Årets Øl 2013: Nøgne Ø Porter

Vinneren av Årets Øl 2013 er nå kåret. Nøgne Ø Porter stakk av medi seieren i skarp konkurranse andre svært gode øl.

Årets Øl 2013: Nøgne Ø Porter

Nøgne Ø Porter vant i konkurranse med 123 andre øl fra 20 norske bryggerier. Kåringen skjedde ved åpen avstemning via nett, der det ble kåret 18 finalister. Disse ble så vurdert av en fagjury før Nøgne Ø Porter stod igjen som viner.

Årets jury bestod av:

Marie Larson, ass. daglig leder Håndverkerstuene
Inga Greve, utdannet ølkelner og pubvert
Jan Petter Arnesen, øldommer i Norbrygg
Hylje Mortensen, ølhund i Norøl og øldommer i Norbrygg
Bjarte Lie, ølbrygger og gründer av Ølakademiet

Juryen beskerv Nøgne Ø Porter på denne måten:

«Årets Øl 2013 har sødmefylte toner fra rosiner, knekk og sjokolade. Ølet har i aromabildet et røstet malt- og kaffeaktig preg. Fargen er mørk sjokoladebrun og skummet henger godt i glasset. Smaksbildet bærer preg av god munnfølelse med sødme, frukt, sjokolade, lakris, kaffe, røyk og noe bitterhet i avslutningen. Årets Øl fremstår særdeles godt balansert med gode toner i både lukt og smak.»

Nøgne Ø Porter har, siden den kom på Vinmonopolet i 2003, vært en av bryggeriets faste travere og kom i fjor på 36. plass på listen over Vinmonopolets mest solgte øl. Noe som gjør den til bryggeriets 4. mest solgte helårsøl, etter India Pale Ale, Two Captains og Pale Ale.

De 18 finalistene er fordelt på seks kategorier. Nøgne Ø Porter er vinner i kategorien Porter/Stout. Resten av vinnerne er som følger:

Årets lys lager/pils 2013 – Mai Helles Bock (6,5 %) (Ægir Bryggeri)

«Ølet dufter sitrus og maltkaramell. Fargen er fin gyllen og skummet henger godt i glasset. Årets vinner fremstår godt balansert med avrundet maltsmak og lett humlebitterhet.»

Årets hveteøl/blond/wit 2013 – Nøgne Ø Saison (6,5 %) (Nøgne Ø)

«Ølet dufter lett av banan, sitrus og urter. Fargen er strågul og ølet har fint skumpreg. Årets vinner er en frisk og lettdrikkelig øl med godt humlepreg. Ølet har også toner av nyslått gress, karamell, frukt, banan og vanilje i smaken.

Årets IPA 2013 – Kinn Vestkyst (7,0 %) (Kinn Bryggeri)

«Ølet har kraftig humlearoma med et tropisk preg. Fargen er gyllen mørk og skummet fremstår tett og henger godt i glasset. Årets IPA er et velbalansert øl i smaksbildet med fin sødme og god humlebitterhet.»

Årets mørk lager/bayer/bokkøl 2013 – Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)

«Ølet har et komplekst aromabilde med appelsin, nellik, røstet malt og pepper i duften. Fargen er gyllen gul og skummet henger godt i glasset. Karamell, appelsin og sitrus med godt humlepreg bærer smaken. Årets vinner er et friskt innslag som dufter og smaker godt.»

Årets Ale 2013 – Nøgne Ø #100 (10 %) (Nøgne Ø)

«Ølet dufter frukt og har et blomsteraktig preg i aromabildet. Fargen er mørk. Skummet er tett og henger godt i glasset. Smaksbildet er komplekst med ristet gresskarkjerner, malt og brød. Ølet har også toner av kaffebønner, sjokolade og kakao i smaken. Årets ale fremstår tørr og med god bitterhet i avslutningen.»

Den våkne leser har nå fått med seg at Nøgne Ø stakk av med hele fire av de syv prisene.

Skriv en kommentar