Oversikt over ølfestivaler 2014

I år som i fjor har vi prøvd å lage en kronologisk oversikt over kommende ølfestivaler i Norge , samt de mest aktuelle i våre naboland. Vi har i år også tatt med matfestivaler der det ser ut til at øl vil få en sentral plass.

Oversikt over ølfestivaler 2014

Ikke alle festivaler har lagt ut informasjon om de også arrangeres i 2014, men de fleste arrangeres på omtrent samme tidspunkt år for år. Vi anbefaler deg derfor å merk av i kalenderen, både i år og neste år, om du finner en festival som er av interesse, men ikke har detaljene klare ennå. Den samme anbefalingen gjelder om du ikke kan i år, men ønsker å tilpasse planene neste år. Dette er også grunnen til at vi har vi samlet en del festivaler som ble arrangert i fjor, men som vi ikke kan finne ut om skal arrangeres i år, nederst i artikkelen. Vær også obs på at ikke alle festivalene er like flinke til å oppdatere sine hjemmesider og facebooksider, slik at det kan ligge igjen datoer og programmer fra i fjor, på de festivalene som er noe frem i tid.

Det eneste vi er helt sikre på når det gjelder denne listen, er at det for tiden skjer så mye på ølfronten at vi neppe får med alt. Vi ber derfor at dere sender oss noen ord til tips[a]olportalen.no dersom dere sitter med informasjon om festivaler som vi ikke har med her.

 

Norge

24-25.04 Beer 14 (Oslo)

Facebook
Sted: Soria Moria, Oslo
«The festival is aimed towards the professional side of the beer scene, with closed tastings for the monopoly and on-trade. There will also be a tasting opened to the public the last day.»

23-24.05 Haand Festivalen (Drammen)

Hjemmeside
Sted: Skogliveien, 4 bygg H, Drammen
Om: Salg av festivalmat og ølsjetonger til kr 25. Billetter tilgjengelig via billettservice.no

05-07.06 Hamar Ølfestival

Hjemmeside / Facebook
«Vi i Hamars Culturelle Ølvenner føler oss ofte som tradisjons-og kulturbærere. Vi føler oss ofte som en motvekt til disse ”Nei og Mot”-holdningene som til stadighet viser frem pekefingeren. Vi vil vise at den tradisjonsrike drikken som øl er, er til for å nytes og skal være et gode for folket. Vi har aldri forstått hvorfor folk engasjerer seg så sterkt i noe de ikke liker.»

10-14.06 Oslo Beer Week

Hjemmeside / Facebook
Sted: «noen av Oslos beste ølbarer og bryggerier»
Om: «For andre gang ønsker vi velkommen til Oslo Beer Week. Festivalen foregår på noen av Oslos beste ølbarer og bryggerier. Det spirer og gror i bryggemiljøet i byen med stadig nye mikrobryggerier. Det er kun Oslobryggerier og utesteder med fokus på Osloøl som deltar.»

13-14.06 Kongsberg Beer Festival

Facebook
Sted: Bakgården Kristians Kjeller
Om: «Vår Ølfestival i bakgården med smaksprøver fra nært og fjernt. Fredag og lørdag cc.200.- pr.dag,for dette får du glass og smaksprøver. Mer info om bryggerier etc.kommer. Haandbryggeriet, Kinn, Schouskjellern er de norske bryggeriene som er spikret. Austman kommer, de hadde premieren sin på ølfestivalen vår i fjor.»

14.06 Grimsbu Ølfestival

Facebook
Sted: Stormoegga,  Grimsbu (i Folldal kommune)
Om: «Det blir øl fra kjente og ukjente bryggerier rundt i Norge, personlig utvalgt av Stian Grøndal Berget. Han er etterhvert et kjent navn rundt i regionen, på grunn av sin store interesse for øl og som leder av Skomringen Ølklubb.»

23-26.07 GladMat 2014 (Stavanger)

Hjemmeside / Facebook
Sted: Stavanger Sentrum
Om: Her har vi lite informasjon om hvilke bryggerier som stiller og i hvor stor grad øl er trukket frem som spennende, men tar den uansett med.

25-26.07 Øl + Torgfestivalen

Facebook
Sted: Storgata, Porsgrunn
Om: «Øl+Torg festivalen er et samarbeid mellom Pohlmanns Matbar og Jimmys i Porsgrunn. To dager med ølkultur, masse øltyper, konserter og mye annet gøy.»

31.07-02.08 Bryggerifestivalen (Trondheim)

Hjemmeside Facebook
Sted: Trondheim sentrum
Om: «Bryggerifestivalen skal være en utstillingsplass for spesialøl og håndbrygget øl fra bryggerier i Midt-Norge. Det inviteres også bryggerier fra andre regioner/land til festivalen. Bryggeriene har egen stand hvor de møter publikum. Mat og øl er et gjennomgående tema.» Festivalen arrangeres i samme tidsrom som Trøndersk Matfestival – en av Norges aller beste matfestivaler.

