Månedens Ølblogg: Archbeer

Øl og metal er for mange en killer-combo på lik linje med salt og pepper, eller malt og humle om du vil. Vi presenterer derfor en vaskeekte rocker. Mannen bak månedens ølblogg er ingen ringere enn Archaon fra black-metal bandet 1349.

Månedens Ølblogg: Archbeer

Archbeer

Navn: Idar Burheim

Alder:34
Blogg: www.archbeer.com

Hvor lenge har du vært interessert i øl og hvordan startet interessen?

Interessen for mikrobrygg/mer eksklusive øl startet i 2010. Jeg hadde smakt en del belgiske som f.eks. Leffe samt prøvd noen weissbier som Paulaner, Erdinger mm, men dette var ikke nok til å fange interessen i stor nok grad. Som Drammenser (på den tiden) var det også umulig å komme unna varianter som fatøl, bayer og bokk- som jeg også likte langt bedre enn «pils»… Et annet, og kanskje det mest vanlige alternativ er jo Guinness. Jeg foretrakk da på tapp Newcastle Brown Ale og av og til en Kilkenny. I 2010 da 1349 (bandet jeg spiller i) signerte platekontrakt, foreslo Frost (Kjetil Haraldstad trommis i 1349)  å gjøre dette på Lorry i Oslo. Her var det 127 sorter øl på kartet på daværende tidspunkt, og en ny dimensjon åpnet seg da man smakte «Brother Telonius» fra North Coast brewing. Dette er fortsatt et øl jeg holder høyt, den dag i dag. Frost brøt ny grunn for oss alle den kvelden med forslaget, kan man trygt si.

Hva er din favorittøltype(r)?

Det er jo ufattelig mange gode sorter øl på markedet i dag, både nasjonalt og internasjonalt, men jeg er særlig begeistret for kraftige imperial stout. Jeg kan heller ikke avse gode frukt- og surøl. Nå om dagen er Duchesse de Borougne en favoritt, den baner fint vei etter en rekke smaksrike øl som doble IPA’er og/eller kraftige mørke øl.

Når startet du å blogge om øl?

-Selve ideen kom i 2011 en gang, da jeg hadde begynt å opparbeide meg litt for mange notater om øl som jeg selv syntes var interessante. Jeg lagret disse på telefonen og oppdaget at jeg hadde ganske mye lesning som flere dro nytte av, da de spurte meg om tips- hvilket jeg hadde et arkiv med notater til hjelp for. Så, etter over to år med slik notering fikk jeg endelig ut fingeren i fjor, da jeg bestemte meg for at det ble da eller aldri at dette måtte skje. På tampen av 2013 offentliggjorde jeg så bloggen, som inneholdt et solid knippe testede øl. Derfra ballet det bare på seg.

Hva skriver du om?

-I all hovedsak er det jo enkelt og greit kun øl som testes og karaktersettes på en skala fra 1 til 6, men det hender også jeg skriver om annet i relasjon til øl. Jeg har valgt terningkastmodellen til karaktersetting ettersom bloggen først og fremst er til underholdnings-øyemed, men dernest kan den også gi noe informasjon på en lettfattelig måte. Ved siden av rene produktanmeldelser hender det jeg skriver om øl-relaterte arrangementer som øl-festivaler, bryggerier og annet relevant stoff for interessefeltet.

Hvor ofte publiserer du artikler/anmeldelser?

-Jeg forsøker å gjøre fler, men minst en gang i løpet av uka. Det skal jo ikke være en stressfaktor, men mer hygge/til egen underholdning. Ideelt sett ser jeg at frekvensen gjerne kunne vært høyere, men det er naturlige begrensninger i form av tid og konsum som setter begrensninger her. Forsøker jo å holde det spennende og oppdatert så langt det lar seg gjøre.

Hvor mange lesere har du i løpet av en måned?

-Nå må det jo sies at bloggen nettopp har sett sin første måned passere, men ifølge statistikken/telleren på  siden, har jeg i løpet av januar hatt 1549 lesere… Hvilket jeg oppfatter som hyggelig- det ville jo ikke gitt noen mening å fortsette med dette dersom ikke det var noen interesse for den. Men, som kjent har jo interessen for øl (og da i særlig grad mikrobrygg) steget veldig de siste årene med en stadig sterkere posisjonering- både på Vinmonopolet og i supermarkedene her til lands… Og den trenden er jo fortsatt stigende. Så det vil nok fortsatt være masse å ta for seg her i uoverskuelig fremtid.

Har du et mål med ølbloggingen?

-Som jeg skriver på forsiden er jo bloggen i all hovedsak til egen underholdning, men også sekundært til for at andre skal kunne få et raskt innblikk i bevegelser relatert til øl-scenen. Dernest hender det jo at man blir introdusert til ytterligere typer som man kanskje ellers ikke ville fått muligheten til å prøve. Sånn sett kan man jo si at det legitimerer et visst konsum av øl. Kort sagt: Genuin interesse for de gylne dråpene, som igjen kan lede til ekspandering av både innsikt og glede.

 

Skriv en kommentar