Haandbryggeriet på plass i nye lokaler

Med nytt utstyr kan Haandbryggeriet brygge 6 millioner liter øl i året. - Vi er ferdige med å flytte på en stund nå, sier Ole Richard Lund.

Haandbryggeriet på plass i nye lokaler

Haandbryggeriet er på plass i nye lokaler i Jacob Borchsgate 6 på Brakerøya i Drammen, og ting begynner å falle på plass. Det nye bryggeriet er på 5000 liter, en oppgradering fra det gamle hvor bryggekjelen var på 1800 liter. Som alle hjemmebryggere som har prøvd seg på større utstyr vet, er en slik oppgradering ikke bare en oppskallering basert på gangetabellen. Her må det også gjøres andre justeringer, men i følge Ole Richard Lund på Haandbryggeriet skal dette være løst, og første brygg er flasket, testet og godkjent.

Skal fortsatt smake likt

Det nye bryggeriet er kjøpt fra Tyskland, og det gamle har tatt veien til Nøisom i Østfold. Nå brygges ølet hos Haandbryggeriet «automatisk manuelt», og nye datasystemer, ny maltsilo (som rommer 25 tonn basismalt) og kvern, samt større kjeler og gjæringstanker gjør hele prosessen med ølbrygging enklere. Men det skal fortsatt smake likt, hevder Lund.

En del av det nye bryggeriet.

En del av det nye bryggeriet.

– For oss er dette snakk om å gjøre bryggehverdagen enklere, sier han.
– Eksempelvis kommer basismalten med en tankbil slik at vi slipper å løfte 25-kilos sekk etter 25-kilos sekk med malt. Puristene vil sikkert hevde at dette ikke lenger er håndverksøl, men ingen vil merke forskjell på ølet vårt nå sammenlignet med tidligere. Vi bruker de samme råvarene og prosessen er den samme, mener Ole Richard Lund.

Kapasitet på 6 millioner liter per år

I 2013 brygget Haandbryggeriet ca 450 000 liter øl, og Ole Richard Lund uttalte til DN i fjor at dette ville tidobles i løpet av de neste 3-4 årene. Haandbryggeriet forventer en fortsatt omsetningsvekst på 50-70 % de kommende årene.

Nye blanke tanker er på plass i bryggeriet.

Nye blanke tanker er på plass i bryggeriet.

Det nye bryggeriet har en kapasitet på 6 millioner liter per år. Per dags dato brygges det «kun» to batcher om dagen, totalt 10 000 liter, noe som tilsier at hvis HB brygger to batcher hver dag hele året vil de produsere 3,65 millioner liter årlig. Med tanke på at de ikke er helt der foreløpig, er det store vekstmuligheter for bryggeriet i de nye lokalene.

– Vi er ferdig med å flytte på en stund nå, forteller Ole Richard Lund meg.

Det kan også nevnes at Haandbryggeriet har beholdt sin «gamle» tappelinje og tatt den med seg fra Sundland til Brakerøya. Makskapasiteten på denne er 4000 liter i timen, og dekker foreløpig bryggeriets behov.

Fatlagret øl og kassevis med øl på flaske.

Fatlagret øl og kassevis med øl på flaske.

Skriv en kommentar