Bryggeribråk: Nøgne Ø vs Ringnes

Bryggeribråk: Nøgne Ø vs Ringnes

I høyre hjørne: Nøgne Ø. Nykommeren som de siste ti årene har vært en sentral del av den nye norske ølrevolusjonen. I venstre hjørne: Ringnes. Det tradisjonsrike bryggeriet som har brygget øl siden 1877. Nå møtes de to bryggeriene til Bryggeribråk. I løpet av kvelden skal det avgjøres hvilket av bryggeriene som er best til å sette øl til mat.

Rundt 60 gjester har funnet veien til Håndverkerstuene denne maikvelden, klare for å smake seg gjennom tre retter og seks forskjellige øl. Stemningen rundt bordene er god. Folk er klare for å oppleve noe nytt og for å være med på å stemme frem hvilket bryggeri som skal gå videre til semifinalen i august.

Hans Tryggvason, daglig leder i Håndverkerstuene og kveldens konferansier, tar et bestemt grep om mikrofonen, som for kvelden henger ned fra taket i god bokseringstil. – Dette handler om hvilket øl som klarer å tilføre noe ekstra til maten. Ikke hvilket bryggeri som er din favoritt, eller hva naboen liker best. Hvilket øl beriker din matopplevelse? Det ølet vil jeg at du skal stemme på, sier Tryggvason bestemt.

For Bryggeribråk handler om smak. Nye smaker. Gode smaker. Og kombinasjonen av matkunst og nøye utvalgte øl. Forutinntattheten og ølpatriotismen skal legges igjen ved døra. Her skal det åpnes nye dører. Det skal legges til rette for nye opplevelser. Gjerne av a-ha-varianten. Men det betyr ikke at konkurransen bare skal være alvorlig og seriøst. Det skal også være gøy. Og atmosfæren i lokalet denne mandagskvelden er løs og ledig i formen, selv om stemningen også er spent i forkant av den første retten.

– Selvfølgelig har vi begge lyst til å vinne, understreker Rolf Tore Vik fra Nøgne Ø. – Men boksehanskene er lagt igjen hjemme, forsikrer han. Han kjemper mot Sigrid Strætkvern fra Ringnes. Begge har finpusset på ølmenyene for å få den mest spennende matchen. Nå er de klare for vennskapelig bryggerikamp

Jevn start

Det ringer i gong-gonen midt i lokalet. Tryggvason tar tak i mikrofonen og ber bryggerienes representanter komme frem. Nå er det klart for første runde og første rett og bryggeriene får presentere ølene de har valgt ut.

Måltidet starter med akevittgravet ørret. Fisken blir servert med maltjord, gressløkmajones, pepperrotkrem, fersk pepperrot og urter. Kokkene på Håndverkerstuene har skapt et aldri så lite mesterverk fylt av mye og god smak. Men hvilket øl klarer å heve denne utsøkte retten til nye høyder?

Ringnes satser på sin allsidige bayer. Den skal vise seg å passe godt til ørreten. Nøgne Ø har valgt et helt annet uttrykk. De går i stedet for sin friske og sommerlige saison. To ganske forskjellige øl, men begge fungerer god til retten. Rundt på bordene smakes og tenkes det. Ølene blir vektet nøye.

– Dette blir jevnt. Begge ølene fungerer, men på en veldig forskjellig måte, konkluderer Strætkvern. Vik nikker. Første rett er over, men det er ingen klar ledelse til noen av bryggeriene. Det ligger an til en jevn kamp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bryggeribråk på Håndverkerstuene

Gong-gongen gjaller nok en gang i lokalet. Det er klart for runde to og hovedretten. Tryggvason griper tak i mikrofonen og kaller bryggeriene opp til neste runde. På bordet kommer det et nydelig stekt andebryst med røkt squash, bjørnebærsky, pastinakkpuré og syltet gulrot.

Ringnes satser på at deres bokkøl skal få gjestene til å nikke anerkjennende. Nøgne Ø satser på sin batch nummer 100, ølet som opprinnelig kun var bryggert som et engangsbrygg, men som kom tilbake etter klar tilbakemelding fra landets øldrikkere. – Jeg valgte til slutt bokkølet på grunn av den røkte squashen, forteller Strætkvern, som satser på at hennes valg skal slå Nøgne Øs moderne klassiker.

