Kegerator for stuebruk?

Mange som brygger øl selv blir etter hvert ganske lei av å vaske flasker, og tapper heller ølet sitt på Cornieliusfat. Disse fatene er enkle å rengjøre, er solide og enkle å sette trykkregulering og alskens tappekraner på, men å kjøle ned et 19 liters ølfat i den varme årstiden på en pen måte, det er litt mer tricky.

Kegerator for stuebruk?

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Løsningen som mange bruker er å tråle torgdelen på Finn etter brukte kjøleskap som gis bort eller selges for en billig penge, men da får man en ofte en stor, hvit kloss som ikke er altfor pen og vanskelig å plassere. Mange tar også sløydkunnskapene i bruk og lager mer eller mindre pene løsninger fra grunnen av. Hvis man vil investere litt kan man jo kjøpe et nytt kjøleskap og få noe som er pent, men hvis man bor i en liten leilighet (eller vil ha dette en litt mer synlig sted og har en WAF (Wife Acceptance Factor) å tenke på, utgår dette ofte.

Hvis man går litt ned i kravene til antall fat man vil ha kalde på én gang (og kanskje bruker 12 og 9-liters fat) åpner det seg en helt annen verden innenfor vinskap. De kan man få både ganske små og med pen finish på, slik at dette virkelig har potensialet for å bli prydmøbelet i stua.

Selv kjøpte jeg et nytt vinskap fra GP Storkjøkken (Finnkode 44375500) som skulle være stort nok (65cm inni og 22,7cm bredt), men stol aldri på slike mål, selv når du ber selgeren om å måle. Utstikkende riller for hyller og temperaturkontrollere spiser mye av plassen, slik at du må både spikke, borre og flytte litt på ting for å få plass. Dette skapet er 21 cm bredt uten spikking, og 59cm høyt på grunn av en temperaturkontroller som sitter i taket. Men, siden du uansett må borre i skapet for å få gjennomføring til slanger er det jo bare å spikke og omorganisere litt i tillegg.

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Et tappetårn og en drypprist rikere og en tur i billigkroken på IKEA for en bordplate i heltre gjør susen. Lek med stikksagen og fest lokket med noen treplugger og mengder av lim. Plasten inni er heldigvis lett å skjære i, og slangene fra temperaturkontrolleren i taket gikk ikke midt i taket på skapet slik at det var lett å borre hull til tappeslange og slangen fra dryppristen. Slangen fra dryppristen ender i en flaske inne i skapet.

Jeg har ennå ikke flyttet temperaturkontrolleren i taket (da er det faktisk plass til 19-litersfat) siden jeg har noen mindre fat stående. Det er egentlig bare å skjære løs ledningene til kontrolleren og flytte den lenger bak i skapet, så er det plass.

 

Vis 2 kommentarer

  1. Stilig! Litt mer detaljer rundt gjennomføring, deler etc hadde vært gull.

  2. Kjøper du rett type hybelkjøleskap, kan du faktisk få plass til så masse som 4 19 liters Corneliusfat i dette. Ribb ut innredning, bor hol til slangar og monter tappetårn oppå kjøleskapet. Det er alt som trengs, såg dette oppsettet i utsalget til det gamle bryggeriet til Kinn ein gang for nokre år sidan. Genialt. Og skal ein gjere noke med kjøkeninnredninga, er det jo ein enkel sak å bygge dette inn i benken med tappetårn oppå benken. 🙂

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.