Glasstesting med Spiegelau

Det foregår ølsmakinger over hele landet, hele tiden. Men man kan rynke litt på nesen da Spiegelau i samarbeid med Beer Enthusiast og Myklestad inviterte til glasssmaking, på Håndverkeren i Oslo i forrige uke. Jørn Idar Almås Kvig var til stede og har skrevet om dette for oss. Vi gjør oppmerksom på at Kvig er ansatt i Beer Enthusiast, som har levert det meste av ølet til denne smakingen.

Glasstesting med Spiegelau

Spiegelau er en tysk glassprodusent som har aner helt tilbake til 1521, men som de fleste ølentusiaster kanskje forbinder med deres IPA glass som ble lansert i 2013. Dette var et samarbeid med Sierra Nevada og Dogfish Head, og et øl spesialdesignet til IPA. Det fikk mye oppmerksomhet, og var en ny måte å tenke ølglass på. Historien rundt glassene, utviklingen og hvorfor glassene er minst like viktig som det du putter i det. Øl er godt, men kan virkelig glassene ha så mye å si? Her måtte det litt overbevisning til.
 
Spiegelau Foredrag 02

Matt Rutkowski er vise president for Spiegelau i USA, og kveldens glass guide. Foran oss står 6 glass, 5 fra Spiegelau og 1 jokerglass: et vanlig pilsglass fra en ukjent produsent. Et slikt du ser over alt. Han går gjennom glassets kvalitet, tykkelse og produksjon. En enkel ting som han presiserer er det faktum at glass har en kjølende effekt, men dette er først etter at glasset har blitt kjølt av ølet som fylles i det. Mens et vanlig ølglass ofte er tykt, er Spiegelau glass tynne. Det tynne glasset er med på å holde ølet kaldt lengre fordi det trenger kort tid på å kjøles, mens et vanlig tykt ølglass trenger lengre tid og tar mer av kulden fra ølet for å selv bli kaldt.
Matt snakker også om at det har tatt mer enn fem år før bryggerier og ølsteder har skjønt at godt glass er viktig for godt øl, og at det kan være med på å gjøre opplevelsen rundt øl bedre. Selv om et glass har et bryggeris logo på det, betyr det ikke at glasset er det beste for ølet. Ta flere av lambic produsentene for eksempel, som bruker ”melkeglass” for sine øl. Det gir ikke mye aroma eller smak på de gyldne dråper.

Spiegelau klar for smaking

Det var valgt fem øl til smakingen, de aller fleste fra importøren Beer Enthusiast, men det aller første ølet i smakingen, var en vanlig Carlsberg på boks. Halve boksen gikk i Spiegelau sitt lager glass, og resten i ”jokerglasset”. Lagerglasset bød på en Carlsberg med deilig duft av brød, høy og noble humler, og en leskende smak av korn. Jokerglasset opplevdes kjedelig på duft, og med en metallisk ettersmak. Jokerglasset virket også mye villere i munnen, noe Matt forklarte hadde med kuttingen av glasset å gjøre. Mens vanlig glass blir kuttet og raskt polert, blir Spiegelau sine glass laserkuttet. Dette gjør at man unngår en kant på glasset etter kuttet, og ølet kommer inn i munnen med mindre skumming enn mer kommersielle glass.

For å sitere Kenneth Eriksen fra Humlebingen: ”Dette var en veldig god Carlsberg, og mot vanlig var den drikkende.»

Spiegelau Smaksutvalg

Og slik fortsatte smakingene med belgisk, amerikansk og dansk øl, i forskjellige glass som alle ble servert på samme måte: Spiegelau glassene først og jokerglasset til sist. Og hver gang var det samme resultatet: spiegelau glassene presenterte ølene med mer aroma og særpreg enn jokerglasset, som på mange måter ”drepte” ølets karakter. Dette ble veldig godt merket da vi prøvde den danske Imperial Stouten, som ble servert i Spiegelau sitt nye stout glass. Her formelig oste ølet av karakter og særegenhet, fra glasset som er utviklet i samarbeid med Left Hand Brewing og Rouge Ales i USA. Til tross for at dette var over 9% og et meget aromatisk øl, var det knapt noen toner av sjokolade eller kaffe, eller faktisk noe som helst i jokerglasset. Vi var frelst!

Denne typen smaking kan du også gjøre hjemme, f.eks. ved å bruke Speigelau sitt ølsmakesett. Her får du fire av de glassene vi brukte under smakingen, lager, wheat, IPA og tulip glasset. Det vil komme en ny versjon i løpet av året, som også inneholder stout glasset. Jeg vil absolutt anbefale folk å prøve dette, for å virkelig bli bevist over alle e faktorene som finnes innen smaking av øl. Altså ikke bare din egen nese, men også hva ølet serveres i. Det er mye man kan lære, og det er mye gøy på veien.

 

Skriv en kommentar