Igjen er det ikke lett å kåre noen vinner av runden. Stilene er forskjellig, men passer på hver sin måte til retten. Bokkølet gir en rund og behagelig sødme som passer godt til både kjøttet og tilbehøret. Batch hundre er kraftigere og med mer markant bitterhet, og gir en god kontrast til maten. På ett av bordene sitter Stig Bareksten og Silje Hokstaad. De finner det begge vanskelig å kåre en vinner av runden.

– Begge er bra, men ølet til Ringnes er nok et lite hakk hvassere, sier Bareksten.

Siste runde

Det er duket for dessert og den siste og avgjørende runden. Rundt bordene går diskusjonen. Hvilket bryggeri ligger best an? Det eneste som er sikkert er at det er jevnt. På bordet kommer det en mandelkake servert med karamellisert fløtesuppe i en skål av hvit sjokolade og mandler.

Kokkene på Bryggeribråk

Kokkene er de skjulte heltene på Bryggeribråk. Fra venstre: Robert Simonsson, Pelle Lindblad og Fredrik Lilliehääk.

Nøgne Ø og Rolf Tore Vik satser skikkelig med det siste og avgjørende ølet. En Aurora Australis. Et samarbeidsbrygg med Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. Ølet er brygget i Australia og så fraktet til Norge lagret på australske pinot noir fat. Resultatet er et kraftig, syrlig og friskt øl. – Et ekte linjeøl, smiler Vik mens han presenterer ølet til gjestene.

Ringnes satser på Superior Polaris. Også dette ølet er fatlagret, men det har ligget på brukte bourbon-fat. Igjen har bryggeriene funnet to helt forskjellige uttrykk, men som begge passer godt til desserten.

– Dette er en fantastisk kamp. Ringnes har virkelig smurt inn boksehanskene, og det er jevnt og spennende. Det er to veldig forskjellige uttrykk fra to forskjellige bryggerier som begge har en lidenskap til øl, smiler Tryggvason.

Avgjørelsens time

Spenningen stiger mens stemmene telles opp. Ingen av bryggeriene er sikre på seier. Gjestene rundt bordene diskuterer engasjert. Rettene gjennomgås og ølene drøftes. Bryggeriene valgte ulike tilnærminger og det er mange meninger om hvilken som fungerte best. Det eneste vi vet er at det må ha vært veldig jevnt. Men det kan bare være en vinner av Bryggeribråk.

Gong-gongen ringer for siste gang. Spenningen er til å ta og føle på idet Tryggvason går opp til mikrofonen og får frem bryggerienes representanter.

– Tredje runde gikk til Nøgne Ø!

– Andre runde gikk til Ringnes!

Spenningen når kokepunktet mens Tryggvason holder gjestene – og bryggeriene – på pinebenken i noen lange sekunder. Han tar et godt tak i hendene til Vik og Strætkvern. Nå skal mesteren kåres. Øyeblikket har kommet.

– Første runde gikk til Ringnes!

Applausen runger i lokalet. Stemningen tar av idet en stolt, overrasket og svært glad vinner strekker armene i været. Ringnes har slått Nøgne Ø i bryggeribråk.

Skuffelsen er større i Nøgne Ø-leiren. Men selv om bryggeriet hans må se seg slått, ser ikke Vik alt for tungt på tapet for «storesøsteren» fra hovedstaden. – Ringnes stilte opp med gode øl som passet godt. Det er en verdig vinner å tape for, sier han. – Det var små nyanser som skilte. Jeg var sikker på at vi kom til å tape på desserten, men det var den retten vi vant.

Sigrid Strætkvern stråler av glede. – Det er ingen selvfølge at vi vinner. Vi har hatt en veldig verdig motstander i Nøgne Ø, sier hun ydmykt, men legger ikke skjul på at seieren smaker godt. Og den skal selvfølgelig feires.

18. august venter Austmann i semifinalen. Strætkvern lover at Ringnes skal forberede seg godt. Det er spennende ting på gang i bryggeriet – og de er klare for kamp.

Vis 2 kommentarer

  1. Verdt å merke seg at Ringnes brukte mer eller mindre hele sitt repertoar av øl, mens Nøgne kun har pirket i sitt utvalg…

  2. Skal sies at publikum bestod av mange ringnes ansatte.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.