13-16.08 Tromsø Ølfestival

Hjemmeside / Facebook
Sted: Strandtorget i Tromsø
Om: «Arbeidet med programmet for kommende festivaler allerede i full gang, og en forsmak på årets program kan ventes allerede i inneværende måned.  Forståelig nok lar det endelige programmet vente litt på seg, men festival blir det.»

15-16.08 Farsund ØL festival

Sted: Sjømannshjemmet, Farsund
Om: «Farsund ølfestival avholdes i år som i fjor, i det staselige bygget Sjømannshjemmet. Bygget er perfekt for slikt arrangement. 1. etasje har foredragsrom tilknyttet en lounge med bar. 2. etasje er byggets største sal hvor bryggeriene og utstyrsleverandørene får sin egen stand bak vår 18 m lange bardisk. Her vil det også bli litt underholdning i løpet av dagen. Vi vil også ha fokus på Øl sammen med mat, både i selve matlagingen, og i kombinasjon med mat og i byggets tredje etasje, vil våre gjester kunne nyte en 5 retters middag, med 5 ulike typer øl som passer til maten.»

23.08 Kristiansand Ølfestival

Facebook
Sted: Odderøyahallen, Kristiansand
Om: «Kristiansand Ølfestival er en årlig festival hvor Norges fremste og mest kompetente øl-personligheter og bryggere vil være representert, i tillegg til mye spennende og heftig i flytende form. Kunnskapsbasert fokus på de edleste malt-dråper med profesjonelle bryggere, importører og entusiaster fra det ganske land som dukker opp for å dele kvelden med deg.»

29-30.08 Grünerløkka Mat og Mikrobrygg Festival (Oslo)

Hjemmeside
Sted: Bak Vespa Cafê, i Københavngata, Oslo
Om: «Festivalen går av stabelen for 6. gang. Detaljert program blir lagt ut senere. Sjekk vår Facebookside!»

30.08 Øl- og Matmesse på Stavsplassen (Tretten)

Hjemmeside
Sted: Stavsplassen, Tretten
Om: «Vi inviterer flest mulig bryggere til en storslagen messe med øl og mat, der både entusiaster og alle andre er velkommen til en dag med spesielle smaksopplevelser, der det også blir mulighet for å kjøpe smakene med hjem!»

05-06.09 Bergen Ølfestival

Hjemmeside / Facebook
Sted: Bergen Sentrum
Om: «Bergen Ølfestival (BØ) er en «øl-idealistisk» festival som ble startet opp i fjor, og er en uavhengig del av Bergen Matfestival. Tanken bak festivalen er å vise fram bredden og kreativiteten i norsk øl- og bryggerikultur. Alle involverte er frivillige og festivalen drives som en “non-profit”-organisasjon. Overskuddet skal på sikt brukes til å promotere ølkultur i Bergen og omegn.»

12-13.09 Matstreif 2014 (Oslo)

Hjemmeside
Sted: Rådhusplassen, Oslo
Om: «Dette er festivalen for alle som lurer på hva som rører seg innen norsk mat, og som er opptatt av gode smaksopplevelser, lokal mat og unike nisjeprodukter.»

19-20.09 Haugesund Ølfestival

Hjemmeside / Facebook
Sted: Jimmy Legs / Byscenen
Om: «Helgen 19. og 20. september arrangerer 5501 Haugesunds første ølfestival. Bryggeriene og importørene vil bli annonsert med litt info om hver etterhvert, så følg med :)»

25.10 Arendal Øl & Matfest

Facebook
Sted: Arendal sentrum
Om: Litt usikker informasjon her. Siden er ikke oppdatert og dato er hentet fra en av utstillerne.

31.10 – 01.11 What’s Brewing (Stavanger)

Hjemmeside /Facebook
Sted: Tou Scene
Om: «Festivalen vil presentere det som antas som det beste spesialøl og håndbrygget øl i Europa. Smaksopplevelsen og kunnskap om ølet står i sentrum, og representanter fra alle bryggeriene vil presentere sine bidrag gjennom denne to-dagers festivalen gjennom stands og foredrag. Både mat og snacks som er tilpasset de ulike øllene blir servert.»

 

Norske festivaler vi ikke fant informasjon om for 2014

Zwanze Day (Nøgne Ø, Grimstad) (14.09.2013)
Oslo Ølfestival (10-12.10.2013)
Nærbø Ølfestival (18.-19.10.2013) – Arrangere annethvert år

Utlandet

28-29.03 Malmö Öl & Whisky Festival

Hjemmeside / Facebook
Om: «I Malmö Mässans moderna lokaler presenterar vi Malmö Öl & Whisky Festival, en festival som vänder sig till livsnjutare. Det blir många utställare, spännande provningar, intressanta föreläsningar, cigarrlounge och en härlig stämning.»

