Nytt bryggeri: Veholt

Jan Halvor Fjeld, en av bryggeverdens mest kjente kapteiner, har startet startet bryggeri og etter over 7 måneders i Helsedirektoratets papirmølle har han nå kommet såpass i gang at det første ølet er levert til kunder.

Nytt bryggeri: Veholt

Hvem står bak bryggeriet?

Bryggeriet er en del av gårdsdriften på gården vår Veholt, ved siden av grovforproduksjon og sauedrift. Selve bryggeriet er nok et enkeltmannsforetak i flere betydninger, men jeg har god hjelp av familie og venner.

Når starter dere med bryggingen?

Vi fikk de siste tillatelser i midten av januar, 7 måneder og 1 uke etter søknad var sendt. Brygging startet umiddelbart.

Hvilket marked satser dere på?

I første omgang satser vi på salg til utesteder med produksjon på fat. Vi har fått salgsbevilling for øl tom 4,7 % i gårdsbutikk, så vi kommer etter hvert til å tappe på flaske for salg i gårdsbutikk. Vi kan også selge øl tom 4,7 % fra gårdsbutikk.

Hva er målet?

Vi er små og vil forbli små. Vi vil distribuere lokalt, det vil si Grenland, Vestfold og Oslo. Hvis det er interesse kan vi selvfølgelig distribuere i Agder og Buskerud og i første omgang skal vi distribuere selv. Hvis regjeringen holder det de lover med salg av sterkere øl fra gårdsutsalg, kan nok det bli en stor mulighet.

Bryggeriet under oppbygging

Bryggeriet under oppbygging

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned?

Vi småbryggerier har en veldig liten andel av markedet. Hvis vi spiser av andelen til de store, er det plass til mange. Det er en stor og stigende interesse for kortreist mat og drikke, så klarer vi små å levere kvalitet og varierte produkter håper jeg at det er de store som har noe å frykte.

Har dere en klart definert profil?

Nei. Vi er beskjedene og kjedelige.

Hva blir den første ølen fra dere?

Vi leverer tre øl i disse dager til Cafe Sara i Oslo og til Larvik Mikrobryggeri. Alle tre er brygget på Veholt av meg. Alle tre er premiert i NM.
Først Elgen IPA 6,5 %. Litt modifisert utgave av sølv-vinneren i 2010 lys ale. Navnet er en gest til min gode nabo som har hjulpet mye under bryggingen av bryggeriet.
Jimmy Red 7,2 % Red Ale. Gullvinner i mørk ale fra 2010. Jimmy var kallesignalet på min gamle jagerflyskvadron, 338 på Ørlandet.
HumleHelvete 8,2 % DIPA. Gullvinner og Norgesmesterølet i 2010. Er den bedre enn Two Captains
Bedøm selv!

Du finner bryggeriets facebookside her.

 

Vis 2 kommentarer

  1. Humlehelvete, jepp klart bedre enn Two Captains, håper den dukker opp på Sara igjen snart

    1. Jeg har ikke smakt Humlehelvete, men vil minne om at det er viktig å sammenligne tilsvarende varer. Det er stor forskjell på en humletung øl fra et to uker gammelt fat og en som har stått to måneder på flaske i et lyst og varmt vinmonopolutsalg.

      Kan i den sammenheng nevne at jeg smakte en Nøgne Ø Citrus Hystrix IPA for en ukes tid siden. Denne hadde stått på fat i ca. to år og var et helt annet øl enn den ferske humlerike saken jeg fikk i 2012. Nå var den langt mer lik en barley wine og hadde toner som minnet om Gammel Dansk. Samtidig har jeg en mistanke om at den en gang på veien dit den er nå har vært totalt i ingen mannsland og veldig lite spennende.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.