Bryggerens råd: Kjetil Jikiun

I vår serie med råd fra de beste bryggerne i landet har vi kommet til han som nermest er en legende og som beskrives av Mike Murphy som "a class act", grunnlegger av Nøgne Ø: Kjetil Jikiun.

Bryggerens råd: Kjetil Jikiun

Som så mange av oss begynte Kjetil som hjemmebrygger, men en kan si at det ballet på seg. I dag er han landets mest kjente brygger, og stadig på reise i inn og utland for å promotere øl og brygge sammen med andre. Vi spurte om han ville dele litt av sin kunnskap med oss, og selvsagt var han villig til det.

Hvorfor bør en begynne med hjemmebrygging?

For å forstå (avmystifisere) øl.

Hva er de tre viktigste tingene når man brygger hjemme?

Hygiene, nøyaktighet, føre logg.

Har du et lite triks som gjør bryggingen enklere og ølet bedre?

Ferske råvarer.

Hva er den vanligste feilen blant hjemmebyggere?

Å ikke føre nøyaktig nok logg.

Hvilket utstyr vil du anbefale en nyfrelst hjemmebrygger å begynne med?

Temperaturstyring under gjæringsforløpet, som f eks et kjøleskap med digital kontroll og desimaler.

Har du en god hjemmebryggerhistorie å dele med leserne?

Som da jeg pitchet for mye gjær i 50 liter belgisk Quadrupel, og jeg våknet om natten av at hele dunken stod å ristet, med skum ut alle veier? Jeg måtte sette den i dusjen. Temperaturen målte jeg til 40 grader. Ølet var selvsagt så fenolisk at det var udrikkelig og måtte helles ut.
Eller at mitt første øl i kommersielt salg/servering var en IPA som jeg tok på et 30 liters fat og slepte med i crewbagasjen (jeg var pilot i SAS den gangen) og donerte til Charlies i København. Jeg var selvsagt stolt som en hane, og gledet meg til litt skryt. Too hoppy! Sa Iain Russell(eieren). Nobody liked it!
Så mye slit og arbeid for ingenting, konkluderte jeg. Jeg ville jo ikke ha penger, bare et klapp på skulderen. Men det fikk jeg ikke!

Så nei, jeg har ingen slike historier. 🙂

Skriv en kommentar