Rekordmange hjemmebryggere!

En av landets eldste tradisjoner, hjemmebrygging av øl, er i vinden som aldri før. Det brygges i fjøs, kjellere, terrasser og kjøkken over hele landet. Nå har Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, fått sitt medlem nummer 3000. Ølportalen gratulerer!

Rekordmange hjemmebryggere!

Norbrygg

Norbrygg

– Norbrygg er Norges største forening for hjemmebryggere.

– Det er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge.

– Norbrygg-forumet (http://forum.norbrygg.no) har 7000 medlemmer som stiller spørsmål og deler sin kunnskap.

– Foreningen ble startet i 1997 av en vennegjeng som så behovet for å organisere hjemmebryggerne.

– Samme år ble også det første NM i hjemmebrygging arrangert av Norbrygg, og årets hjemmebrygger ble Jens Maudal – nå en av eierene av Haandbryggeriet.

Norbrygg har fostret opp mange bryggere og brygg som har blitt gjort komersielt etter å ha vunnet NM i hjemmebrygging. Blant annet Two Captains fra Nøgne Ø. Jan Halvor Fjeld, nåværende brygger hos Veholt, leverte dette nemlig som et bidrag til NM i hjemmebrygging i 2010. Ikke bare ble det kåret til årets beste hjemmebrygg, men som premie ble det brygget av Nøgne Ø og gjort kommersielt tilgjengelig i puber, barer og på Vinmonopolet. Ølet ble så populært at det i dag er en del av Nøgne Øs standardutvalg.

Til høsten kommer Ringnes Polaris Baltisk Porter på Vinmonopolet, der hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre vant en hjemmebryggerkonkurranse arrangert av Norbrygg og Ringnes. I tillegg finner du øl fra 7 Fjell bryggeri i Bergen på enkelte Vinmonopol. Sjefbryggeren på 7 Fjell, Gahr Smith-Gahrsen, er et av de mest aktive medlemmene på Norbrygg-forumet.

Sterkt økende interesse

Siden 1997 har mye forandret seg, både for hjemmebryggerne og for Norbrygg. Utvalget av utstyr, råvarer, informasjon og kunnskap er større enn noen sinne, og interessen for hjemmebrygging bare øker og øker. Denne uken fikk Norbrygg sitt medlem nummer 3000, en fantastisk økning for en av de eldste mat- og drikketradisjonene i Norge.

Med arrangementer som NM i hjemmebrygging, Juleølkonkurransen og Bjorleik kommer foreningen til å fortsette å fremme norsk hjemmebryggertradisjon og hjemmebryggerkunst. Samtidig ser de framover og ønsker enda flere medlemmer velkommen i de kommende årene.

Her er Norbryggs hjemmeside

Skriv en kommentar