«Den Norske Ølrevolusjonen»

Det har kommet flere bøker om øl i år og nå kommer det en til. En bok som ikke har satt seg mindre mål enn å presentere den norske ølrevolusjonen. Forfatterne har holdt prosjektet hemmelig, men vi har klarte å få en liten prat med hovedforfatter Hugo Ivan Hatland like før boken slippes.

«Den Norske Ølrevolusjonen»

Plutselig kommer det en bok med deg som hovedforfatter.
Hvorfor dette hemmeligholdet før utgivelsen?

I og med at tittelen på boken er ”Den norske ølrevolusjonen”, har vi valgt å jobbe i det stille. En varslet revolusjon er ikke like virkningsfull som en som kommer plutselig. Dessuten er folk glade i positive overraskelser, og vi liker å tro at vi er en sånn overraskelse.

Hva var inspirasjonen og hvilken vinkling har dere valgt?

Jeg har lenge syslet med tanken på å skrive en bok om øl i Norge, men første gang jeg nevnte dette for folk bare lo de. ”Hvem har lyst til å lese en sånn bok?” sa de og hånflirte. Jeg nevnte det igjen et par år seinere, og da var tonen en helt annen: ”Det er jo genialt!”

Interessen for øl har eksplodert de siste årene, og ideen om en bok om øl har modnet i takt med denne interessen. Norge har gått fra å være et pilsland til å bli et land der stadig flere ønsker større variasjon i utvalget av øl. En øl er ikke lenger bare en øl, det kan like gjerne være en IPA, en surøl eller en imperial stout. Dette fenomenet fascinerer meg, og det var aldri gitt at det skulle bli sånn.

DNØ-Kjetil-Jikiun

Når det skrives om foregangsmennesker må selvsagt Kjetil Jikiun være med. Her med Nøgne Øs første kokekjele. Skjalg Ekeland

Vi har stort sett valgt å fokusere på foregangsmenneskene, de som har gjort sitt til at håndverksøl er blitt så populært i Norge. De fleste av dem startet som hjemmebryggere, og derfor har vi valgt undertittelen ”Hjemmebrygging i stor skala”. I dag leser vi ofte om millionoverskudd hos håndverksbryggeriene, men vit at Nøgne Ø var på randen av konkurs flere ganger de første årene. De ga heldigvis ikke opp, noe vi skal være veldig glade for i dag.

Boken er på en måte todelt, selv om de to delene henger godt sammen. Jeg har skrevet historien om bryggeriene, menneskene og ølet i Norge, mens Gahr har skrevet om ulike øltyper. I kapittelet om Nøgne Ø, skriver jeg blant annet om interessen for de mørkere ølene fra Grimstad-bryggeriet, mens Gahr følger opp med et kapittel om brygging av porter og stout. Kapittelet om Haandbryggeriet etterfølges av Gahrs kapittel om brygging av surøl, Kinn følges opp av et kapittel om brygging av juleøl, og så videre.

Hvorfor bør jeg som er litt over snittet interessert i øl kjøpe denne boken?

Fordi du er litt over snittet interessert i øl, for å lære enda mer om øl og for å få et innblikk i alt arbeidet som ligger bak ølet du nyter om fredagskvelden.

Hvorfor bør en person som er helt fornøyd med sin standard pils få denne boken i gave?

Jeg har drukket mye pils, jeg. Det første ølet jeg smakte, var en pils fra Hansa, så jeg har ingenting i mot dem som foretrekker pilsen. ”Den norske ølrevolusjonen” inneholder mange spennende historier om øl i Norge – også om pils og lyst lagerøl – og det er ikke sånn at man må like en bestemt type øl for å få utbytte av boken. Jeg synes at folk skal fortsette å sette pris på pilsen sin, men forhåpentligvis gir denne boken dem inspirasjon til å forsøke andre øltyper også.

Ble det ølbok fordi du har bakgrunn fra ølbransjen?

Jeg har nok ingen bakgrunn fra ølbransjen, men jeg er, for å bruke dine ord, litt over snittet interessert i øl. Jeg har bakgrunnen min fra media. Jeg er featurejournalist og dokumentarist. Men jeg er også hjemmebrygger og driver ølbloggen godtiglasset.com. Å kunne skrive om noe jeg allerede er veldig interessert i, har vært et privilegium.

Hvordan kom samarbeidet med de to andre i gang?

