Musiker mellom bryggetanker
Robert Smith-Hald er norsk-amerikaner oppvokst i en streng religiøs sekt, basert på Rudolf Steiners tanker. En sekt der både populærmusikk og alkohol var bannlyst. At han dermed skulle ende som bryggmester på Waldemars Brygghus i Hansaparken var langt fra en selvfølge.
Som du skjønner av ingressen var det ikke skrevet i stjernene at Robert først skulle bli musikklærer, deretter komme til semifinalen i Norske Talenter og bli plateartist, for ikke å snakke om ende opp som bryggmester, men slik ble det altså etter at han hadde drevet som hjemmebrygger i årevis og blant annet blitt kåret til norgesmester. Vi konsentrere oss om brygging og musikk i dette intervjuet og lar fortiden ligge.
Hva er det dine oppgaver på Waldemars går ut på?
Jeg er bryggerimester og har dermed ansvar for alt som skjer i bryggeriet. Det vil si brygge øl og utarbeid nye varianter. Vi er så få at arbeidsoppgavene blir svært variable. Det går i alt fra brygging og vasking via lagerhold til regnskap.
Uken begynner gjerne med en tur på Kokstad for å hente malt og gjær til ukens produksjon på mandagen. Da blir også prøver av de siste produksjonene levert til laboratoriet. Mandag ettermiddag blir det klargjort for brygging dagen etter. Malt knuses, humle måles etc. Tirsdag og onsdag er bryggedager. Vi brygger da vanligvis to ganger det samme brygget. Torsdag er fatfylling og hovedrengjøring og fredag tar vi det som evenutelt er igjen av hovedvasken, driver litt testbrygging og fra tid til annen litt testmaking av referanseprodukter..
Men før du kom så langt måtte du gjennom en læretid?
Jeg jobbet sammen med tidligere bryggerimester Gunnar Grieg fra oktober til han gikk av med pensjon i slutten av februar, for å bli kjent med brygghus og utstyr.
Står du helt fritt til å brygge det du måtte ønske?
Ja, jeg velger selv ingredienser og brygger det jeg måtte mene er rett. Fokus er da selvsagt på smak og at det skal være salgbart. Ekstremøl kommer neppe herfra med det første.
Er det noen av ølene du har laget her du er spesielt stolt av?
I realiteten har jeg kun hatt ansvaret en måned, så dere får vente litt før det skjer.
Har du planer om brygg du ønsker å nevne her?
Selvsagt har jeg planer, men disse deler vi litt etter litt etter hvert som det kommer på plass.
Hvor kan de som leser dette få smake ølet du brygger?
Selvsagt på Kalfaret Brygghus, der vi har alt vi lager tilgjengelig, men også på fem-seks utesteder i Bergen og tilsvarende i Oslo, men her må jeg sjekke med salgsavdelingen for å være sikker på å ikke gi deg feil informasjon.
(Informasjonen vi mottok på mail etter intervjuet finner du nederst i artikkelen)
Er dette drømmejobben?
Jeg hadde endelig fått fast ansettelse på full tid som lærer, etter flere år med halv stilling som musikklærer og vikartimer i tillegg, da en kompis tipset meg om at Waldemars var på jakt etter ny bryggmester. Annonsen gav inntrykk av at de var på jakt etter en hjemmebrygger med kreative evner og traff meg såpass bra at jeg søkte. Jeg fikk jobben og nå både sovner jeg med et smil og våkner med et smil. Så ja, det er nok drømmejobben.
Er det nå helt slutt på hjemmebrygging?
Bryggebehovet blir nå mettet på jobb, men jeg kjører fortsatt kurs gjennom friundervisning.
Du har en praktikant her i dag, er dette en del av opplæringsprogrammet i Hansa Borg.
Ja alle praktikanter fra prosessingeniørutdannelsen som er utplassert på Hansa er også innom her for å se prosessen i en mindre og mer oversiktlig skala.
Du har en litt annen bakgrunn enn de fleste i hjemmebryggermiljøet og i bransjen. Hvor våknet interessen for brygging?
I tidligere intervjuer er det ofte blitt fokusert på at det var forbud mot popmusikk og frykt for alkohol, men samtidig var dette en setting som der kreativiteten får blomstre på andre områder og et samfunn der veldig mye ble laget fra grunnen. Dette har jeg tatt med meg videre. Da jeg senere var tilbake i USA passet dette begynnelsen på bryggeri og hjemmebryggerrevolusjonen der og det var naturlig å teste ut hvilke smaker jeg kunne få frem ved å brygge selv.
Du slipper en ny plate i disse dager, finnes det noen sammenheng mellom musikken og bryggingen?
Det å lage ting fra bunnen har jeg også tatt med meg inn i musikken. Da jeg begynte å spille fant jeg det ikke interessant å spille coverlåter, men ønsket å også lage sangene fra bunnen.
Vil vi oppleve deg som artist i puben på Brygghuset?
Rent musikalsk er det ikke noen kobling, men jeg hadde selvsagt pre-plateslippet på Kalfaret Brygghus. Dette var 25. April, mens det ordentlige slippet var på Madam Felle 1. Mai. Dermed er platen tilgjengelig på iTunes og Amazon for alle som er interessert.
Noe mer du vil si om platen?
Platen som kommer nå er en blanding av nye sanger og eldre ting, helt tilbake til første sangen jeg skrev. Sangen som nå går på NRK Hordaland har en litt spesiell historie. Da jeg skrev den hadde jeg lyden av en didgeridoo i hodet. Denne gikk i E. En slik didgeridoo var ikke å få tak i og vi måtte få den spesiallaget.
Ellers er platen spilt inn med mitt faste band og en del gjestemusikere fra både Norge og USA.
Roberts facebookside finner du her.
Intervjue med Robert på NRK finner du her.
Øl fra Waldemars kan kjøpes:
i Bergen:
Biblioteket Bar
Colonialen
Hotel Terminus A/S
Pingvinen
Bergen Tracteursted
USF
Privaten Bar
Biskopen.
I Oslo:
Jacob Aall Pub & Spiseri
Jacob Aall Grunnerløkka
Beer Palace
Kulturhuset i Oslo
Astoria Cafe
Flyfisher
Havnelageret
Jekyll & Hyde.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer