Ukens anbefalte øl: Larvik Bøkerøkt

Det blir stadig etablert nye mikrobryggerier i Norge, og stadig flere blir å finne i Vinmonopolets hyller. Ukens anbefalte øl kommer fra Larvik Mikrobryggeri, som nylig har fått sine første øl på Vinmonopolets lister.

Ukens anbefalte øl: Larvik Bøkerøkt

I likhet med den sorte IPAen, kan røykølet være en vanskelig ølsjanger. Det kan fort bli for mye av røyksmaken, noe som vil ødelegge for resten av opplevelsen. Derfor er det ekstra hyggelig – og godt – når et røykøl virkelig lykkes.

Bøkerøkt fra Larvik Mikrobryggeri er i denne sjangeren. Ølet er, som navnet tilsier, brygget med bøkerøkt byggmalt. Dette er veldig passende for bryggeriet, som har den kjente bøkeskogen i lokalområdet, men det passer også godt for ølet. Det bøkerøkte maltet gir en mild og god røyksmak. For selv om dette ølet har en tydelig røykprofil, så er det gjort på en elegant måte. Røykmaltet kommer godt frem både i nesen og i smaken, men det er godt integrert på den måten at det gir godt spillerom også til de andre smakene.

Larvik BøkerøktBalansen i ølet er veldig god. Det mørke maltet kommer fint frem med smak av mild lakris (ølet er brygget med anis) og noe sjokolade i tillegg til kaffe. Jeg fant også et behagelig hint av mørke bær og en fin karamellsødme. Ølet har også en relativt sterkt fremtredende, men meget behagelig bitterhet. Dette bidrar ytterligere til å balansere smaken. Bøkerøkt er ikke et kraftig øl – flasken jeg smakte holdt kun 5,1 prosent – men det har likevel mye smak og en god fylde.

Larvik Mikrobryggeri ble etablert i 2011 og har servert lokale ølhunder i sin pub på Nedre Verksgård i Larvik. Nå blir ølet deres tilgjengelig for et større publikum. Med Bøkerøkt i minne, vil det bli spennende å følge med på hvilke andre øl som kommer fra Vestfold-byen.

Vis 9 kommentarer

 1. Tusen takk for en knusende god anbefaling fra en øl som man foreløpig ikke kan få tak i gjennom den vanlige kanalen; vinmonopolet.
  Larvik sin Bøkerøkt er med i bestillingsutvalget til vinmonopolet for Januar, men på vinmonopolets hjemmesider kan man ikke søke opp noen av Larviks øl, og derfor heller ikke bestille denne.
  Hvorfor skal man hver eneste uke anbefale øl som man ikke kan få tak i på gjeldende tidspunkt.
  Det må da være en mye bedre løsning at man f.eks ser hva vinmonopolet tok inn i basisutvalget i sist periode, eller velge noe fra det gamle basisutvalget som man da vet er inne i sortimentet til vinmonopolet, og kjøre en anbefaling fra det utvalget!

  1. Har en følelse på at det har skjedd noe ved levering, leverandør eller fra vinmonopolet sin side for ølene til Larvik kommer opp når man søker på hurtigvalg men finner ingenting. Men er helt med på den. Kjedelig når man noen ganger må vente på et øl som ikke er tilgjengelig på en god stund (tenker heller på foregående øl)

   Kommer nok sikkert etterhvert i det stadig økende bestillingsutvalget til polet (582 øl), masse kjekt der etter nyttår. Og bedre skal det bli har jeg hørt, og mer fokus også rettet mot øl i vinbladet. God artikkel om Amunbd Arnesen der denne måneden. Kun en kanal men ikke mange andre butikker i andre land som greier og ha et sånt utvalg.

   En fint skrevet artikkel, gleder meg til og prøve ølet en gang i fremtiden 🙂

  2. Vi anbefaler generelt øl vi mener er gode, uansett om de er lette eller vanskelige å få tak i. Dette fører til kritikk både for at de er for vanskelige å få tak i og for at de er «ordinære».

   I dette tilfellet ble artikkelen klargjort mens ølet var tilgjengelig på Vinmonopolet og vi ble klar over at det var utsolgt litt for sent til å gjøre noe med anbefalingen.
   Som en del av bestillingsutvalget vil uansett Bøkerøkt komme inn igjen på Vinmonopolet.

 2. Det er å få tak i på Vika vinmonopol.

 3. Ølet kan bestilles på ditt lokale Vinmonopol.

 4. Mi oppfatning er at dette ølet ikkje er heilt ferdigutvikla. Mtp. namnet, bøkerøykt, hadde eg forventa ein mykje klarare røykprofil. Flaska eg har drukke, og eg presiserar at eg berre har drukke éi flaske og at denne kanskje ikkje er representativ, var tam, sur og utan røyksmak. Skuffande.

  1. Enig, meir surøl enn røykøl. Sleit med å fullføre flaska. Men, missforstå ikkje, eg likar god surøl…

   1. Dette ølet var håpløst dårlig etter min mening. Jeg fikk en infisert flaske som smakte veldig dårlig.

    1. I følge Larvik Mikrobryggeri så har de hatt litt problemer med noen av øla sine.
     Dette sier de at de har fått kontroll på. Så hvis dette ølet er ute nå, setter de sikkert pris på at du sender en mail om batch-nummer, tappedato og litt om hva som var feil slik at de kan få lokalisert problemet. (hvis du ikke allerede har gjort det da)

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.