Nytt Bryggeri: Hadeland Håndverksbryggeri AS

I vår serie der vi presenterer nystartede bryggerier over det ganske land, er turen kommet til Hadeland Håndverksbryggeri på Gran.

Nytt Bryggeri: Hadeland Håndverksbryggeri AS

Hvem står bak bryggeriet

Christian Tanum Morstad og Erik Flækken Morstad. Vi er to gode kompiser og slektninger som er unormalt (i våre øyne helt normalt) interessert i øl.
Som så mange andre har vi holdt på med hjemmebrygging i flere år, men det holdt ikke lengre med 20 liters batchene på kjøkkenbenken og i løpet av det siste året har vi bygget et kommersielt bryggeri i en gammel kornmølle på Gran på Hadeland.

Når er oppstart?

Oppstart er August 2014

Hvilket marked satser dere på?

Vi satser hovedsaklig på å levere øl til lokale butikker, puber og restauranter, men satser også på å strekke oss utover mot Oslo og andre byer/tettsteder som varebilen våres klarer å nå ila en times tid.

Hva er målet? Nasjonalt eller bare lokalt og hvordan er distribusjonen tenkt?

Målet er å kunne lage det ølet vi synes er best (noen som sa hop-heads?), ha det moro mens vi gjør det, og om nok folk kjøper ølet- kunne leve av det.
Distribusjonen vil vi stå for selv innenfor en gitt radius.

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned? Hvordan ser

dere på konkurransen?

Nydelig at vi får et variert utvalg av håndverksøl i Norge. Oberfranken i Tyskland har 1 million innbyggere og 200 bryggerier, så Norge med sine ca +-50 bryggerier har enda mye å gå på. Vi kan ikke alle bli størst, men at det er «liva laga», det tror vi.

I våre øyne kan man sammenligne bryggerier med lokale bakerier eller slakterier. Det vil alltid være en interesse og et marked for ferske, lokale kvalitetsprodukter.

Har dere en klart definert profil?

Ja! Besøk oss på https://www.facebook.com/hadelandhandverksbryggeri for en titt.

Sjekk ut bildegalleriene. Vi har laget mye av utstyret selv, fra maltmølle til selve bryggeriet, noe vi er veldig stolte av. Vi har også en hjemmeside som det vil dukke opp mere info på etter hvert som vi kommer i gang: http://hadelandhåndverksbryggeri.no.

Hva blir den første ølen fra dere?

Vår egen vri på en California Common.

Hva skal dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

Vi har ikke gjort noen konkrete grep med den hensikt å skille oss ut, men det er enkelte ting vi har lyst til å gjøre som nok vil skape et engasjement hos mange, spesielt hos de som er spesielt interessert i bryggeprosessen. Det kan også nevnes at vi ikke er veldig opptatt av hvordan et gitt brygg «skal» komponeres ifølge en rekke kriterier, men mer opptatt av at ølet smaker slik vi ønsker at det skal smake. Ølbrygging skal være gøy og kreativt.

Som tidligere nevnt så tror vi også at det alltid vil være en interesse for ferske, lokale kvalitetsprodukter og da tror vi ikke det er nødvendig å skille seg ut bare for å skille seg ut. Dette ser man også eksempler på med flere vellykkede bryggerier i dag.

Hvor stor er antatt produksjonsmengde første år?

Ca 10 000 liter.

Hvor store batcher lager dere?

Volumet varierer mellom 650-700 liter avhengig av ølet som brygges.

Skriv en kommentar