En ølnerds guide til Kongens By

Jørn Idar Kvig går var nylig på et ukeskurs i København. Kurset handlet selsvsagt om øl, og en skulle tro at mannen da fikk nok av dette mens han satt på skolebenken. Den gang ei. Jørn Idar brukte kveldene til å jakte på de gode ølstedene i Kongens By - og det han fant deler han gjerne med deg.

Nylig var jeg en hel uke i København – en uke fylt med mange gode ølopplevelser. Her er noen av mine beste smaksopplevelser for byen, som er en av Europas beste for ekte håndverskøl fra hele verden!

Uten noen særlige planer var det bare å snuse litt rundt på ølforum og blogger, samt aviser og google. Heldig var jeg også som hadde et par dansker i klassen på Diploma Craft Brewer utdannelsen min, slik at jeg også fikk besøke et par steder utenfor radaren min.

Den Tatoverede Enke

Gothersgade 8, 1123 København
http://www.dentatoveredeenke.dk 

Et stammsted til undertegnede, et sted jeg alltid prøver å være innom når jeg er i København. Som en av Skandinavias best øl- og matrestauranter, er det smakskombinasjonene som står i sentrum i denne bakgaten. I førsteetasjen finner man baren, der man får servert enkle og velsmakende retter. Opp trappen kommer man til brasseriet, her finner man en litt begrenset men veldig godt gjennomtenkt meny. På ølsiden er det belgisk som er i sentrum, mens på kjøkkenet er det lokale råvarer som regjerer. Sommermenyen var på plass, og spesielt desserten bestående av råmarinerte (og fermenterte) jordbær servert med Lindemans Geuze var en smaksmessig høydare. Dessverre var service av den dårligere standarden denne kvelden, men heldigvis var kokkene i sitt ess og veide opp på tallerkenen.

Pegasus – Øl og Vinbar

Mysundegade 28, 1668 København
www.pegasus.cph.dk

Dette var for meg et helt nytt bekjendskap, oppdaget takket være min medelev fra Bryggeri Skovlyst. Dette lille koselige stedet hadde 12 øl på fat, og flere av disse kom fra det lokale bryggeriet Skands. Utvalget er av balanserte øl, så ikke forvent noen Triple IPA`er på fat her. Noe av det jeg synes er best med slike små steder, er den gode kunnskapen som bartenderne kan tilby. Det var heller ikke noe unntak da jeg spurte om Skands Egtvedpigens Bryg, inspirert av det første dokumenterte bevis på øl i Skandinavia. Dette er et øl brygget med hvete tyttebær/tranebær, honning og pors. Som alle ølene til Skands er dette en lettdrikkelig, velsmakende og balansert smaksopplevelse, i gode rammer på Pegasus.

Kihoskh

Sønder Boulevard 53, 1720 København
www.kihoskh.dk


Om man skal kjøpe sitt smør og brød i København, må Kihoskh være det ultimate stedet om man også elsker øl. Denne butikken har åpent til 01.00 på kvelden, og tilbyr i tillegg til brød, melk, pålegg og alt annet du vil forvente fra en butikk, et av Danmarks beste utvalg på øl. Et godt utvalg finner man i kjøleskapene, der man blant annet kan finne spesialproduserte øl som Beer Here Kihoskh Pale Ale, eller Mikkellers Kihoskh Saison Sally. Men der pengene virkelig flyr fort, er når man tar steget ned i kjelleren. Her finner man lagrede imperial stouts, leskende surøl og faktisk flere norske bryggerier enn jeg har sett på en stund i Danmark. Hold på lommeboken, dette er et sted man har lyst til å bruke mye penger.

Kihoskh Kjeller

Byens Kro

Møntergade 8, 1116 København

Igjen kan jeg takke mine danske medstudenter, som guidet meg til Byens Kro. Dette er en historisk byggning, og den første kafèen ble åpnet her så tidlig som i 1783. Dette er et lite brunt sted, som er så lite (under 52 m2) at det er lov til å røyke inne. For noen et pluss andre et minus, men det skjuler ikke det faktum at utvalget her er godt. Med 10+ øl på fat burde det ikke være noe problem å finne noe godt å drikke på dette kunstnerstedet, og jeg endte selv på en IPA fra Ugly Duck. Frisk og floral med innslag av kumquat og barnål, ikke et ekstraordinært øl men allikvel velbrygget og leskende.