02-03.05 Copenhagen Beer Celebration

Hjemmeside / Facebook
Sted: Sparta Hallen – Gunnar Nu Hansens Plads 11, 2100 Copenhagen Ø
Om: «There will be four different sessions during the Celebration   Yellow, Blue, Red and Green.
All brewers will bring only two different kegs of beer for each session  – all beers are paid for via the ticket, but when the kegs are empty they are empty.»

22-24.05 Tap 1, Danske Ølentusiaster (København)

Hjemmeside
Sted: Ny Carlsbergvej 91, 1799 København V
Om: «Det er med glæde at Danske Ølentusiaster indbyder til Ølfestival i København som igen vil byde på en lang række nye og spændende tiltag. Disse nye tiltag er kommet i stand efter en konstruktiv dialog med en række af festivalens interessenter og skulle gøre festivalen attraktiv for udstillerne og festivalens mange gæster.»

26-27.07 Interantional Craft Beer Festival (Berlin)

Hjemmeside
«The first Global Association of Craft Beer Festival will take place in the heart a country with one of the world’s richest brewing traditions. We think it’s fitting that Berlin is the jumping off point for our premiere event. Berlin is representative of a lot of what the GACBB is all about; it’s international, innovative, and endlessly creative, and the craft beer scene is about to take off!»

12-16.08 The Great British Beer Festival (CAMRA) (London)

Hjemmeside / Facebook
Sted: Olympia Exhibition Centre
Om: «The Great British Beer Festival at Olympia, Britain’s biggest beer festival, once again brings together a wide range of real ales, ciders, perries and international beers. Over 1,000 in fact!
There’s plenty to occupy you at the festival, you can play on some traditional pub games, enjoy live music, sample some food, including good traditional pub snacks, and also attend tutored beer tastings.»

14-17.08 London Craft Beer Festival

Hjemmeside / Billetter
Sted: Oval Space
Om: «Our festival is about the diversity of flavour in beer, so we want you to experience as much as possible.  A ticket gives you entry, festival branded glass, festival programme with tasting notes and a beer from every brewer – so there is nothing to worry about apart from deciding what to try next.»

25-27.09 Stockholm Beer & Whisky Festival (1. helg)

Hjemmeside / Facebook
Sted: Nacka Strandsmässan, Stockholm
Om: «När ni kommer till festivalen får ni ett provningsglas som ingår i entrépriset.
På glaset finns det två provsmakningsrender,5 cl och 15 cl. Ni går sedan runt på festivalområdet och köper provsmakningar i de olika montrarna. det går dessutom att köpa ett whiskyglas för 40 kr. Ett provsmak kostar från 10 kronor och uppåt, givetvis beroende av vad det är för produkt och sort.»

26-27.09 Borefts Beer Festival

Hjemmeside
Sted: Brouwerij de Molen, Doortocht 4, Bodegraven
Om: «There is no real entry fee but you need the festival glass to try the beers. Glasses etcetera can be purchased in front of the brewery (Doortocht 4). We don’t sell tickets in advance nor is it possible – or necessary – to make reservations.»

02-04.10 Stockholm Beer & Whisky Festival (2. helg)

Hjemmeside / Facebook
Sted: Nacka Strandsmässan, Stockholm
Om: «När ni kommer till festivalen får ni ett provningsglas som ingår i entrépriset.
På glaset finns det två provsmakningsrender,5 cl och 15 cl. Ni går sedan runt på festivalområdet och köper provsmakningar i de olika montrarna. det går dessutom att köpa ett whiskyglas för 40 kr. Ett provsmak kostar från 10 kronor och uppåt, givetvis beroende av vad det är för produkt och sort.»

 

Utenlandske festivaler vi ikke fant informasjon om for 2014

Jämtland Craft Beer Festival (31.08.2013)

 

Artikkelen vil bli oppdatert med ujevne mellomrom.

Vis 15 kommentarer

 1. Hei.

  Dere burde få satt opp ølkalender ved bruk av f.eks iCal som det går an å abbonere på, noe sånn som den som Universitetets Aula i Oslo bruker for konserter. Sjekk den her: http://www.uio.no/om/aktuelt/arrangementer/konserter/aulaarrangementer/

  Da vil vi ølnerder få en alltid oppdatert ølkalender med relevante events i kalenderen på telefon etc 🙂

  Mener å huske det finnes ferdig WordPress-plugin for dette formålet.

 2. Flott gjennomgang. Det vert eit travelt år!

 3. Nøgne Ø er tilstede i Barcelona til helgen.

 4. Ser at Hamar Ølfestival skulle komme med, men finner ikke den på lista. Fint om dere kan ta med den også. 5-7 juni skjer det på Hamar altså. Hilsen Knut Simensen

  1. Der har det tydeligvis skjedd en glipp under oppdateringen. Dette er nå rettet opp.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.