Ølrevolusjon på Norge Rundt!

Ølrevolusjon på Norge Rundt!

I morgen kveld klokken 1940 er det bare å sette seg i godstolen, jekke en øl, plassere beina på bordet og se Norge Rundt på NRK1. Etter at tonene av Griegs ”Norsk Dans Nr. 2” fader ut, er det nemlig duket for et program der hjemmebrygging løper gjennom sendingen som en rød tråd.

Ølrevolusjon Norge Rundt

Her vises Norge Rundt på Den Norske Ølrevolusjonen. På TV i morgen kveld blir det omvendt.

I egenskap av å være en av forfatterne av boken ”Den norske ølrevolusjonen”, ble jeg for en stund siden spurt om jeg kunne være ekspert i programmet, og den oppgaven tok jeg mer enn gjerne på meg. Norge Rundt-redaksjonen har fått med seg den eksplosive interessen for hjemmebrygging i Norge, og ville blant annet gripe tak i det sosiale aspektet ved hobbyen.

Alvorlig hobby

Flere og flere går sammen for å brygge. Kameratgjenger, naboer og arbeidskolleger treffes over meskekar og bryggerkjel, utveksler erfaringer og dårlige historier. I fjor var jeg med en gjeng naboer som brygget utendørs i Bergen sentrum. De mente at bryggingen sveiset hele nabolaget sammen. En av dem fortalte at damer er så flinke til sånt, at de møtes jevnlig og har klubber sammen og det er ikke måte på, men at ølbryggingen nå har gitt menn en lignende arena. (Jada. Ølbrygging er hovedsakelig en hobby for menn, men damene kommer etter. Og bra er det.)

Hugo og Mannebrusbryggeriet på Norge Rundt

Tom Elvoy fra Mannebrusbryggeriet og Lise Hagir, programleder for Norge Rundt, er dypt konsentrerte foran kamera.

Mannebrusbryggeriet

Jeg kontaktet noen karer som kaller seg for Mannebrusbryggeriet, og spurte om de ville være med på Norge Rundt. Og det ville de. Dette kompisbryggeriet tar virkelig hobbyen på alvor. De har holdt på i to år, men har allerede designet egen logo som de har fått trykket på etiketter, korker, t-skjorter, kasser og glass.

Opptakene ble gjort i idylliske omgivelser på Krokeide ved Fanafjorden utenfor Bergen på tirsdag. Det ble brygget en american pale ale – kalt Amerikansk Pale Brygg – med rikelige mengder honning og humle.

Mannebrusbryggeriet har lagt mye i arbeid i design av logo, egne glass, t-skjorter, korker og etiketter.

Mannebrusbryggeriet har lagt mye i arbeid i design av logo, egne glass, t-skjorter, korker og etiketter.

Gjennom eiendommen til Rolf Mork-Knudsen, ølbrygger og husvert, renner en bekk. I en liten kulp ble det hentet vann til bryggingen. På plattingen foran et eldhus i hagen til Rolf ble ølet brygget i en krabbegryte.

Øl er godt tv

Lise Hagir, programlederen for Norge Rundt, var nysgjerrig og stilte spørsmål etter spørsmål. Teamet var proffe, og enkelte scener måtte tas om igjen. Å brygge øl er i utgangspunktet en presisjonskunst, men på tirsdag måtte deler av presisjonen vike for ønsket om å lage godt tv.

”Det blir ikke det beste ølet vi har laget, men det blir nok bra øl allikevel,” sa Tore Laastad, en av bryggerne.

Mannebrus Bryggeriet

En amerikansk pale svømmer rundt på etiketten til et av ølene til Mannebrusbryggeriet.

 

Høyere og drøyere

Jeg tør påstå at interessen for øl og ølbrygging er på et historisk høyt nivå i Norge for tiden. Og ingenting er mer gledelig enn det. Lise Hagir fortalte meg at vi kan forvente oppimot syv innslag fra tirsdagens brygging i morgendagens Norge Rundt-sending. Jeg gleder meg til å se!

Seansen på Krokeide ble avsluttet som seg hør og bør med prøvesmaking av tidligere brygg fra Mannebrusbryggeriet, og stemningen som var god i utgangspunktet ble plutselig enda bedre. Jeg ble til og med invitert med på en brygging ved en seinere anledning hos Mannebrusbryggeriet. Og det takker jeg ikke nei til.

”Vi la litt bånd på oss i dag på grunn av tv-opptakene,” fortalte Tom Elvoy etterpå. ”Vanligvis er stemningen litt høyere, og historiene vi forteller en del drøyere.”

 

Artikkelen er hentet fra Godt i Glasset.

Skriv en kommentar