 

Fermentoren Copenhagen

Halmtorvet 29C, 1700 København
https://www.facebook.com/fermentoren.cph

Fermentoren er et av mine favorittsteder for godt øl i København, med godt utvalg og hyggelige mennesker. Stedet har tette kontakter med de fleste og de beste bryggeriene i Danmark, og de har også en finger med i spillet på kontakts bryggeriet Flying Couch. Dette er kanskje mitt favoritt ølsted i hele København, og her finner man ofte bryggere som kommer innom. Mange vil kanskje si at Mikkeller Bar er byens beste, men jeg foretrekker Fermentoren da det er roligere, mindre hipsterfaktor og mer variasjon på bryggerier og ølutvalg. Her nøt undertegnede en Rodenbach Caractére Rouge som er en heller eksklusiv surøl med frisk kirsebær, bringebær og tranebær, kun 900 flasker produseres hvert år. Deilig kompleks fruktighet blandet med en flott syrlig gjør dette til en favoritt, og stedet har en heller moderat prisstruktur noe som er med på å gjøre denne typen utskeielser mer enn levelig.

Jacobsen (Visit Carlsberg)

Gamle Carlsbergvej 11, 1799 København
http://www.visitcarlsberg.dk/

Mitt besøk på Jacobsen var i forbindelse med Diploma Craft Brewer utdannelse, og inkluderte en ekstra tur til bryggeriets kjeller. Uansett er Jacobsen en hyggelig opplevelse, og er et av byens mest besøkte ølsteder. Her er det åpent inn til bryggeriet, et vakkert kobberplatet bryggverk, direkte innsikt i kjelleren og selvfølgelig mye fersk Jacobsen på fat. Her kan man også finne «rariteter» som det er begrenst tilgjengelighet på, og nesten garantert noe for de fleste smaksløker.

Nose 2 Tail Madbodega

Flæsketorvet 13A, 1711 København
http://nose2tail.dk/madbodega

Dette var et impulsbesøk, og ikke et direkte ølsted. Lokalisert i kjøttbyen har den mange trendy naboer, og om ikke lenge vil man også finne en ølbar som er et samarbeid mellom danske flying brewer Mikkeller og amerikanske Three Floyd. Tilbake i Nose 2 Tail finner man en liten men velsmakende ølmeny, der man blant annet finner stedets egen Nose2Ale, brygget av Bryggeriet Skands. Dette var en mørk ale i stilen, med et behagelig preg av røstet malt og nøtter. Perfekt til stedets rustikke nordiske mat, som er laget av råvarer fra leverandører i Kødbyen. Her var det dagens kjøtt, dagens fisk og dagens innmat. Ikke noe hokus pokus, bare gode råvarer behandlet på en god og ærlig måte. Alt til en hyggelig i pris, i det som tidligere var kjellerene på en leverposteifabrikk.

Nose 2

Nørrebro Bryghus

Ryesgade 3, 2200 København
www.noerrebrobryghus.dk

Som et av byens mest profilerte ølhus, er Nørrebro Bryghus et stopp på mange ølentusiasters liste i København. Dette er et av landets mest profilerte bryggerier, og serverer god raffinert pubmat til sine egne brygg. De ganger jeg har vært innom har maten vært god men ikke noe veldig å skryte av, men denne gangen var vi innom for ølet sin del. En lavalkohol Amarillo var i glasset, og med sin forførende sitrus- og tropisk fruktpreg glemte vi helt at det plasket ned utenfor.

