Færder er i gang

Færder Mikrobryggeri i Tønsberg har nå mottatt alt nødvendig utstyr, montert dette og kjørt sine første brygg gjennom det.

Færder er i gang

Færder Mikrobryggeri er nå godt i gang. Utstyret, som ankom i slutten av juli er montert og forrige helg ble det to første bryggene kjørt gjennom systemet. Vi begynner med monteringen og her lar vi like gjerne bryggerisjef Mathias Krüger fortelle selv, slik han har gjort det på bryggeriets blogg:

Alt var planlagt i minste detalj. Alle mål var dobbeltsjekket, alle tegninger gjennomgått og alle varer bestilt. Til og med Slottsfjellfestivalen var ferdig.

Bryggeriet ankom en mandag. Fordelt på fire COSCO-containere var ståltanker, rør, platekjøler og bryggverk. Vi var igjen godt forberedt og hadde kalt inn alle som ikke var for opptatt med å steke seg i 35 grader og sol, og heller ville være vitne til en bryggerifødsel. Og det ble en lang og slitsom fødsel.

Færder bilde-19

Rustfritt stål så langt øyet kan se.

Over de neste fire dagene dro, halte og slet vi med jekkestropper, fiberstropper, beltestropper, i tillegg til tau, talje og truck. «Dytt! DYTT!» kunne høres med jevne mellomrom. Vi lastet av containerne relativt greit og uten større personskader, og begynte å plassere tanker og rør inne i lokalene. Det var kanskje på dette tidspunktet at noen stilte spørsmålet: «Hvem skal montere bryggeriet?». Ja, for hvem var det egentlig som skulle montere det? Elektrikerne hadde sin del, rørleggeren sin, dampfolka sveiset med sitt og kjølegutta gjorde det de skulle. Men hvem skulle gjøre resten? Bryggeri-ingeniøren vår skulle ikke komme før om syv dager, og han forventet at bryggeriets skjelett var ferdig stilt opp. Men hvem i alle dager skulle gjøre det?

Jeg vet ikke om det var en ekte psykose, men de neste dagene står i alle fall litt uklart for meg. Å kalle meg en slavedriver med rør og tanker som spesialitet er ikke å overdrive, og slavene; det var familie og venner.

Til alle slavene; tusen hjertelig takk for hjelpen!

Færder bilde-15

Uten mat og drikke

Som dere skjønner kom de i mål, og etter det har leverandørene vært og gjort sin jobb med å sy det hele sammen til et komplett og fungerende bryggeri. I helgen var det så tid for første brygg. Mathias har med seg Jahn Robert Andersen på laget. Han har solid erfaring fra Grans. I tillegg var Ingrid Skistad kalt inn som rådgivende konsulent. Ingrid har tidligere brygget for Nøgne Ø og kan blant annet slå i bordet med pris i Australian International Beer Awards 2013, for Half a World Away, som hun var med å brygge mens hun var på utveksling hos Holgate Brewhouse i Australia.

Som batch #001 ble Færder Skjærgård valgt. Dette er en lys ale i butikkstyrke som har 15% hvetemalt, hylleblomstekstrakt og en IBU på 20. Dette er omtrent det samme som de fleste standard pils, og ølet kan dermed fungere som en grei introduksjon til det spennende mangfoldet ales kan gi. Mathias lover samtidig en spennende smaksopplevelse. Selv om det har oppstått en viss forventning til lyse, lette sommerlige brygg fra Færder og denne tilfredsstiller dette, understreker Mathias at de ikke bare kommer til å kjøre i dette sporet.

Færder bilde11

Mangler du malt mangler du alt.

Selve bryggingen foregikk uten de store problemene, muligens fordi det rapporteres at Ingrid ikke tillot nevneverdig slinger i valsen? Litt utfordringer med dampkjelen hadde de, men slikt er å regne med første gang en kjører et nytt anlegge. Problemene var heller ikke større enn at de på dag to hadde kontroll og klarte seg med langt mindre vann.

Færder bilde 2-1

Mathias, Jahn Robert og Ingrid sjekker at kokingen av mesken går som den skal.

Mathias innrømmer at læringskurven er bratt, og det ble enkelte diskusjoner mellom tre personer med så forskjellig bakgrunn. De ble tilslutt enige og utpå første kvelden var gjæren godt i gang med å gjøre sin del av jobben. Nå er neste oppgave å få tappelinjen på plass. Denne er planlagt klar i midten av september, og 20. september satser de på å ha det første ølet klart for salg. I tillegg til flasker vil dette selvsagt være tilgjengelig på Key Kegs.

Vis kommentar

  1. 6/9-14.
    Hyggelig nytt. Når kan man se Færder`s produkter på
    Vinmonopolet?

    Mvh Erik Haukaas

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.