London – morsommere enn noensinne!

Det å gi en full oversikt over hva som er tilgjengelig av spennende øl og ølrelaterte opplevelser i London har etterhvert blitt en umulig oppgave, men vår gjesteskribent Trond M Evensen gir dere i alle fall en god innsikt i hva som rører seg og mange gode tips til steder å besøke.

London – morsommere enn noensinne!

Med snart 40 mikrobryggerier, opplever London en ølrevolusjon som savner sidestykke – og byen byr nå på en rekke herlige opplevelser for den som er glad i craft beer.

Fra Fullers til 40 mikrobryggerier

I en periode var byen i ferd med å utvikle seg til en ørken for øldrikkere, der de uavhengige og tradisjonsrike pubene ble radert bort av store pubkjeder som serverte kjedelig og smakløst industriøl. Fullers og Youngs var lenge de eneste lokale bryggeriene som bragte farge og personlighet til pubene, men dette har blitt snudd fullstendig på hodet de siste åra. Nærmere 40 mikrobryggerier er startet opp i Londonområdet, og med dem har det også poppet opp en rekke puber og barer som byr på et ølutvalg du aldri har sett maken til i London. Craft beer har blitt trendy, og skaper en ny generasjon øldrikkere i storbyen, hvor det kuleste av alt nå er å velge en fruktig IPA med en kunstnerisk etikett og eksotisk navn – der man før gikk for rusbrus, cider eller en kontinental lager. Dette har også endret den tradisjonelle pubkulturen, hvor de gamle trauste pubene nå også strekker seg litt lenger for å tilby et rikere utvalg av drikke enn tidligere. London er inne i en gigantisk ølrevolusjon, og Ølportalen gir deg en liten guide til noe av det du ha med deg. Mer en nok til å fylle et par langhelger.

Bermondseymila

Bermondsey Beer Mile kan du lese om i en egen artikkel på Ølportalen, og om det er en ølopplevelse du må ha med deg i London, så er det denne! OBS – kun lørdager! Kernel Brewery åpner allerede kl. 9 på morgenen, og det kan være greit å ha unnagjort det meste av runden før kl. 13, da det begynner å bli temmelig fullt på alle stedene, og til dels også utsolgt på en del av det flytende (Partizan kan f eks ha et relativt begrenset antall flasker å by på).  Det er lett og finne fram, og om du roter deg bort, kan du bare henge deg på den første fyren du treffer med skjegg og ryggsekk. Han er helt sikkert på vei for å få sin ukentlige «fix» med Kernel! Alle fem bryggeriene begynner nå å få greit med sitteplasser og fasiliteter, og i tillegg til å drikke ferskt brygg rett fra krana, vil du også komme i prat med mange ølentusiaster på din vei, særlig om du tar runden litt tidlig på formiddagen. Om du tror du kan kombinere Bermondseymila med å rekke fotballkamp på ettermiddagen – FORGET IT!

 

Kernel

Beavertown

Hackney, nordøst i London, har blitt kraftsentrum nummer to for craft beer i byen. Her finner du bl a Beavertown Brewery, som har en herlig rock’n’roll tilnærming til ølbrygging. De eksperimenterer ganske vilt både med en del saisons, og med noen blytunge røykede portere lagret på bl.a whiskyfat – og har bygd et sterkt «brand» med T-skjorter og flaskeetiketter med en røff og psykedelisk grafisk profil. Bryggeriet har ekspandert voldsomt de siste par åra, og er i prosess med å flytte til større lokaler i Tottenham Hale, et stykke lenger øst i London. Den beste Beavertown-opplevelsen akkurat nå, får du gjennom et besøk til den opprinnelige brewpuben Duke’s Brew & Que (tube: Haggerston), som har mye Beavertown både på tap og flaske + en rocka grillmeny som står i stil med ølet. Bordreservasjon er et must om du skal spise, og stedet har blitt så populært at de har innført en makstid på 90 min pr bordsetning. Om du bare vil droppe innom for å drikke, finnes heldigvis en stor uteservering. Rock’n’roll-tilknytningen er ellers godt til stede ved at gründeren Logan Plant (sist sett på Beer 14 i Oslo) har Led Zeppelin-blod i årene. At Logan er sønn av Robert Plant gir naturligvis litt ekstra oppmerksomhet, men ølet han lager står fjellstøtt på egne bein.

London Fields

I Hackney, finner du London Fields, som har åpnet en koselig brewpub med et bredt utvalg egenproduserte øl. (Tube: Bethnal Green, og dernest buss et par stopp nordover). De har en ganske tradisjonell standardrange av øltyper, hvor jeg særlig festet meg ved «Love Not War» – et lett red ale med frisk smak av røde bær. Det du bare må prøve er allikevel deres «bootlegger series» som gjerne er en del mørkere, tyngre og mer eksperimentelle brygg. Du trenger et par ettermiddagstimer her, og det er fint å kombinere med en bedre middag på Duke’s etterpå. Det er en kort spasertur på 15-20 imellom – evt en kjapp taxitur.

Et par andre bryggerier verdt å få med seg i samme område er Redchurch Brewery (tube: Bethnal Green), som upraktisk nok bare er åpent på torsdagskvelder, og Howling Hops som stort sett bare serverer ølet sitt på brewpuben Cock Tavern – litt nord for London Fields (tube: Hackney Central).