Bryggeriet Apollo

Vesterbrogade 3, 1620 København
www.bryggeriet.dk/apollo

Midt i sentrum av København rett ved inngangen til Tivoli finner man Danmarks eldste mikrobryggeri, nemlig Bryggeriet Apollo. Dette er en del av en nå større gastro bryggeri kjede, som har spesialisert seg på øl og biff. Maten har tidligere vært god men priset forholdsvis høyt for sine kjerne kunder: turistene. Ølet i glasset denne gangen var en sitrongress ale, som dessverre manglet friskhet og fylde og opplevdes som heller tung og endimensjonal. Et historisk viktig sted for øl i Danmark, men ikke et must i min mening.

Bryggeriet Apollo

Lord Nelson

Hyskenstræde 9, 1207 København
www.lordnelson.dk

På Lord Nelson finner man godt dansk mikrobrygg, særegen musikk og røft interiør. På fat finner man øl fra de mest profilerte danske mikrobryggerier, og det er ingen tvil om at de ansatte har en forkjærlighet for humle. Da vi var innom var det mye IPA, Double IPA og andre humlebomber på fat, akkompagnert med noe mørk metall. Jeg ble av en eller annen grunn inspirert til å ta en cider, produsert av/for Lord Nelson (kelneren kunne ikke gi noe klart svar på det). Dette var en fin engelskinspirert cider med et godt fruktpreg, lett syrlighet i finish og et lett «farmhouse» preg.

Charlies Bar

Pilestrædet 33, 1112 København
https://www.facebook.com/charliesbarkbh@

Nok et av undertegnedes favorittsteder, er den britiske puben Charlies. Her finner man britiske ales, flere cask ales og en deilig engelsk stemmning. Jeg slo meg ned ved bare i vente på min tur, og observerte de britiske karene som satt rundt meg og deres blikk. Jeg fikk fort beskjed om å flytte meg, da det viste seg at jeg hadde satt meg på en av stamgjestenes faste plasser. Autentisk britisk anyone? Valget falt naturlignok på en av stedets gode cask ales, og til tross for min tidligere «fornærmelse» anbefalte en av stamgjestene Armada fra Harveys.

BrewPub Copenhagen

Vestergade 29, 1456 København
www.brewpub.dk

Dette er en av Københavns mest sentrale bryggeripuber, lokalisert 600 meter fra sentralbanestasjonen. Til tross for lett duskeregn denne ettermiddagen, valgte vi å settes oss i den hyggelige bakgården. BrewPub er en liten bryggerpub, med et bryggverk på rundt 800 liter. Spesielt deres Cole Porter er en favoritt når jeg er innom, men denne var dessverre utsolgt denne gangen. Dermed falt valget på Jackie K med Citra som var duggfriskt i det våte været, og satte et godt punktum på en lang og god øluke i København.

Brewpub Køben Citra

Uansett hva du foretrekker og ønsker utav en ølreise, så er København et av de beste stedene for en slik pilgrimsreise. Dette er bare noen av de mange, mange gode stedene i byen, og listen kan fort bli mye lengre ved neste reise. Ølnerder vil nok argumentere med at Mikkeller Bar er et av byens beste steder, og nyåpnede Tap10 kan skilte med over 60 øl på fat. Barley Wine er en fantastisk liten ølbutikk, og det finnes også andre bryggerier som er verdt å besøke i området som f.eks Amager Bryghus. Jeg kan ikke annet enn å anbefale København på det sterkeste for alle ølentusiaster, et sted som burde kunne slukke tørsten til de fleste.

 

Jørn Idar Kvig blogger vanligvis på  Høyt Skum.
Penger til sitt daglige brød, både flytende og fast, tjener han hos AMKA/Beer Enthusiast.

Vis 5 kommentarer

  1. Flott liste! Et par steder her som har havna under min ølradar. Alltid greit med nye tips 😉

  2. En liten tur innom Mikkeler og Mikkeler & friends blir heller ikke helt feil….

  3. Vil også anbefale «Ølbaren» på Nørrebro, hyggelig lokale, godt utvalg og flinke folk bak baren!

  4. …Og Den nordiske ølhandel!

  5. Øl&Brød by Mikkeller bør også prøves for de som liker god fresh mat parret med øl. Fantastisk opplevelse

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.