Kollaborasjonsøl mellom Ringnes og Surrete Humle

Det er sikkert mange som vil avfeie Ringnes Polaris Baltisk Porter som et reint markedsføringsstunt. De avfeier i så fall et meget godt markedsføringsstunt.

Kollaborasjonsøl mellom Ringnes og Surrete Humle

Brygging av Ringnes Polaris

I forbindelse med arbeidet med boken ”Den norske ølrevolusjonen” var jeg i slutten av april med på en ytterst interessant brygging hos Ringnes på Gjelleråsen. Polaris Baltisk Porter er noe så sjeldent som et kollaborasjonsøl mellom et lands største bryggeri og et hjemmebryggeri.

”Dette er unikt. Jeg har aldri hørt at noe lignende er blitt gjort før,” fortalte Sigrid Strætkvern, stemningsskaper og ølentusiast ved Ringnes.

FOTO:SKJALG EKELAND

I stor skala: Anders Christensen og Steinar Hamre utgjør til sammen hjemmebryggerduoen Surrete humle. Ringnes sitt bryggeri er 1500 ganger større enn hva de er vant til.

1500 ganger større: Bryggingen var en del av programmet til årets NM i hjemmebrygging. I en konkurranse som var avholdt noen måneder i forveien, hadde Anders Christensen og Steinar Hamre stukket av med førstepremien. Premien besto i å få brygget ølet i stor skala hos Ringnes.

Selv om de to kompisene er drevne og erfarne hjemmebryggere – de kaller hjemmebryggeriet sitt for Surrete humle – fremsto oppskaleringen av oppskriften som surrealistisk. Å brygge 20 liter hjemme er mer enn en anelse forskjellig fra å brygge 30 000 liter øl hos Ringnes. Men det var ikke bare for hjemmebryggerne at opplevelsen var ny. Christian Ødegård, produksjonssjefen ved Ringnes, fortalte at det aldri tidligere var blitt brukt så mye spesialmalt i et brygg på Gjelleråsen.

FOTO:SKJALG EKELAND

Størst i Norge: Bryggingen var en del av programmet under NM i hjemmebrygging. En haug med hjemmebryggere fikk tatt Norges største bryggeri i nærmere øyensyn SKJALG EKELAND

Fra pils til porter: Anlegget til Ringnes brukes nesten utelukkende til brygging av pilsnerøl, så man var usikre på hva som ville skje når man plutselig skulle ha to tonn spesialmalt med i meskingen. Faren for stuck mash var overhengende, og redselen var reell i forhold til om man ville dra med seg potensielle problemer ved denne bryggingen videre i de påfølgende dagene hos Ringnes.

I og med at bryggingen var en del av NM, var det følgelig også samlet mye kompetanse på Ringnes denne dagen. Garrett Oliver, bryggerimesteren ved Brooklyn Brewery, var tilstede med sitt engasjement og karisma. Han foreslo å ha risskall med under meskingen slik at man var sikret god gjennomstrømning, og dermed var alle fornøyde. (Vil du lese en mer utførlig beskrivelse av selve bryggingen, les dette innlegget på den utmerkede bloggen Det står en-og-førti-øl… til Anders Christensen.)

Godt øl: Det er lett å avfeie det hele som en markedsføringsgimmick – for det er selvfølgelig det også – men Polaris Baltisk Porter er et meget godt øl. Det fyller et hull i den norske ølfloraen. Mørke undergjærede øl er en mangelvare i Norge, og Ringnes er faktisk i ferd med å bli den fremste eksponenten for akkurat dette. I 1998 kom de på markedet med sin Julebokk, et øl som på mange måter redefinerte den norske juleølsjangeren. Dette ølet videreutviklet de i samarbeid med Garret Oliver i 2012 og 2013, øl som fikk navnene Imperial Polaris og Superior Polaris. Ringnes importerer ølene til Brooklyn Brewery, og det er grunnen til at han til tider er aktivt til stede på Gjelleråsen.

Polaris Serien - Ringnes

Polaris-serien: De tre siste årene har Ringnes kommet med et virkelig godt øl hvert år.

De tre polaris-ølene sammen med Ringnes Julebokk er enkelt og greit veldig gode øl. Jeg liker at Ringnes i stedet for å bare etterape populære øltyper, legger prestisje i å lage virkelig gode øl når de først skal gjøre det.

”Vi trenger ikke å brygge disse ølene,” fortalte Christian Ødegård meg nylig, og begrunnelsen var like innlysende som den var enkel: Ringnes er et pilsbryggeri. Punktum. De trenger ikke å brygge noe annet. Batchen med Polaris Baltisk Porter på 30 000 liter øl utgjør mindre enn ti prosent av en vanlig dagsproduksjon hos Ringnes. Men det betyr ikke at de ikke kommer til å fortsette med det. Polaris-serien scorer høyt hos ølentusiaster, og representerer et hyggelig avbrekk for bryggerne på Ringnes. Ødegård forteller at de snakker om andre typer øl i serien, men at ingenting foreløpig er konkret. Ringnes kan heller ikke snu seg rundt på en dag, og bare gå i gang med å brygge det ølet de finner for godt å brygge. Det må planlegges ned til minste detalj.

Fornøyde: Alle de involverte er svært godt fornøyde med sluttresultatet. Og det har de grunn til å være. Polaris Baltisk Porter er ved gjennomlysning et dypt mørk rødt øl med knekk og kaffe i aromaen. Ølet som nå er tilgjengelig på Vinmonopolet er utrolig velbalansert og har god fylde med smaker av blant annet lakris, kaffe og karamell som etterfølges av en fin varme fra alkoholen. Jeg registrerer at enkelte omtaler ølet som det beste fra Ringnes noensinne, og jeg er ikke uenig. Jeg håper inderlig at det brygges igjen.

“Vi har smakt ølene opp mot hverandre, og Ringnes sin versjon er overraskende tro mot originalen,” sier Anders Christensen. “Jeg hadde i utgangspunktet ikke trodd at vi skulle få reprodusert ølet så nøyaktig. At det er forskjeller er en selvfølge, for det blir det alltid når man flytter en oppskrift mellom ulike bryggverk, men forskjellene er uansett ikke store. Bitterheten ble litt lavere, men til gjengjeld ble vel også fylden litt lavere, så det er mulig det balanserte seg ut. Begge ølene har en indre balanse og smak som jeg er veldig fornøyd med, og ikke minst som folk synes å like.”

Spennende polferd: Polaris-serien har hentet navnet fra den gangen gründerne av Ringnes var med å sponse Fridtjof Nansens ekspedisjoner med Fram i polare strøk på slutten av 1800-tallet. Og denne polferden har så langt vært spennende å følge. I 2012, 2013 og nå i 2014 har det kommet et øl hvert år i serien. Det er bare å krysse fingrene for at Ringnes følger opp også til neste år. Vel er det kanskje en solid markedsføringstanke bak, men i så fall er dette markedsføring som resulterer i fordømt gode øl. Det kan vi ikke la være å like. Og de må gjerne fortsette samarbeidet med Surrete Humle!

Skriv en kommentar