9 hobbyer man kan kombinere med ølbrygging

Som ølbrygger mener jeg selvsagt at jeg har den ultimate hobbyen - Jeg er kunstner, håndverker og vitenskapsmann på samme gang. Det betyr likevel ikke at det trenger å stoppe der.

9 hobbyer man kan kombinere med ølbrygging

Foto: George Wesley & Bonita Dannelvia via Flickr. Lisens: CC BY-NC-ND 2.0

Selv om jeg selvsagt liker smaken av øl, har bryggingen vekket noe mer i meg: Ønsket om å bruke ferdighetene mine til å lage noe fra bunnen av. Det har også gjort meg interessert i andre typer håndverk. I disse dager holder jeg for eksempel på å smi kniver sammen med broren min, og jeg kjenner stadig at mestringsfølelsen ved å skape noe fysisk er utrolig tilfredsstillende. Enkelte håndverk og hobbyer passer spesielt godt sammen med ølbrygging, og her har jeg samlet noen av dem:

1: Lag din egen ost

Ost er godt, særlig til godt øl. Har du prøvd blåskimmelost og porter før? Hva med cheddar og belgisk trippel? Tine har ikke det mest spennende utvalget, og alle utenlandske oster koster skjorta. Noen ølhunder som kjenner seg igjen i den situasjonen?

Visste du at man med vanlig butikkmelk kan lage helt utmerket ost? For eksempel kan man lage mozarella om man har H-melk, sitroner, et klede og en kokeplate. Mysen som er igjen etterpå kan kokes til brunost. Det er også mulig å lage sin egen rømme og smør.

2: Grafisk design

Godt øl fortjener en kul etikett, og Photoshop og Illustrator er gøy å pusle med. Det fungerer helt greit å bruke A4-ark, papirlim, eller melk, og en vanlig skriver. Bryggeri-Norge er ikke akkurat kjent for smakfull og moderne design, men mulighetene er gode. Sjekk for eksempel ut denne siden.

3: Lag dine egne pølser

Nam! Virkelig: Nam! Gilde-pølser er kjøttverdens svar på industripils. Vanlige grillpølser smaker godt nok, men det er så mye mer å utforske. Hva om man kan gjøre det på egenhånd? Dagens Næringsliv har en flott artikkel om det å lage hjemmelagde pølser. Jeg har smakt hjemmelagde pølser selv, og kan attestere på at det er snadder!

4: Snekring

Hjemmebrygget øl er en flott gave, og da er det fint om det ser litt pent ut. Selv har jeg tappet en del øl på spesielt pene flasker og snekret egne sixpack-ølkasser tilpasset størrelsen deres. Hvis du virkelig vil være fancy kan du prøve deg på det edle håndverket treskjæring, eller svi inn en logo i treverket. Snekring er også nyttig når man bygger kegerator.

5: Jakt og fiske

Jakt først, drikk etterpå! Ølportalen tar intet ansvar for lesere som måtte komme til å dra en «Dick Cheney». Når dyret et skutt eller fisken fanget, er kronen på verket å servere maten sammen med hjemmebrygget øl.

Hvis du virkelig er sprø, kan du bruke kjøtt i ølet! (Heller ikke her tar Ølportalen ansvar for lesere som starter rare prosjekter)

6: Hagedrift

Dyrk din egen humle! Humle vokser vilt i Norge, og det er helt mulig å dyrke den i vårt klima. En fordel med å ha fersk humle tilgjengelig er at man kan brygge wet hop ale. Her kan en selvsagt også dyrke diverse andre tilsetninger om det frister med frukt og bær i ølet.

7: Matlaging

Denne er ganske selvfølgelig. Hvis du liker å brygge øl er det veldig sannsynlig at du liker å lage mat. Hvis du ikke allerede er matgeek, kan jeg love deg at du kan finne den samme typen moro i matlaging som i ølbrygging. Jeg anbefaler Cooking for Geeks. Visste du forresten at du kan bruke ølgjær og gjærdyrking til å lage knallgod pizza? Prøv også å tilsette brukt meskekorn når du baker brød. Du kan også bruke øl i marinader eller i stedet for vin, i f.eks. Boef Barley.

8: Mekking, sveising og improvisasjon

Det er ingen grenser for hvor mye utstyr man kan få til ølbrygging. Ofte får man de beste løsningene ved å tilpasse utstyret sitt eller bygge det fra bunnen. Eksempelvis bygget Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug et automatisert bryggeri ut av tre gamle varmtvannstanker. På nettet finner man guider til hvordan man skal bygge alt fra kjølespiraler og fatvaskere til wifi-tilkoblede temperaturloggere og flaskevaskere.

9: Organisering og prosjektledelse

Lyst til å organisere en utflukt til Nøgne Ø? Hva med å arrangere IKT-NM i ølbrygging? Kanskje du skulle gå sammen med ti andre bryggere og spleise på å leie et bryggelokale? Det er tusenvis av muligheter for bryggere til å organisere sprø prosjekter. Dyrk ideer og initiativer. Det verste som kan skje er at du lærer noe nytt, og det kan du sette på CV-en!

Har du andre forslag til morsomme hobbyer å kombinere med ølbrygging? Sleng dem i kommentarfeltet!

Bildet er fra George Wesley og Bonita Dannelvia, og hentet via Flickr. Lisens: CC BY-NC-ND 2.0

Vis kommentar

  1. hva er med Birøkt?

    ww.bybi.no

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.