Bok på vei fra Jørn Idar Almås Kvig

Unge Kvig har lenge hatt mange jern i ilden og nå er han bortimot ferdig med sitt siste prosjekt, en bok. Vi tok en preik med vår tidligere medskribent for å høre litt mer om boken og bakgrunnen for denne.

Bok på vei fra Jørn Idar Almås Kvig

Vi som tidligere har blogget sammen med deg på Ølportalen har inntrykk av at du hadde nok å gjøre fra før. Hva fikk deg til å sette i gang med en bok på toppen av dette?

Jeg har skrevet om øl på jevnlig basis de siste fire årene, en prosess som jeg alltid har funnet fascinerende og givende. Etter å ha vært med på å starte Ølportalen var det ikke lenger noen tvil, og jeg ønsket å fortsette denne skrivingen også etter at jeg bestemte meg for å droppe Ølportalen grunnet min daglige jobb som ølgrossist. Da Front Forlag ringte meg for å høre om jeg var interessert i å skrive en ølbok, ble jeg både smigret og interessert.

Vi har skjønt såpass at boken handler om øl, men hva er vinklingen?

Den siste tiden har det kommet mange gode ølbøker, av mange dyktige ølskribenter. Men det manglet noe slik vi så det, nemlig historiene om det lokale og de tradisjoner vi har i Skandinavia. De strekker seg tilbake lenge før vikingetiden, og har vært med på å utvikle det samfunnet vi i dag har rundt oss. Boken har derfor fokus på de Skandinaviske øltradisjoner og de bryggerier vi finner her. Over 120 bryggerier, deres bryggerier og deres øl er beskrevet i boken. I tillegg vil man finne øl- og matoppskrifter, hvordan man skal smake øl, brygge øl selv med mer. Dette er fagprosa som ølentusiaster fortjener i et Norge og et Skandinavia som aldri før har hatt et så stort mangfold innen øl som nå.

Hva er tittelen på boken?

Vi har satt tittel etter det gamle hjemmebryggeruttrykket «Keep it simple stupid» og endte derfor opp med: Ølboka – En guide til øl i Skandinavia

Snakker vi om et verk på størrelse med Norges Lover eller er vi mer på linje med Svenske Krigshelter gjennom tidene?

Det er fagprosa det er snakk om, så det vil være en viss tyngde på det. Vi snakker vel om rundt 300 sider, så får vi se om jeg greier å styre meg med «bare» det…

Har du tatt alt fra eget hode og hjerte eller har du fått hjelp fra andre?

Det har vært intens jobbing i et halvt år, og flere hundre arbeidstimer har blitt lagt ned. Dette hadde ikke gått uten et forlag som har hatt stor tro på meg og prosjektet, men viktigst av alt en støttende familie som har latt meg holde på.

Det har også vært en veldig lærerik prosess der jeg har lært mye om teknisk skriving, mye takket være redaktør i boken Jannicke Strom Glomsrød. Og ikke minst har jeg lært utrolig mye om bryggerier, deres historier og utvikling, selv de jeg trodde jeg kjente godt har jeg lært noe om. Om leserne kan bli like inspirert av å lese boken som jeg ble av å skrive den, vil jeg bli en meget glad mann. I tillegg bidrar bryggeriene med teknisk informasjon og bildemateriell for enkelte av ølene som er med i boken.

Hva gjør at jeg og andre bør kjøpe nettopp denne boken fremfor en av de mange andre som nylig er utgitt eller er på vei ut på markedet?

Som nevnt er den skandinaviske ølhistorien utrolig spennende og innholdsrik, og de bryggeriene vi har her er noen av verdens beste om du spør meg. Så i denne boken vil du ikke bare lære om ølstiler, hvordan smake på øl og brygge det selv, men du nok vil lære om ting som vil være med på å kunne endre synet ditt på de bryggeriene du allerede trodde du kjente. Vi er alle glad i noe høyt skummende i glasset, og dette er boken for den som vil vite litt mer om det.

Blir du nå å finne på kjøpesenter over det ganske land for å signere og diskutere boken?

Boken er planlagt lansert i slutten av juli, og jeg vil være med på festivaler og smakinger utover hele høsten og vinteren. En liten overraskelse kommer også i forbindelse med boklanseringen, uten at jeg vil si så mye mer om det. Om du er på en ølfestival der jeg er, vil det være verdt å komme innom for en liten prat, men kjøpesentre og bokhandlere har vi ikke planer om.

Finnes det noen planer om å gi boken ut i våre naboland?

Nei det er ikke det foreløpig, men boken tar for seg mye av det svenske og danske så man skal aldri si aldri.

Blir det med denne ene boken, eller er det muligheter for at de kommer flere?

Jeg kommer nok ikke til å skrive en bok av denne dimensjonen igjen, men jeg utelukker ikke at det kanskje kommer noe mer når jeg har fått litt tid til å roe meg. Det er mye jeg ikke har skrevet nok om føler jeg selv, kanskje spesielt dette med øl og mat som jeg som kokk selvfølgelig elsker.
Men som sagt, ingen umiddelbare planer nei.

Om vi tar et par steg tilbake. Hvor oppstod din interesse for ølets mange variasjoner?

Det hele startet nok da jeg startet på Vinmonopolet, og hadde muligheten til å dykke ned i det som da var noe veldig nytt for de polansatte. Nå er det mange VELDIG dyktige øl entusiaster i Vinmonopolet, og minst like mange dyktige importører og produsenter her i landet.

Hjemmebryggingen fikk jeg inspirasjon etter å ha lurt meg rundt Norbrygg sitt forum en stund, før jeg deltok på Oslo Ølfestival og Norbryggstanden der. En herremann med navn Andreas Hegermann Riis var «bryggmester» på denne festivalen, og som brygger på Haandbryggeriet var hans kunnskap og villighet til å dele den en stor inspirasjon.

Du er godt gift, har barn, hus, et par fagbrev, har vært med på å starte Ølportalen og Beer Enthusiast og nå er du også forfatter. Har du mer igjen på listen over ting som skal gjøres før du fyller 30?

Ølets verden har vært veldig åpen for meg, og utrolig givende, og jeg ønsker å fortsette å gi tilbake og møte  nye ølentusiaster og nysgjerrige i lang tid fremover. Det eneste som mangler nå er kanskje å ha mitt eget øl, men det er noen planer der også som det nok kommer mer om i tiden fremover. Det er sjelden bare en ting i gangen for en arbeidsnarkoman som meg, men med det gode samholdet som er innen ølbransjen ser jeg bare positivt på  å ha mange jern i ilden.

Skriv en kommentar