 

Londonfields

Shopping

Om du skal ha med deg noen flasker hjem, er det absolutt smarteste du kan gjøre å ta med deg en solid ryggsekk på Bermondseymila. Alle bryggeriene her har et rikt utvalg av egne flaskeøl for salg til en svært hyggelig pris, og med unntak av Kernel er det ingen av dem som er bredt tilgjengelig der du ellers får shoppet øl i London. Både Partizan og Brew By Numbers lager en del spennende saisons som er vel verdt å plukke med seg. Anspach & Hobday lager en nydelig porter etter tradisjonell oppskrift – og deres Smoked Brown er et mildt røkt men veldig smakfullt øl som skiller seg bra ut fra det meste annet. Hos Kernel kjøper du naturligvis med deg dagens ferske utvalg av IPA-er og pale ales, nesten rett fra produksjonslinja. Sjekk datoen på det du kjøper, det hender seg de lurer inn noen flasker som er over en måned gammel!

 

Partizan

Andre steder som er verdt å sjekke i sentrale London:

Utobeer i Borough Market (tube: London Bridge) har et spennende utvalg importerte godsaker til nokså stive priser, men ikke stivere enn at du f eks får kjøpt Nøgne Ø (bl a hadde de et bra lager av Mandarina når jeg var der i påsken) billigere enn det du betaler på polet her.

Royal Mile Whiskies på Bloomsbury Street (tube: Tottenham Court Rd) har et bra utvalg fra mange Londonbryggerier til moderate priser. Det eneste stedet hvor jeg fant noen av spesialølene til Beavertown.

Oddbinskjeden kan også ha et greit utvalg, og særlig filialen ved London Bridge/Borough Market har en del London craft. Selfridges på Oxford Street (Wineshopen i kjelleren) har et bra utvalg både engelsk og utenlandsk – men til dels veldig dyrt.

Pubene

Brewdog har åpnet barer både i Camden, Shoreditch og Shepherd’s Bush, og konseptet er stort sett det samme over alt: Røffe lokaler, ungt klientell, et ølutvalg med mye både kortreist og rart, og som varierer mye over tid. Om du er ute etter å smake deg gjennom større mengder London craft, er Brewdog ditt beste bet. Sjekk websiden for adresser og informasjon.

The Craft Beer Company har åpnet 5 steder i London – den siste i Covent Garden (9.mai), og her finner du jevnt over det bredeste og mest spennende utvalget av craft beer i hele London. Puben i Clerkenwell har et 40-talls øl på tap – men kan være sinnsykt fullpakket og støyende på kvelden.

Om du er innom Borough Market, sørg for å få med deg et besøk på The Rake like ved siden av. Populært sted, med et svært skiftende – men alltid like spennende og progressivt – ølutvalg. Mye for de eventyrlystne! Og når du først er i området bør The Market Porter vurderes. Ikke like intim, men med mye spennende fra cask.

Aller morsomst er kanskje Euston Tap, som holder til i en gammel stasjonsbygning på plassen foran Euston jernbanestasjon. Stedet er ikke stort større enn en campinghytte, men har en del ekstra sitteplasser i andre etasje og ute på fortauet. Mye craft både fra London og fra bryggerier lenger nord i landet, og mye spennende (og dyrt) på flaske.

Ellers er jo London i en fase hvor det bobler opp stadig nye barer og puber som satser tungt på craft beer, og her må vi nesten bare oppfordre til å utforske litt selv. Ratebeer kan være en bra kilde til å finne bra steder, men jeg har også hatt svært mye nytte og moro av å bruke checkin-historikken på Untappd, som gir et øyeblikksbilde av hvor du f eks kan finne eksklusive godsaker som Weird Beards Decadence Stout eller Beavertowns suverene blodappelsin-IPA Bloody ‘Ell akkurat nå!

God fornøyelse!

Vis 5 kommentarer

 1. Verdt å nevne Kris Wines som ligger i Camden. Ligger på topp ølutsalg i London hos Ratebeer.

 2. Er enig med at London er en særdeles gledelig ølby, en liten detalje er at det dog er over 50 bryggerier i byen. Med andre ord enda flere grunner til å dra på pilgrimsferd.
  http://www.londonbrewers.org/

 3. Bor i London og jobber for Beavertown, og kan anbefale folgende steder i tillegg til det som er nevnt:

  City Beverage Co – Mellom Shoreditch og Old St, herlig bottleshop.
  Clapton Craft – 8 ol paa fat for growlerfill, og veldig bra flaskeutvalg av lokal ol
  Mother Kelly’s – Like ved Bethnal Green tube, nyaapnet. 23 taps og rundt 300 flasker. Ligger i en railway arch.
  Well & Bucket – Shoreditch/Bethnal Green. Perfekt sted for oyster og ol pairing for en rimelig penge.

  Ellers saa kan jeg ogsaa nevne at Beavertown vil begynne aa ha aapent paa lordager ogsaa om en maaneds tid, og at vi vil ha aapent utover kvelden. Vi installerer naa 10 taps inne i bryggeriet, og vi vil ha noe mat fra Duke’s og noen food trucks utenfor.

  Jeg er evt tilgjengelig om noen onsker en tour hos Beavertown. fredrik.bjerkseth@gmail.com

  Mvh Fredrik

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.