Ringnes Polaris Baltisk Porter lanseres på Bryggerifestivalen i Trondheim

Bryggerifestivalen i Trondheim avholdes 31.7-2.8 og har et fyldig program. Et av høydepunktene er at Ringnes skal lansere sin Polaris Baltisk Porter, brygget av de trønderske hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre, på festivalen.

Ringnes Polaris Baltisk Porter lanseres på Bryggerifestivalen i Trondheim

I november 2013 inviterte Ringnes til konkurranse blant Norbryggs medlemmer om å levere den beste varianten av baltisk porter. I februar ble vinneren kåret, og Anders Christensen og Steinar Hamre fra Trondheim stakk av med seieren. Premien var å få brygge vinnerølet på Ringnes Bryggeri i forbindelse med NM i hjemmebrygging i april. Resultatet lanseres i august under navnet Ringnes Polaris Porter, og får egen pre-lansering under Oi Festivalen i Trondheim.

– Vi ble hoppende glade. Det som var mest spennende med å vinne denne konkurransen var å følge ølet når det skaleres opp med en faktor på 2000. Det er som å gå fra lekelastebil i sandkassa til en diger dumper, forteller Anders.

De to hjemmebryggerne bak vinnerøletjobber til daglig med drift av IT-systemer og har bakgrunn fra NTNU. De begynte å brygge sammen sommeren 2004 og har rundt 90 felles brygg på samvittigheten. I Norbrygg-regi vant de klassen for Spesialjuleøl i 2013 og sterk Spesialøl under NM 2011. Interessen for å brygge var en naturlig forlengelse av ølinteressen. Vi ville rett og slett forstå det hele bedre, forteller Anders, og legger til:

– Ølets smaker og fremstilling ble litt vag og uoversiktlig inntil jeg forsøkte å brygge selv. Deretter ble vi bare bitt av basillen og har fortsatt siden.

De karakteriserer seg selv som rimelig samkjørte i bryggingen og fordeler arbeidsoppgavene nesten automatisk som et gammelt ektepar.

– Steinar er humlenerd og studerer de ulike humlesortenes innhold av oljer og syrer, og kan nærmest «smake» humla utfra diagrammene, mens Anders er ølhistorienerd og blogger om øl, forteller de.
– Familie og venner er entusiastiske og vi har mange ølkompetente venner som liker å smake og som gir oss mange synspunkter og nyttige tilbakemeldinger. Det blir lett til at man overvurderer sine egne øl, og da er det nyttig å få korreksjoner fra andre.

Helgen 26.-27. april 2014 avviklet Norbrygg og Ringnes NM i Hjemmebrygging. På programmet stod seminarer med foredragsholdere fra Ringnes og Nøgne Ø etterfulgt av en hel dag med brygging på Ringnes Bryggeri.

Steinar og Anders fikk god hjelp av de to bryggerimestrene Andras Racz fra Ringnes og Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery. Etter en lang dag i brygghus kunne de se ølet vel fremme på tanken hvor det i sommer fått modne etter gjæringen.

Norbrygg er Norges eneste landsdekkende organisasjon for hjemmebryggere, og har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. Foreningen har som mål å bidra med hjelp og kunnskap til sine medlemmer, samt skape et godt hjemmebryggermiljø. De arrangerer konkurranser og seminarer i hjemmebrygging og utdanner øldommere. Norbrygg ble startet i 1997 og teller i dag 2600 medlemmer.

Ringnes Polaris serien er inspirert av det initiativ, engasjement og pionerskap bryggeriets grunnleggere og våre polarhelter delte og en hyllest til Fritjof Nansens ferd over Polhavet med skuta Fram. Polaris Baltisk Porter har en rik smak med en fin kaffearoma, blandet med karamell, vanilje og sjokolade, samt et velbalansert humlepreg fra Stirling og Saaz. Godt å drikke alene, men passer også til stekt/grillet rødt kjøtt, desserter og kaffe.
7 % ABV –
IBU 50 (International Bitter Units)
Ringnes Polaris Baltisk Porter er  tilgjengelig på flasker i HoReCA fra midten av august og fra Vinmonopolet bestillingsutvalg fra 1. september.

Dommerpanelet besto av bryggere fra Ringnes og smaksdommere fra Norbrygg.

– Vi fikk inn 36 portere til konkurransen, og ølene var til smaking hos juryen to ganger før vinneren ble kåret, forteller Sigrid Strætkvern hos Ringnes. Hun forteller at bryggere og andre ressurspersoner i Ringnes i mange år har deltatt i dommerpanelet for NM i hjemmebrygging.

I juryen satt Tore Bjørgo, Jørn Idar Kvig og Attila Thuroczy fra Norbrygg, Roar Sigurdsen, Jon Rensmoen, Christian Ødegård, Karoline Underthun, Andras Racz og Sigrid Strætkvern fra Ringnes

Hos Bryggerifesteivalen i Trondheim kan du møte bryggerne og være de første til å få smake dette ølet! Du kan melde deg på lanseringen her og lese mer om festivalen på deres nettsider.

Skriv en kommentar