Bermondsey Beer Mile

"When a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford." sa en meget vis herremann ved navn Dr. Samuel Johnson allerede i 1777. Dagens London har ikke noe mindre å by på, og er du over gjennomsnittet opptatt av øl, får du også dine behov dekket på behørlig måte. I en av Londons sørøstlige bydeler, Bermondsey (eller var det Beermondsey?), kan man hver lørdag ta fram de gamle pub-til-pub skoa og besøke ikke mindre enn fem mikrobryggerier.

Bermondsey Beer Mile

Foto: Tore Torset

The Bermondsey Beer Mile

Når?
The Kernel åpner først og er mest populær. Her blir det også fort trangt på grunn av drikkeforbudet utendørs. Ta gjerne et besøk her tidlig, de har åpent 9-16. Alle de andre bryggeriene har åpent 11-17.

Fourpure anbefaler vi å ta til slutt, siden de har god plass både inne og ute, og at togstasjonen er like i nærheten.

Variasjoner av åpningstidene kan forekomme, så sjekk alltids bryggerienes hjemmesider før avreise:

http://www.anspachandhobday.com/
http://www.brewbynumbers.com/
http://www.thekernelbrewery.com/
http://www.partizanbrewing.co.uk/
http://www.fourpure.com/

Transport
Nærmeste t-bane er Bermondsey Station på Jubilee Line, lett tilgjengelig fra store deler av London. Anspach and Hobday, Brew By Numbers og The Kernel ligger ikke langt herfra.

Nærmeste togstasjon er South Bermondsey, hvor både Fourpure og Partizan er like rundt hjørnet. Man kan også ta tog eller t-bane til London Bridge for å starte hos Anspach and Hobday.

Buss nr 1 og 381 går delvis langs bryggeriruta hvis man har mye å bære på.

Minibank/kiosk
Trenger man påfyll av kontanter eller forfriskninger, finnes kiosker og minibanker i hovedgata Southwark Park Rd mellom The Kernel og Partizan.

The Kernel
Det største og mest kjente av dem er The Kernel, og de var også først ute med å etablere seg under jernbanebroa mellom stasjonene London Bridge og South Bermondsey. I 2009 åpnet Evin O’Riordan bryggeriet med de velkjente lysebrune «no-nonsense»-etikettene. Først ved Maltby Street Market, hvor de i 2012 vokste ut av lokalene. Idag er tradisjonene ivaretatt i nyoppussede lokaler i Dockley Road Industrial Estate hvor de for alvor har satt sitt preg på det nasjonale og europeiske ølkartet.

Ved mitt besøk hadde de 8 ulike sorter på fat og 6-7 sorter til salgs på flaske. Den absolutt beste av dem jeg rakk å smake på, var Table Beer, en velhumla ale på kun 3,4 %. Utrolig at de greide å få så mye smak ut av en såpass alkoholsvak øl. En fantastisk øl å starte dagen med.

Partizan Brewing
Neste stopp på «The Bermondsey Beer Mile» ble Partizan Brewing, litt lenger sørøst, men fortsatt under jernbanebrua. Et mye mindre bryggeri enn The Kernel, men her hadde man satt opp benker utendørs for å hjelpe på den svært begrensede plassen innendørs (og i motsetning til The Kernel hadde man lov å ta med ølen utenfor). Sjarmerende og vennlig betjening sørget for en fortsatt god stemning denne lørdagen, samtidig som bryggeriets egen ølkatt krøp rundt mellom bordene og fikk fram smilene hos samtlige gjester. Ølene som ble konsumert var blant annet en litt skuffende saison med sitron og timian – hvorfor skal man bruke sitron i øl når man kan bruke sitrushumle? – og en mer vellykka pale ale hvor en pacific jade humle fra New Zealand var i fokus.

Fourpure
Litt mer bortgjemt fra hovedveien enn de forrige to bryggeriene finnes Fourpure i et industrifelt rett bak togstasjonen South Bermondsey. Her var det høyt under taket og forholdsvis god plass inne. Bartenderen/bryggeren forsto fort hva slags gjeng han hadde fått på besøk, nesten før vi hadde satt oss kom han med prøvesmak av en helt fersk IPA, en herlig øl som selvfølgelig ble godt tatt imot. Oatmeal Stout’en deres var ikke like bra, men en frisk Amber Ale rettet fort opp inntrykket igjen.

Brew By Numbers
For å nå fjerde stopp på «mila» måtte vi bevege oss tilbake igjen i nordvestlig retning. Heldigvis går bussene jevnlig også på lørdager. Offentlig transport er å foretrekke når veska begynner å bli tung av innkjøpte godsaker. Hos Brew By Numbers var vi tilbake igjen under den nå så kjente jernbanebroa, noe som gjorde det litt trangere innendørs. Men også her kunne man heldigvis ta med seg ølen utenfor lokalene. Her rakk vi blant annet å smake på en god og fyldig porter og enda en pale ale brygget med pacific jade. Det så ut som akkurat den humla var populær i denne delen av byen.

Anspach and Hobday
Helt til slutt, nesten tilbake der hvor The Kernel i sin tid starta, ble ringen sluttet. Det nyeste bryggeriet på ølstammen i Bermondsey ble åpna i desember ifjor, noe som kunne forklare det litt svakere utvalget enn de andre bryggeriene. De har kun rukket å brygge tre øl, en smoked brown, en porter og en ipa. Men med litt kreativitet og en HopRocket kunne de tilby variasjoner av IPAen. Både IPAen og brown alen smakte godt, men porteren deres var noe av det beste jeg smakte på denne turen. En perfekt balansert britisk porter med akkurat passe sødme og svak ettersmak av kaffe og sjokolade. Denne porteren samt Kernel sin Table Beer, er verdt turen alene.

Vis 2 kommentarer

  1. Kul att höra om Fourpure och Anspach and Hobday. Jag har inte hunnit med dessa två bryggerier på mina resor. Jag hoppas att det ska bli ett besök inom inte allt för lång tid.

  2. Ein lørdagstur til Bermondsey er absolutt verdt heile turen til London om du er over middels interessert i øl og verdsett å nyte godt øl under litt enkle forhold. Eg ser og at fleire velger å starte på midten av «løypa» på The Kernel. Greitt nok, Kernel åpner tidlegast, klokka 09.00 og her kan det bli trengsel av ølinteresserte utover dagen. Eg har tatt turen to ganger og synes det er greitt å ta alt på rad og rekke. Starter og slutter på Bermondsey Underground Station. Først innom Anspach & Hobday og Bullfinch Brewery som holder hus i lag under jernbanelinja. Rett ved finn du og det nye «up and coming» matmarkedet, Maltby Marked. Eit flott alternativ til trengselen på det litt for populære Borough Marked. Så er det bare å bevege seg vidare langs jernbanelinja til du avslutter på Fourpure.Du er heile tida utanfor kartbladet til det vanlege turistkartet over London. Litt planlegging på kartet på førehand kan vere lurt. Uansett vil du treffe mange andre som går omkring i dei same gatene på leit etter neste bryggeri. Tips: gå på do litt før du verkeleg må pisse! Bryggeria har bare eit eller to toalett og det kan fort bli litt kø. Og, toaletta er av typen «unisex». Knapt eit problem for oss mannfolk, men ikkje ein vinner for litt sarte damer som ikkje liker dråper på avveie….

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.