HelVed – Øl av bjørkesevje

Har du tenkt på å brygge øl med bjørkesevje? Det skal etter sigende kunne gi svært gode resutater og her får du en liten innføring i hvordan dette kan gjøres av gjesteskribent Carl Christian Grøndahl.

HelVed – Øl av bjørkesevje

-Vi må jo lage en øl av dette, sa jeg til naboen da han litt på tampen av sevjesesongen i fjor vår tappet bjørketrær for å lage sirup. Vi hadde nettopp gjort våre første erfaringer med ølbrygging og iveren etter å prøve ut nye ting hadde begynt å melde seg. Hvorvidt et øl av sevje i det hele tatt var mulig eller hadde noe for seg, visste vi ikke. Etter en samtale med en erfaren amerikansk ølbrygger, «-Oh Yeah, Sap Ale, thats very good, I made that last year from maple sap. I guess birch would be interesting as well», skjønte vi at dette var gjort før og verdt et forsøk. Noen kjappe søk på nettet bekreftet bildet, noe informasjon om øl av lønnesevje, lite om bjørk.HelVed2TappingSesongen var over, men jeg bestemte meg der og da, -neste år skullel jeg prøve meg. Bryggerfaringen jeg har skaffet meg i mellomtiden kom også godt med. For noen uker siden gikk jeg i gang med å skaffe utstyr for å tappe sevje mens jeg samtidig begynte å tenke på hvilken malt og humle som kunne passe til dette ølet. I skrivende stund har jeg nettopp flasket #HelVed II, (Hvete-sevje) mens min sevjeale, #HelVed ble flasket for en uke siden. Min gode nabo og bryggekamerat Erland har flasket sin #Birch&Barley, et ”lyst” hveteøl på sevje og ½ liter sirup av bjørk.

SevjetappingMed sirupen blir det lyset ølet ganske så rødlig. Sevjesesongen varer til bladene på bjørka er sprunget ut. Dersom du bor litt høyt eller nord i landet er det kanskje fortsatt muligheter til å prøve seg i år. Jeg har også sett sevje til salgs på Finn.no. Men dette er ferskvare så vet ikke hvor lenge det varer. Utover vanlig bryggeutstyr og ingredienser til et brygg trenger du tilgang på noen bjørketrær og noe utstyr for å tappe sevje. Vi har valgt å borre hul i trærne vi skal tappe og koble på 10 liters-dunker med kobberrør. Dette er vannrør til bruk i båt og campingvogn som kjøpes som metervare på Biltema og lignende, som deretter kappes til og kobles med vinkel-plugg. Husk også å kjøpe ekstra skrukork til vannkannene dine – så har du en du kan borre hull i og en du kan skru igjen med når du skal hjem med fangsten.

sirupskoking2Du kan forvente alt fra 0,5 til 10 + liter sevje fra et tre på et døgn og utbytte varierer fra dag til dag og tre til tre. Det er viktig å nevne at dette ikke skader bjørka, så lenge du ikke har mer enn ett hull pr. tre og lager en treplugg som du banker inn og ”korker” treet med etterpå. Den rene bjørkesevja er nesten som vann og det krever mye koking før du får sirup. Man regner 80-90 liter sevje til 1 liter sirup. Men sirupen er kraftig på smak og således meget drøy. Vil du lære mer vil jeg anbefale Jan Erik Hansen på ut.no og ikke minst det meget grundige innlegget av Ole Olaussen på bloggen Sjølberga.

sirupSiden sevjen er ferskvare før den er kokt til sirup tappet vi fra flere trær i nærmeste skog og brukte en sykkelvogn med dårlig dekktrykk til å frakte sevjen hjem. Det ble fort rundt 50-60 liter pr dag. Det er mulig vi så ut som amerikanske moonshiners der vi lusket oss ut av skogen med stor vogn, flate dekk og skyggelue.

SirupiVørter
Hvordan man best får frem den fine sødmen og syrligheten fra bjørkesirupen er en utforskning som vi vil fortsette neste år. Siden bjørkesevjen har lite egensmak kom vi raskt til at vi måtte tilsette bjørkesirup under koking av vørteren. For lite sevje og sirup eller for kraftig/mye malt og humle vil sansynligvis ikke gir noe smak av bjørken, mens for mye sirup gir et for søtt, for alkoholsterkt og/eller for syrlig øl.

kokingavvørter

Før mitt første forsøk med sevje-alen hadde jeg derfor klargjort ½ liter innkokt sirup. Koking av sirup tar tid og damper mye så dersom du har mulighet til å koke utendørs er det absolutt å anbefale. Til bryggingen erstattet jeg også alt vann med ren ukokt sevje. Sirupsmengden smakte jeg meg frem til desiliter for desiliter, men tilsatte tilslutt alt jeg hadde for hånden. Utover dette brygget jeg på 5 kg Pale Ale og 1 kg lys hvetemalt, 25 g Cascade som bitterhumle, 20 g Hallertau og 5 g Cascade som aromahumle + Safale US-05 tørrgjær for en batch på 20 liter sluttvolum.

VørtertilGjæringskarFørste smak etter kun en uke på flaske tilsier at dette blir et fint øl, men etterlater fortsatt usikkerhet på om jeg har fått frem smaken av bjørk. Litt for lite syrlighet? Er det for lite sirup? Så jeg brygget en hveteøl på sevje, 3 kg pale Ale og 2 kg lys hvete + 1 liter sirup. Humlen var små mengder Centennial og Cascade. Her brukte jeg Safbrew WB-06 tørrgjær. Ved flasking gir den store mengden fin syrlighet men først og fremst en følelse av mye maltsødme. –Så hvordan skal vi justere sammensetning av malt, humle og sirup neste år? Hvilket gjær gjør seg best? Akkurat nå tror jeg på en veldig lett/lys pale ale på 4,5 – 5 kg malt for en 20-liters batch og 7-8 dl sirup. Men det må bli til neste år for min del og i mellomtiden har jeg smakt mer, brygget mer annet øl og forhåpentligvis tenkt ut noe enda smartere.

Dersom du ble inspirert og har spørsmål, eller bare vil dele egne erfaringer eller synsing om hvordan dette bør lages hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet.

 

Vis 2 kommentarer

 1. Hei,
  Har en del erfaring med bruk av bjørkesevje i øl gjennomflere år og kan bare bifalle at det gir et annerledes øl.
  Jeg har også testet å bruke sevjesirup som tilsetting i vørteren, men har endt med å bruke sevjen som meskevann. Tapper ca 180-200 liter sevje som fryses ned hver morgen i tappesesongen. Har en storhusholdningsfryser til dette.
  Smaker ikke veldig mye av selve sevjen, men harpiksstoffene kommer frem i løpet av vørterkokingen. Smasetter med urter og bjørkeblad for å få en smak av mitt nærområde. Lykke til!! Ta gjerne kontakt.
  Mvh
  Arthur
  Espedalen Fjellbryggeri

 2. En svensk gjeng lager forresten også snaps og musserende vin (!) på bjørkesevje – http://sav.se

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.