med det en multigasellebedrift. I juni brygget Nøgne Ø sin batch nummer 1000 siden bryggeriet ble startet for snart 12 år siden. I november kom brygget til Vinmonopolets hyller, der det ble lansert i en samleekse sammen med batch nummer 1001.

Nøgne Ø #1000 og #1001

Bryggeri: Nøgne Ø

Type: Overgjæret

ABV: 10,00 % (#1000), 10,01 % (#1001)

Varenummer: 812608

#1000 og #1001 er inspirert av tusen og en natt. Begge er brygget med krydder fra Midt-Østen. Selv om de deler en god del likheter, er dette også to klart forskjellige øl. Den mest opplagte forskjellen er selvfølgelig fargen. #1000 er lys som dagen, mens #1001 er mørk som natten.

I smaken kommer disse likhetene og forskjellene frem. #1000 har et søtlig preg i nesen, med blant annet toner av banan og honning. De søtlige tonene kommer også frem i smaken. Det gjør også krydderet. Her er det koriander, honning, ingefær og melon. Sammen med alkoholen kommer det også noe smak av appelsin. #1001 har et noe av den samme sødmen, og krydderet, men her er det et mye kraftigere innsalg av brent malt. I smaken er det kaffe, mørk sjokolade og lakris. Jeg fant også et hint av lær. Alkoholen gir en fin varme og er godt integrert også i denne.

Både #1000 og #1001 er kraftige øl; begge holder 10 prosent (eller 10,01 prosent for #1001, selvfølgelig). Det gir en solid fylde og også en kraftig og, kanskje spesielt for #1001, oljete munnfølelse. Selv om de er kraftige er begge godt balansert. De fungerer godt hver for seg, men det er også en god grunn til at de kommer sammen i en pakke. De utfyller hverandre og forteller en historie sammen. Samtidig som de deler mye er de også distinkte.

#1000 og #1001 er norsk ølhistorie på flaske. På den ene siden representerer de en viktig milepæl for det bryggeriet som har ledet an i den norske ølrevolusjonen. Samtidig markerer de starten på et nytt eventyr og enda dristigere mål. Nøgne Ø har hatt en spennende ferd siden starten, og 2014 blir forhåpentligvis et enda mer spennende år. Hva er vel da en bedre måte å starte helgen, enn et aldri så lite stykke norsk ølhistorie!

Skål!

Vis 4 kommentarer

  1. Disse to er ikke i nærheten av bryggeriet beste. Hvis man smaker bare «for å ha gjort det» eller på grunn av historisk verdi, blir man kanskje ikke skuffet. Litt vel mye julekrydder og gløgg i begge. Grunnen til at de kommer i samme pakke, er at man kan blande dem. Men smak også hver for seg.
    Jeg støtter forfatteren på at man kan feire Nøgne Øs resultater, rolle i ølutviklingen i Norge og at de er på batch 1000. At man skal skåle for at et av våre viktigste mikrobryggerier er kjøpt av et kapitalorientert makrobryggeri er ikke nødvendigvis noe å feire. La oss håpe å tiden viser at Nøgne Ø lever videre som et kompromissløst bryggeri.

  2. Enig med Henrik der, #1000/1001 var en gedigen nedtur i mine øyne. Beklager.

  3. Kanskje de bedres ved lagring et halvt års tid?

  4. Tror ikke lagring har så veldig mye for seg her, det er dog ikke noe galt med disse ølene i min gane. Det er to versjoner av et krydret øl inspirert av 1001 natt. Smaken er som baken og dersom noen ikke liker den så er det greit det, det scorer 91 av 100 på RateBeer så det er mange andre som setter pris på det. Visst har jeg andre favoritter fra Nøgne, men noe av styrken til Nøgne er at de aldri står stille men stadig forsøker noe nytt. Det er meningen å utfordre og da kan man ikke treffe alle på en gang. Et bryggeri som bare lager små variasjoner av sine bestselgere vil fremstå som kjedelige og forutsigbare i mine øyne.

    Det som fasinerer meg mest her er hvordan den samme smakstilsetningen/krydderet slår ut ganske så forskjellig fra et lyst øl til et mørkt øl. Det burde være god nok grunn til å pirre den øl interesserte litt og kanskje noe av grunnen til at Ølportalen har valgt å presentere dem. Månedens øl handler ikke bare om å presentere det beste ølet men sette fokus på litt forskjellig som er verd å få med seg.

    Det er bare å prøve med åpent sinn, det er nå så en gang at ikke alle liker den samme smaken. Flertallet av jordens befolkning liker tynn pils med lite bitterpreg og vi andre «særinger» liker stort sett litt forskjellig der vi til tider er svært uenige.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.