Nytt Bryggeri: Færder Mikrobryggeri

Nytt Bryggeri: Færder Mikrobryggeri

Hvem står bak bryggeriet?

Bryggeriet er et familieinitiativ med Steinar, Tone og Mathias Krüger i spissen. De øvrige investorene er alle nær familie eller nære venner. Investorene er en gjeng med bred kompetanse; fra lege, arkitekt og siviløkonom til møbelsnekker og barnepleier. Ingen har formell bryggeutdannelse, men vi får både nasjonal og internasjonal hjelp fra begynnelsen, og vi har følere ute når det gjelder ansettelse av brygger. Vi er svært ydmyke overfor ølbrygging som prosess og Saccharomyces cervisiae som skapning og vet at vi trenger profesjonell kompetanse dersom vi ønsker kvalitet på ølet. Bryggeriet har vært i planleggingsfasen i ni måneder, og vi begynner endelig å nærme oss oppstart. Bryggeriet vil ligge i store lokaler sentralt i Tønsberg, og vi håper å skape et åpent miljø der både hjemmebryggere og andre interesserte kommer innom for en prat og en titt og en smak.

Når starter der opp?

Det er planlagt salg av første øl den 1.juli 2014. På grunn av vår lokalisasjon anser vi sommersesongen som veldig viktig, og vi har jobbet knallhardt for å rekke denne. Når det er sagt kommer vi aldri til å tilby markedet et produkt som ikke har kvaliteten vi ønsker. Vi håper selvsagt at vi slipper, men om vi må helle ut 10 000 liter øl (eventuelt drikke det selv) før vi er fornøyde er vi forberedt på dette.

Hvilket marked satser dere på?

Vi satser bredt og ønsker å tilby Færder fra både dagligvarebutikker, Vinmonopolet, restauranter, barer og hoteller. I tillegg ser vi hele tiden på nye muligheter for å få ølet vårt ut til folket. Blant annet snakker vi i disse dager med en festival om enerettsavtale, noe som ville være tilnærmet revolusjonerende i Norge.

Hva er målet? Nasjonalt eller bare lokalt og hvordan er distribusjonen tenkt?

Målet er først å fremst til å få østlendingers hjerte til å banke litt raskere og sterkere når de drikker en øl fra Færder. Vi håper at folk etter hvert vil føle et skikkelig eierskap til ølet vi produserer. I Tønsberg og omegn finnes det fortsatt sterke minner knyttet til Tønsberg Bryggeri som stengte i 1975, og vi ønsker å være erstatteren. Distribusjonen er tenkt å være nasjonal, og vi er i kontakt med flere profesjonelle distributører.

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned? Hvordan ser dere på konkurransen?

Vi ser at konkurransen blir tøffere for hver dag som går, og vi er klar over at vi må stå på for å overbevise. Vi har satset på et relativt stort bryggeri og er selvfølgelig avhengige av å selge øl. Vi ser på bryggeriets geografi og lokalisasjon som vår største fordel i oppstartsperioden. Samtidig skal det nevnes at bryggerimiljøet i Norge er utrolig inkluderende, og vi har nesten utelukkende blitt møtt med åpne dører og bryggekar. Vi har alle intensjoner om å fortsette i det samme sporet.

Færder

Har dere en klart definert profil?

Ja, profilen til bryggeriet vil delvis dreie seg om vår geografi og delvis formidle et ønske om å være en utfordrer i bransjen. Vi ønsker å formidle vær og vind, sol og sommer, bølger og hav. I tillegg er målet å bringe noe nytt til ølbordet i Norge. Blant annet er de norske bryggeriene gode til å finne opp mannfolkøl, men 50% av befolkningen er (faktisk) kvinner! Er det ikke på tide å få disse interessert i håndverksøl i mye større grad enn de er nå?

Hva blir det første ølet fra dere?

Det første ølet blir en lys ale det skriker sommer av.

Hva skal dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

Vi skal snakke tydelig til kjøperen gjennom godt design. Vi skal være tilgjengelig på steder der håndverksøl foreløpig ikke finnes. Og vi skal produsere øl som ligger nærmere referansepunktet, som fortsatt er pils og lager, og vise at det går an å lage komplekst øl som ikke er ”vanskelig”.

Hvor stor er antatt produksjonsmengde første år?

Målet er å produsere og selge 5000 liter øl per måned i 2014.

Hvor store batcher produserer dere?

Brygghuset vil være et 3-kars bryggesystem på 2000 liter. Vi vil fra start få 4 doble fermenteringstanker, på 4000 L, og 2 enkle, på 2000 L. I tillegg vil vi få én 4000 L kondisjoneringstank og en 2000 L kondisjoneringstank. Systemet vil ha fullautomatisk temperaturkontroll og vaskesystem. I tillegg har vi investert betydelig i helautomatisk flaskelinje, med etikettpåsetter og in-line vaskesystem. Vi får også utstyr til å tappe på engangsfat (KeyKegs) fra begynnelsen.

 

Bryggeriets facebookside finner du her.

 

Skriv en kommentar