Jeg har jobbet sammen med Skjalg Ekeland (fotografen) i mange år, så det valget var enkelt. Gahr Smith-Gahrsen ble jeg kjent med første gang i 2005, da jeg skrev en featureartikkel om hjemmebrygging for Bergensavisen. Det var også mitt første møte med øltyper som barley wines og imperial stout. Da ideen om en bok ble mer enn bare en idé, kontaktet jeg Gahr og spurte om han ville være med. Og det ville han.

Hvordan har oppgavene vært fordelt mellom dere?

Jeg har organisert prosjektet og skrevet kapitlene om bryggeriene, Skjalg har tatt bildene, mens Gahr har skrevet alle kapitlene om hjemmebrygging.

Forfatterne

Skjalg, Gahr og Hugo skåler for godt samarbeid.

 

Brukte du mye energi på å få Gahr til å offentliggjøre sine oppskrifter?

Gahr har delt sine erfaringer og sine oppskrifter på forumet til Norbrygg i årevis allerede, så det var særdeles lite energikrevende. Jeg er selv hjemmebrygger, og kan med hånden på hjertet si at jeg er blitt en veldig mye bedre hjemmebrygger av å lese det Gahr skriver om brygging av øl.

Hva med de andre oppskriftene i boken?

Det er hovedsakelig Gahr sine oppskrifter i boken, men det er noen andre godbiter også, blant annet oppskriften på Kinns nydelige kvadruppel Tomasmesse. Hovedinntrykket er at alle gladelig deler sine oppskrifter. Dette er en bransje med få hemmeligheter.

Er det noen opplevelser fra arbeidet med boken du vil trekke spesielt frem som minneverdige?

Det er mange av dem. Generelt vil jeg trekke frem godviljen blant folk i ølbransjen. Jeg kan ikke huske å ha fått svaret NEI fra noen av dem.

Vi har vært med på alt fra gårdsbrygging på Voss til brygging på Ringnes, så vi har fått dekket alt fra smått til stort. Det i seg selv har vært utrolig artig. Vi har vært hjemme hos Tore Nybø på Nøgne Ø, der han blant annet har delt reserva-utgaven av de Dolles Stille Nacht med oss, vi har spist fiskesuppe sammen med Ægirs Evan Lewis og Aud Melås, Mike Murphy og Charlie fra Lervig har delt gode historier og gode øl med oss på fritiden sin…
Det er så mange høydepunkter fra arbeidet med boken, at det er umulig å nevne dem alle.

Det har kommet mange bøker om øl den siste tiden. Kan det bli for mange?

Facebook

 Den Norske Ølrevolusjonen
har egen facebookside.
Du finner den her

Det kan det sikkert, men så lenge kvaliteten på bøkene er bra, er ikke jeg så veldig bekymret. Det er litt som med alle de nye bryggeriene som popper opp for tiden. Det kan sikkert bli for mange bryggerier også, men så lenge man fortsetter å dyrke kvaliteten, bør dette gå bra.

Kommer det flere bøker om øl fra dere?

Ingenting er planlagt, men vi utelukker selvfølgelig ingenting. Det er masse spennende å gripe tak i ute i den store ølverden.

Hvor kan vi få kjøpt boken?

Boken skal være tilgjengelig i hvert fall hos Norli og Libris. Det skal også være mulig å få tak i den hos en del hjemmebryggerbutikker og bryggerier. Man kan også bestille den via ulike nettbokhandlere. Fra og med mandag går det også an å bestille boken via bloggen min godtiglasset.com.
Ellers er det bare å mase på din lokale bokhandler, og be dem ta inn en haug med bøker. Jeg har allerede vært på en bokhandel i Førde og bedt dem om å ta inn tusen eksemplarer, men det syntes de merkelig nok var litt for mange.

De tørre fakta:


Tittel:
Den Norske Ølrevolusjonen
Forfattere:
Gahr Smith-Gahrsen,
Hugo Ivan Hatland,
Skjalg Ekeland
Veil. pris: Kr 449,00
ISBN: 9788248915249
Utgitt: 2014
Heftet/Innbundet: Innbundet
Forlag: Kagge

org_Den-norske-ølrevolusjonen_STOR

 

Vis 3 kommentarer

  1. Gleder meg til å få legge hendene på denne boka!

    Kommer skrive noen linjer om den på bloggen min: http://www.sniik.no

  2. Revolusjonære Hansa og Ringnes,har jeg sovet i timen?

    1. Jepp, du har sovet i timen, Gunnar. 🙂
      Hansa og Ringnes er en av forutsetningene for denne revolusjonen, og de store bryggeriene er en vesentlig del av historien om øl i Norge. Å utelukke disse bryggeriene ville vært historieløst.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.