Lervig + Surly + 1349
Søndag 17. oktober 2010 spilte det norske svartmetallbandet 1349 med sveitsiske Triptykon i St. Paul i Minnesota. I salen sto ingen ringere enn Todd Haug og nøt de blytunge tonene mens han headbanget. Todd er gitarist i det amerikanske thrash-metalbandet Powermad og sjefsbryggeri i Surly Brewing. Et bryggeri som på grunn av mangel på kapasitet ikke selger øl utenfor sin hjemstat, men som fortsatt er sterkt ettertraktet og utmerker seg høyt på listene hos ølnettstedet Ratebeer. Etter konserten var over la Todd merke til at nordmennene var veldig møysommelige i baren når de skulle velge øl, det gikk kun i sterkt humlet amerikansk håndtverksøl, han bestemte seg for å gå bort og hilse på. Dette markerte starten på prosjektet som for ikke mange uker siden ble realisert på Lervig Aktiebryggeri i Stavanger.
Fakta
Surly Brewing Company har holdt det gående siden 2005, foruten deres fantastiske øl «Darkness» er de mest kjent for «the Surly law» som ga bryggerier i Minnesota lov til å servere egen øl på egen eiendom. Surly holder i disse dager på med en stor utvidelse av bryggeriet.
Ett øl er alt i gjæringstankene og enda et øl til vil bli brygget, den første er en black ale, på ikke mindre enn 13,49%. En slags hybrid øl, med smaker du ofte får fra både Imperial Stout og IPA. Høy IBU, tørrhumlet, store mengder røstet malt, mye kropp og mørk som natten samt med en smak av norsk skog. Bandet ønsker en øl som kan representere imaget til 1349, en ekstrem øl med masse nyanser. Trommeslageren Frost også kjent fra bandet Satyricon har vært veldig engasjert og involvert under utformingen av smaksprofilen på ølen.
Øl nummer to vil bli en veldig annerledes øl enn den første, det planlegges en 6,66% «1349 pale ale». I samtale med Frost nevner han at «black alen» vil ikke være en øl for en hver anledning, for eksempel etter en konsert når man er sliten og tørst trenger man noe som man kan drikke mer av. Jeg personlig gleder meg til å smake begge disse ølene da det virker som Frost sin smakssanser er veldig gode, noe Mike Murphy understreker når han snakker om dette prosjektet.
Alle partene møtte hverandre for første gang på Mikkeller sin ølfestival Copenhagen Beer Celebration i fjor, og etter årets festival åpnet det seg endelig en mulighet for at Todd Haug og Mike Murphy kunne brygge sammen i Stavanger, før Surly-gjengen reiste tilbake til statene. Begge bryggemesterne var til stede, det samme var Frost og Ravn fra 1349 og undertegnede. Det var god stemning på bryggeriet under selve bryggingen, selv om det hadde vært en liten fest kvelden før med innleid metallband og godt i glasset for å markere anledningen.
Begge ølene skal etter planen lanseres på en ny ølfestival i Stavanger ved navnet «What’s Brewing» som arrangeres på Tou Scene 31. oktober og 1. november. Pale alen vil bli brygget kort tid før dette, for å være så ferskt og smaksrik som mulig, mens tiden vil gi det sterkere brygget tid nok til å modnes.
Fakta
Helge André Hafstad blogger vanligvis på engelsk på Die By The Beer
Vis kommentar
Skjul kommentarer
John
Utrolig gøyal historie! Gleder meg virkelig til disse kommer på markedet 🙂
Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.