Gjør klar for bryggeribråk

2014 blir året for bryggerikamp i Norge. Fra april til september skal åtte bryggerier kjempe om hvilket som er det beste til å sette øl til mat.

Gjør klar for bryggeribråk

Stedet er Håndverkerstuene i Oslo. Anledningen er Bryggeribråk. Ved de lune bordene i denne tradisjonsrike restauranten midt i Oslo sentrum skal slagene mellom bryggeriene stå. Totalt skal det serveres 42 øl til 21 retter over syv kamper. Åtte bryggerier, Austmann, Ass, Ringnes, Nøgne Ø, Lervig, Haandbryggeriet, Ægir og Kinn, skal konkurrere mot hverandre. For hver runde blir det servert en treretters middag. Hvert bryggeri setter hvert sitt øl til hver rett. Det bryggeriet som lager den beste kombinasjonen av mat og øl vil gå videre i konkurransen.

Fakta

Bryggeribråk arrangeres på Håndverkerstuene fra 28. april til 22. september. Åtte norske bryggeri skal delta.

For hver runde serveres det tre retter. Bryggeriene skal sette hvert sitt øl til hver rett. Bryggeriet som totalt sett får flest stemmer fra gjestene går videre til neste runde.

Det arrangeres innledningsvis fire kvartfinaler med følgende kampoppsett:

  • 28. april: Austmann Bryggeri mot Aass Bryggeri
  • 12. mai: Ringnes mot Nøgne Ø
  • 26. mai: Lervig Aktiebryggeri mot Haandbryggeriet
  • 9. juni: Ægir mot Kinn Bryggeri

Det er gjestene ved hvert enkelt arrangement som avgjør hvem som går videre og hvem som til slutt vinner bryggeribråket. For hvert arrangement vil det bli lagt ut 60 billetter for salg. Det første bryggeribråket går av stabelen mandag 28. april. Da møtes nykommeren Austmann Bryggeri det tradisjonsrike Drammensbryggeriet Aass. Deretter går det slag i slag frem til 9. juni når Ægir møter Kinn til kamp. Etter sommerferien arrangeres det to semifinaler før den store finalen arrangeres 22. september. Billettene til de to første arrangementene er tilgjengelig nå. Etter hvert som konkurransen skrider frem, vil det bli lagt ut nye billetter for salg.

Nye smaksopplevelser

Daglig leder i Håndverkerstuene, Hans Tryggvason, håper det blir et stort spenn blant gjestene som kommer. – Det er viktig at alle som interesserer seg for øl og mat kan delta på dette. Det er ikke ønskelig å fylle opp lokalene med bare øleksperter, men at også vanlige folk kan få en fantastisk opplevelse av mat og øl i kombinasjon, forteller Tyggvason. Han legger vekt på at det ikke er nødvendig med mye kunnskap om øl for å være i målgruppen for arrangementet.

– Bryggeribråk handler ikke om hvilket øl som er ditt favorittøl, men om koblingen mellom øl og mat. Vi ønsker at flere skal få lære om øl og mat i kombinasjon, og at det ikke bare er med vin spennende kombinasjoner kan lages, forteller Tryggvason entusiastisk. – Bryggeribråk skal være et lenkende miljø hvor folk skal få muligheten til å oppleve noe nytt og oppdage nye smaksopplevelser.

Bryggeriene er klare

Tryggvason forteller at bryggeriene har vært veldig positive til arrangementet og villig stiller opp til kamp. Bryggeriene vil stille med representanter på alle arrangementene for å fortelle om sine øl og hvorfor de har valgt dem ut til de enkelte rettene.

– Det er spennende å få vite mer om hvordan folk tenker når det gjelder å kombinere mat og øl. Det finnes mange ulike teknikker man kan bruke, og med åtte forskjellige bryggeri, så håper jeg vi får se mange måter å tenke øl og mat på, sier Tryggvason. Han håper spennvidden blant bryggeriene, med både mindre nyetablerte bryggerier og store tradisjonsrike bryggerier, vil bidra til en større variasjon.

Vinneren av Bryggeribråk 2014 vil få et spesialbrygget øl brygget til ære for seg av det tapende bryggeriet. Tryggvason tror dette kan bli et spennende brygg, uansett hvilket bryggeri som skulle gå av med seieren. – Ølet skal være i ånden og stilen til det seirende bryggeri. Det skal være et tribute-øl til ære for vinneren, forteller Tryggvason.

Skriv en kommentar