Endring i ordningen for Vinmonopolets spesialbutikker.

Enkelte bergenske ølelskere fikk i dag et sjokk da de kom over en artikkel i Bergensavisen (BA) som forteller at "Den eneste spesialpolet i Norge blir nå Vika vinmonopol i Oslo". Spekulasjonene på hva dette ville føre til kom raskt i gang på Facebook, og en kan nesten føle nervøsiteten enkelte ølkjennere har for at fremtidige godbiter ikke lenger skal komme deres vei.

Endring i ordningen for Vinmonopolets spesialbutikker.

Vi i Ølportalen ville selvsagt sjekke om dette var tilfellet, og tok kontakt med Vinmonopolet for å få litt mer etterrettelig informasjon. Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen tok seg tid til en prat med oss, selv om han egentlig er på vinterferie. Han forteller at bakgrunnen for endringen er at enkelte ganger har det blitt stående igjen svært mange flasker av enkelte produkttyper i Bergen. Han er ikke helt enig i at det er snakk om å diskvalifisere den ene av Norges to spesialbutikker, men snarere lage et system der en får syv spesialbutikker. Disse blir da Vika i Oslo, Valkendorfsgate i Bergen, CC-Vest i Oslo, Kvadrat i Sandnes, Hamar, Sandefjord og Valentinlyst i Trondheim. De fem siste er identiske med utsalgene som har hatt en prøveordning med «utvidet distribusjon av spesialprodukter».

Det nye er at utvalget i disse butikkene vil bli mer regulert utfra hva som vanligvis selges i butikken. Som et eksempel bruker han at det vil være naturlig å sende mer Chablis (som er en vin) til Sandefjord dersom denne selger bedre der enn de andre stedene. På samme måte vil andre produkter blir fordelt utfra tidligere erfaringer med tilsvarende varer. Samtidig vil Vika fortsatt få det aller meste av det som blir gjort tilgjengelig.

Hva dette får å si for begrens ølelskeres tilstrømning av spennende varer er ikke godt å si, rett og slett fordi detaljene i endringene ikke er gått opp ennå. Dette vil bli gjort utover våren og selve endringene vil bli gjort i løpet av året.

Selv er jeg bosatt i Bergen og må nok beskrives som en fast kunde på «Valken». Jeg klarer imidlertid ikke å opparbeide den helt store nervøsiteten for den fremtidige øltilgjengeligheten. Dette fordi jeg vet at det meste av øl på «Valken» har forsvunnet rimelig raskt. Jeg ser da bort fra diverse lett obskure varianter, som f.eks. LoverBeers blandinger av øl og vin, som nesten har blitt inventar å regne. Jeg finner det også naturlig at de får mer stjørdalsøl i Trondheim enn ved de andre utsalgene, og at det bli litt mer fra 7 Fjell Bryggeri på oss i Bergen når de kommer med spesialvarer.

Kilde: Bergenavisen

Vis 3 kommentarer

 1. Kommentaren om «obskure» LoverBeer kunne du spart deg! Surøl er IKKE en blanding av øl og vin. Du driver ikke med nedsnakking av øl, sier du?

  1. Obskur er listet som: dunkel; lite kjent; lyssky.
   BeerBera brygges med «Barbera grapes juice». Barera er en vindrue.
   Om jeg ikke husker feil var dette en av dem som ble stående igjen.

   Det jeg ikke burde gjort var å flette egne meninger inn i en nyhetsartikkel.

 2. Aller først: Jeg (Haandbryggeriet) importerer LoverBeer til Norge. Om jeg er inhabil her, får andre avgjøre. Syns likevel det er utidig å bruke LoverBeer’s påståtte lave turnover på Valken som et argument for å beholde Valken som spesialpol. Henger ikke på greip!
  Bortsett fra det, fin artikkel om VP’s merkelige distribusjons-opplegg på øl.

  (Sammy, alle her vet hva obskur betyr. Det aller fleste vet også at tilsetning av saft fra druer til øl, ikke er det som som en «blanding av vin og øl») 😉

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.