Ringnes lanserer Frydenlund Pale Ale

Ringnes har gravet i historiske dokumenter og børstet støv av gammel bryggekunst. I går kveld var det lansering av Frydenlund Pale Ale. Ølet er en moderne kopi av det Frydenlund eksporterte til store deler av verden på 1800-tallet.

Ringnes lanserer Frydenlund Pale Ale

I går kveld lanserte Ringnes Frydenlund Pale Ale på Van Guard i Oslo. Ølet vil være tilgjengelig på puber og restauranter fra i dag, 7. februar, og vil bli tilgjengelig på boks i dagligvarebutikker fra og med 17. februar.

Frydenlund Pale Ale er et lyst overgjært øl som er brygget med sikte på å gjenskape det historiske ølet fra Frydenlund som ble brygget helt fra 1860-årene og til et lite stykke ut på 1900-tallet. Bryggeriet har gjennomgått gamle dokumenter, bøker og notater for å komme frem til en typeriktig oppskrift som gjenskaper det klassiske ølet som en gang ble brygget i bryggeriet i Pilestredet.

Den nye pale alen er det første overgjærede ølet Ringnes har produsert på mange år. Produktutviklerne dro til Carlsbergs store gjærsamling for å finne en gjærstamme som ville gi de egenskapene de lette etter. De fant en skotsk gjærstamme som gjæres på relativt høy temperatur med en kort og effektiv gjæringstid og som gir en fruktig smak. Når det kommer til valget av humle, har Ringnes valgt en variant av nyere dato.

Lansering av Frydenlund Pale Ale

Produktutvikler Karoline Underthun (t.v.) og utviklingssjef Tore Hage skåler for lanseringen av Frydenlund Pale Ale.

– Det var viktig for oss å skape en typeriktig pale ale med britisk karakter. Samtidig landet vi på en mer morderne vri i valg av humle, med en humle som har mer sitrusaroma fremfor granbar og harpiks, slik den klassiske britiske humlen har, forteller produkutvikler Karoline Underthun. Smaken er også sammensatt for å treffe de som er åpne for nye øl og smaker ut over det tradisjonelle norske undergjærede ølet.

Med lanseringen av Frydenlund Pale Ale har Ringnes også reintrodusert et øl som er viktig i norsk eksporthistorie om øl. Frydenlund var i sin tid Norges største eksportbryggeri, og Pale Ale var den største eksportsuksessen til bryggeriet.

– Bryggeriet var stort på den tiden det ble etablert, og noe av tanken til grunnlegger Mads Langaard var nettopp at ølet skulle eksporteres. På denne tiden hadde Norge stor eksport av trelast. Ølet ble med skipene så langt som til Australia, Sør-Amerika og Afrika, forteller utviklingssjef og ølguru Tore Hage. Ølet var også populært i det europeiske markedet, og ble eksportert blant annet til Tyskland, Nederland og England.

Nå er ølet igjen tilgjengelig på markedet i en moderne drakt. Ringnes opplyser at ølet vil være et supplement til Frydenlund Fatøl og Frydenlund Bayer.

Vis 8 kommentarer

  1. Tja. Et skritt i riktig retning for Ringnes. mangler restsødme. Ser frem til neste batch. Kanskje dumt å snakke om Sierra Nevada Pale Ale når dem er 4,5% mens SNPA er 6,5%. Muligens tatt ut av en sammenheng. Bør den blindtestes mot Hansa IPA som mange mener e en pale ale?

  2. SNPA er 5.6%

  3. Er den brygget med alegjær på Gjelleråsen, eller har de gjort noe annet lurt?

    1. Joda, en egen overgjæret bryggstrøm med Ale-gjær er etablert på Gjelleråsen.

  4. Smakte en boks. Var metallisk ut uten aromahumle. Meh….

    1. Helt enig, sitter med en boks nå, og fargen er fin, men den smaker veldig metallisk. Hadde den ikke smakt (og luktet) så metallisk kunne dette vært riktig så godt.

  5. Triste saker..tvile på at dn smakt sånn på 1800 tallet….va vell ikke gjelleråsen gjær da nei..hehe

  6. Den metalliske smaken kan nok komme av den skotskegjæra, opplever selv den gjæra som noe metallisk i smaken.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.