Ølsmaking med EGO Brygghus

Smakingen med Ego Bryghus og Bar & Cigar i Oslo, er resultatet av et langt forhold over mange år. For Bar & Cigar var nemlig et av stamstedene til bryggmester Christer Edvartsen, og dermed var det naturlig at han kom tilbake til gamle jaktmarker for en liten premiere på der nye ølet fra Fredrikstad.

Ølsmaking med EGO Brygghus

For den ølinteresserte er ikke Christer en ukjent personlighet, da han har vært mannen bak ølbloggen BeerNorway. Høsten 2013 fikk han en telefon fra Halvor Pagander Lindrupsen, som lurte på om Christer kunne tenke seg å starte bryggeri sammen med han. Som ansatt i VG var Bar & Cigar bare et steinkast unna, og den unike baren ble snart et stamsted for Christer i hans søken på det gode øl. Derfor var det naturlig at en av Ego’s første offisielle smakinger fant sted akkurat her, på tirsdag denne uken.

Det åpne bryggeriet

EGO Smaking 002 - Jørn Idar KvigSom hjemmebrygger over mange år har Christer alltid brygget øl som han selv vil drikke, og dette er også den enkle mentaliteten til Ego Brygghus også. Men de fikk seg en lærdom om oppskriftsformulering og oppskaleringen fra hjemmebrygging til kommersiell brygging, en prosess de er helt åpne med. Historien om deres Sort Sommer er en slik åpen historie. Under bryggingen av denne friske, humlede stouten fikk de seg nemlig en kraftig lærdom i overkoking, da bryggedagen endte med 1/5 av vørteren på gulvet. I fortvilelse prøvde Christer å dempe overkokingen med en hageslange, men endte med å måtte bruke den til å fylle støvlene med kaldtvann for å beskytte mot den kokende vørteren. De legger ingen skjul på noe de gjør, og både Halvor og Christer fremstår med en herlig frisk åpenhet om det meste. Så fort deres hjemmesider er oppe å går, vil også alle oppskriftene være tilgjengelig der.

Med kaffe i ølet

Etter en knallstart med stinn brakk på premierene både i Fredrikstads Havnelager og Oslos Schouskjelleren, er nå lagrene nesten tomme. Deres 6HL bryggverk kommer fra A. N. Technologies, samme produsent som har levert bryggverk til blant annet 7 Fjell og Lindesnes Brygghus. Deres aller første brygg var en sikker pale ale kalt No Controll, et navn som reflekterer den aller første bryggedagen. Siden det første ølet har det blitt brygget både hveteøl og IPA’er. En av de beste ølene på smakingen var deres «A damn fine coffee IPA» som er brygget med Etiopisk kaffe fra Supreme Roastworks. En snakk med Kevin Jo Hansen fra hjemmebrygger og en av guttene fra Supreme Roastworks, avslører en meget spennende mentalitet rundt kaffens smaker, en mentalitet og erfaring som virkelig kom fra i IPA’en. 58L kaffe ble tilsatt før flasking, noe som tilsvarer 10% totale bryggevolumet og ølet har en overraskende balanse mellom kaffe og humlepreg.

En lovende fremtid

EGO Smaking 003 - Jørn Idar KvigI følge Christer vil de med dette starte en liten kaffeserie, der de kombinerer forskjellige typer kaffe med forskjellige ølstiler. Også deres Wheatra er starten på en egen ølserie, der forskjellige hveteølssorter kombineres med generøs bruk av utradisjonelle hveteølshumler. Første utgave var humlet med Citra, mens neste utgave vil domineres av Cascade. Utvalget som ble presentert var velsmakende og balanserte øl, og en god start fra det nye bryggeriet fra Torp. Jeg gleder meg til å se og smake fortsettelsen for Ego, for det jeg har fått med meg til nå er meget lovende.

 

Jørn Idar Almås Kvig jobber for Beer Enthusiast/Amka og driver bloggen Høyt Skum.

Skriv en kommentar